Nationaltheatret forfaller

Det er store sprekker i vegger, tak og gulv, malingen flasser av og marmoren er skjemmet av store flekker. På taket er statuer festet med stropper for at de ikke skal falle ned.

En vandring rundt i det ærverdige bygget viser ikke bare forfallet, men også et hus med svært trange og tungvinte arbeidsforhold.
– Denne garderoben hadde jeg i tre år. Den har ikke en gang vegger som går helt opp, sier Bernhard Arnø og viser oss inn i et lite smalt kott på rundt 3 kvadratmeter.
På scenen sitter inspisienten i et trangt lite, varmt bur. Noen meter unna er heisen, trolig Norges minste. Det går akkurat én person inn i den, ingenting for folk med klaustrofobi.

Les også: Sgt. Pepper-kunstnaren laga ny versjon av omslaget

Fortsetter under bilde

Bernad Arnø - Driftsteknisk sjef Freddy Olsen og skuespiller Bernhard Arnø viser rundt i trengselen på bakscenen bak Hovedscenen. I bakgrunnen leiligheten som brukes i forestillingen 'Forvandlingen', til venstre en av lysekronene fra forestillingen Anna Karenina, mens på selve scenen står scenografien til 'Abiagils Party' som har premiere 19. april. - Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Driftsteknisk sjef Freddy Olsen og skuespiller Bernhard Arnø viser rundt i trengselen på bakscenen bak Hovedscenen. I bakgrunnen leiligheten som brukes i forestillingen 'Forvandlingen', til venstre en av lysekronene fra forestillingen Anna Karenina, mens på selve scenen står scenografien til 'Abiagils Party' som har premiere 19. april.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

«Abigails party»

På scenen rigges det til prøver på «Abigails party». En stor tribune kjøres inn. På bak- og sidescenen er det stappfullt. Her stables dekorasjon, rekvisitter og lysutstyr til kveldens forestilling.
Alle kulisser må også tas inn i moduler, siden dørene ikke er spesielt brede.
– Modulene bygges etter åpningen på døra, og må så settes sammen inne i huset, sier driftsteknisk sjef Freddy Olsen.

Les også: Jim Marshall er død

885 millioner

En tilstandsanalyse fra Statsbygg viser at det vil koste opp imot 885 millioner kroner å pusse opp det verneverdige bygget. Om Kulturdepartementet er villig til å bruke så mye på å få Nationaltheatret i stand, er ennå ikke klart. Statsbygg har lagt til grunn at det ikke produseres teater i huset i de to årene det antas at byggefasen vil vare. Da må teatret finne alternative spillesteder.
Nationaltheatret ble innviet i 1899, og ble fredet i 1983. (©NTB)

Hvem er du i Kampen for tilværelsen?

Hvem i Kampen for tilværelsen likner mest på deg? Ta quizen, og finn ut om du er småbitre Jørgen, språkinteresserte Tomasz, prosjektorienterte Karianne eller synske Anneli.

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Her er Norges beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken