Odd Nerdrum - Odd Nerdrum ble dømt til to års fengsel i dag. Dommen blir anket. - Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Odd Nerdrum ble dømt til to års fengsel i dag. Dommen blir anket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Odd Nerdrum og kunstnermyten

I dag ved ett-tiden avgikk kunstnermyten ved døden. I alle fall som et brukbart argument for å være passe forvirra når det gjelder penger og betaling av skatt.

Kommentar: Agnes MoxnesNRK
Foto: NRK

Dette skjedde da Odd Nerdrum ble dømt til dramatiske to års fengsel. Dømt for grovt skattesvik.

Odd Nerdrum (67), Norges absolutt mest kjente og også mest etterspurte kunstnere. Mannen i kjortel som har forbudt norsk presse å ta bilde av ham – og som sier nei til samtlige forespørsler om intervju.

LES: Nerdrum dømt til to års fengsel

Har vært gjennom to verdenskriger

Dette er mannen som ble fly forbanna på norsk presse etter at Dagens Næringsliv i 2002 summerte Nerdrums salg av bilder til å dreie seg om mer enn 100 millioner kroner ( til skattemyndighetenes store overraskelse), og som deretter emigrerte til Island. Nå bor han i Frankrike.

Dette er mannen som mener skattesaken mot ham går rett inn i den store og altoppslukende demoniseringen av mennesket og kunstneren Odd Nerdrum og hans familie.

Han har garantert rett i at han er blitt oversett av dem som til enhver tid har makt til å definere hva god kunst er.

Man kan mene hva man vil om hans konklusjon om å bli forfulgt. Men dette mener virkelig Odd Nerdrum.

Uten den minste finfølelse for at han var i samme tingrett som Anders Behring Breivik var i en uke tidligere, sier Odd Nerdrum i Oslo tingrett 2.august at han og hans familie – med denne straffesaken – har vært igjennom to verdenskriger!

Uredd og annerledes

Odd Nerdrum har fargelagt Norge helt siden 70-tallet. Han har gjort Norge til et morsommere, mer interessant og mer utfordrende sted å være. Han var en yndet gjest hos fredagsunderholdere på TV, i radio og aviser. Alltid uredd og annerledes. På -sytti, -åtti og nittitallet.

Han har hisset til debatt. Og, har garantert rett i at han er blitt oversett av dem som til enhver tid har makt til å definere hva god kunst er. Derfor er han i liten grad kjøpt inn av offentlige norske samlinger.

Han har all grunn til å være oppgitt over det. For det er en skam.

Det han er dømt for nå, er noe helt annet. Dommeren har trodd aktor, politiadvokat Asbjørg Lykkjen, på hennes ord. Odd Nerdrum har bevisst og på en temmelig oppfinnsom og kalkulerende måte lurt unna store summer penger. I en bankboks i Østerrike. Han har iherdig prøvd å snyte på skatten. Det blir han nå dømt for.

Kanskje finner den myteomspunnete maleren sitt Via dolorosa – sin smertens vei - i et norsk fengsel?

Finner han sin smertens vei?

Hva som skjer med en Odd Nerdrum i et fengsel?

Han sa selv under rettsaken at norske myndigheter på denne måten prøver å ta livet av ham. Det kan absolutt tolkes som en trussel. Men, kanskje finner den myteomspunnete maleren sitt Via dolorosa – sin smertens vei - i et norsk fengsel?

Det har lenge vært slik at norske kunstnere har hatt et nokså fritt forhold til å omsette kunst direkte fra sine atelier. Men de fleste omsetter for noen titusener. Ikke over flere millioner.

Og antageligvis er det grunn til å tro Odd Nerdrum føler sterkt og inderlig at skatt og selvangivelse er noe han er hevet over. Men det synes altså ikke skattemyndighetene.

Odd Nerdrums selvportrett - Slik framstilte Odd Nerdrum seg selv i retten tidlig i august. Nå er han dømt for grovt skattesvik. - Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Slik framstilte Odd Nerdrum seg selv i retten tidlig i august. Nå er han dømt for grovt skattesvik.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.