Hopp til innhold

Nationaltheatret-oppussing kan bli fem ganger dyrere enn tidligere beregnet

Oppussing, utbygging og modernisering av Nationaltheatret kan bli over fem ganger dyrere enn man anslo for bare to år siden. Prislappen kan bli på hele fem milliarder kroner.

Nationaltheatret

KOSTBAR KULTURSKATT: Regningen for å oppdatere Nationaltheatret til å tilfredsstille nåtidens krav kan bli på fem milliarder kroner.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Thorhild Widvey

INGEN KOMMENTAR: Kulturminister Thorhild Widvey vil ikke kommentere saken før hun har dokumentene på bordet.

Foto: Thomas Haugersveen
Video Mari Maurstad som høne i Rockeulven

FOR LITE: Mari Maurstad sier at Nationaltheatret er gammelt, nedslitt og dessuten for lite.

Foto: Nyhetsspiller
Agnes Moxnes

DÅRLIG TIMING: Kulturkommentator Agnes Moxnes sier det haster med å rehabilitere Nationaltheatret, men mener det er dårlig timing.

Foto: NRK

I 2012 satte Statsbygg en prislapp på 900 millioner kroner for å ruste opp Nationaltheatret. Den gangen viste man til både utidsmessige forhold bak scenen, fuktskader, slitasje og utdaterte tekniske anlegg i det som er landets største teater.

Ifølge en utredning som nå er under arbeid og ble bestilt av den forrige regjeringen i 2012, er det langt høyere summer som skal til om Nationaltheatret skal beholde sin nasjonale og internasjonale posisjon som en av landets ledende scener for teaterkunst.

Mellom én og fem milliarder

I bestillingen fra den nå avgåtte rødgrønne regjeringen lå det at man skal se Nationaltheatret i et 50-årsperspektiv. Det betyr at man ikke bare pusser opp teateret, men gjør det til et funksjonelt teater etter nåtidens krav.

Analysen viser at Nationaltheatret er gammeldags. Det er stort behov for vedlikehold, bedre tilgjengelighet og mer moderne fasiliteter for publikum.

NRK erfarer nå at denne rapporten, som snart er ferdig, viser ulike alternativer til hvordan oppussing og rehabilitering kan gjennomføres – og hva det vil koste. De to billigste alternativene, som kun innebærer at bygningen, slik den er i dag, oppgraderes til en akseptabel standard, koster rundt én milliard kroner.

– Denne saken vil bli behandlet når vi har mottatt den ferdige konseptvalgutredningen, hvor alternativene er kvalitetssikret på vanlig måte. Det er ikke naturlig for meg å gi uttrykk for vurderinger og synspunkt før disse dokumentene foreligger, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK.

Nedslitt og trangt

Mari Maurstad har jobbet ved teatret siden 1981 og kan bekrefte at det trenger oppussing.

– Det ville være et løft for både publikum og skuespillere om man tok tak i bygningen. Den er magisk, gammel og ærverdig, men samtidig alt er for liten og dessuten nedslitt, sier Maurstad til NRK.

– Om man ser på andre teater som det er naturlig å sammenligne seg med, har de bedre tilbud for publikum med både bibliotek, kiosk og restauranter. Gull og rokokko får det til å se bra ut, men å kombinere det med det moderne tilbygg kunne vært kjempefint, sier hun.

Hun legger til at skuespillerne har det for trangt.

– Det er ikke nok prøvelokaler eller garderober. Vi går litt oppå hverandre. Avdelingene er for små og det gjelder også kostymelageret. Noen av oss har egne garderober, men det er ikke nok det heller. Vi hadde gjort en bedre jobb om man hadde pusset opp Nationaltheatret, sier Mari Maurstad til NRK.

Foreslår å bygge et nytt teaterhus

Det billigste forslaget bygger på forslaget som kom i 2012. Her foreslås en oppgradering av bygningen, og at vedlikeholdsetterslepet tas igjen.

I et annet forslag foreslås fornyelse, hvor man går mer radikalt til verks ved å fjerne eksisterende saler, bygge om hovedscenen, bygge nye arealer under bakken, og gjøre teatret mer tilgjengelig for publikum.

Det dyreste alternativet er å erstatte dagens scener, Malersalen, Amfiscenen og Torshovteatret, med et nytt teaterhus. Dette alternativet er anslått å koste nesten fem milliarder kroner.

– Dårlig timing for Nationaltheatret

– Dette er skikkelig dårlig timing for Nationaltheatret. Det er ingen tvil om at det trengs både en grundig rehabilitering og en skikkelig modernisering av denne nasjonale kulturarven. Og at det haster. Men akkurat nå står det byggeprosjekter i kø for Staten, sier kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes, og fortsetter:

– Nasjonalmuseet skal bygges, et nytt Munch-museum skal opp, Kulturhistorisk museum skal moderniseres og Vikingskipmuseet utvides – og i tillegg skal det bygges et nytt gigantisk regjeringskvartal. Så det blir interessant å se hva den blå regjeringen svarer på den utfordringen de nå får i fanget fra det som skal være Norges viktigste teater.

Teatersjef Hanne Tømta vil ikke uttale seg om prisen, og viser til styret ved Nationaltheatret. Det har ikke lyktes NRK å få kommentar fra styreleder Anne Enger, og nestleder Øystein Djupedal vil ikke uttale seg.

NRK vet at et eventuelt rehabilitert teater kan være klart for åpning i løpet av første halvår 2024.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP