Video Her møter Narum barna som inspirerte til deres nyeste låt - Foto: Nyhetsspiller /

Trioen Narum fremførte sangen under en liten intimkonsert på NRK. Publikum var Aurora, Aleksander, og deres bestemor Kari. Sammen sendte de inn bildet som inspirerte artistene til å skrive låta.

Narum møtte barna som inspirerte

Det er Aurora og Aleksander som, indirekte sett, er de små hjernene bak Narums siste låt, «Vesle Fugleving». Her møter ungene trioen fra Toten, og får en sniktitt på den nye sangen.

De viste det ikke selv den gangen, men det at Aurora (7) og Aleksander Rongved Berge (4) fant, og begravde, et lite dødt dyr i hagen hos besteforeldrene skulle bli inspirasjonskilden til et av Norges mest anerkjente band.

I dag får de små inspiratorene møte trioen Narum. De har omdannet barnas minne og bilde av en dyregravferd til den nye norske sangen, «Vesle Fugleving».

Toten-bandet Narum er med i NRK- og NOPA-prosjektet «Postkort 2012 – Sangen om Norge». Her inviteres NRK-publikummet til å sende inn sine bilder og historier fra hverdagen til NRK.

Nå har Narum skrevet ferdig tekst og melodi, og er klare for å fremføre sangen for familien Berge. Rett før møtet med artistene er det to spente små som tripper utenfor NRK på Marienlyst i Oslo.

– Jeg har hørt om Narum fra Mamma. Så nå har jeg sommerfugler i magen, smiler Aurora.

Aurora knipser bilder av Narum - Aurora passer på å knipse bilder av artistene hun har hjulpet. - Foto: Håvard Kristiansen /

Aurora passer på å knipse bilder av artistene hun har hjulpet.

Foto: Håvard Kristiansen

– Noe traff meg umiddelbart

Historien Narum har tatt tak i handler om det de to barna opplevde på besøk hos Besteforeldrene i Bergsdalen i Hordaland.

De fant et dødt dyr, og begravde det med omhu i hagen. Graven dekorerte de med blomster, steiner og et kors laget av to trepinner.

– Det var et eller annet som traff meg umiddelbart med det bildet, sier låtskriver Lars Christian Narum.

Sammen med søsknene, Benedikte Narum Jenssen og Jon Anders Narum, skal låten ferdigproduseres og spilles inn i studio i tiden fremover.

– Det å begrave døde dyr er faktisk noe jeg har gjort veldig mye selv da jeg var yngre. Jeg synes dette er veldig fint å synge om, sier vokalist Benedicte.

– Jeg håper de synes det er en fin låt, men det vet man vel aldri. Ofte er det sånn at man får høre noe helt annet enn det man hadde forestilt seg. Vi er nok minst like spente som dem, sier Lars Christian.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Narum fremfører sangen de har skrevet om dyregravferden - Aurora og Aleksander sitter på første rad når Narum fremfører sangen. Alt dokumenteres på tv og radio, og da er det stor stas å være midtpunkt. - Foto: Håvard Kristiansen /

Aurora og Aleksander sitter på første rad når Narum fremfører sangen. Alt dokumenteres på tv og radio, og da er det stor stas å være midtpunkt.

Foto: Håvard Kristiansen

– Jeg er så spent

I et rom på NRK møtes de små inspiratorene og musikerne for aller første gang.

Både mor og far er med. I tillegg har bestemor, og innsender av bildet, hoppet på toget fra Bergen for å være med.

– Jeg er så spent, forteller bestemor, Kari Berge Bergsdalen, rett før musikken begynner.

Og idet Lars Christian starter å klimpre på pianoet, og Benedicte begynner å synge, er det knyst i rommet på Marienlyst.

«Vesle fugleving, stilne har sangen din. Skinner du no ta, varmen fra ei lita hænd, som har gjort alt hender kænn. Fugleving»

– Sangen var fin, men den var litt trist, sier Aleksander etter minikonserten.

– Jeg synes den var veldig bra, smiler Aurora.

Det er fortsatt mulig å sende inn ditt bidrag til Postkort 2012.

Siste nytt: Kultur

 • Michael Jacksons Neverland - Foto: Mark J. Terrill / Ap
  Foto: Mark J. Terrill / Ap

  Michael Jacksons Neverland selges

  Deleier av eventyrparken, selskapet Colony Capital, har bestemt seg for å selge popkongens residens mot Jackson-familiens vilje, skriver rollingstone.com. Michael Jackson kjøpte eiendommen i California i 1988 og utstyrte området med både kino, stall og en egen fornøyelsespark. Estimert verdi på Neverland i 2003 var rundt 190 millioner kroner.

 • Brandon Flowers - Foto: Chris Pizzello / AP
  Foto: Chris Pizzello / AP

  Tidenes rareste sangtekst kåret

  «Are we human? Are we dancer?» synger The Killers i låten Human, og stakk dermed av med førsteplassen i strømmetjenesten Blinkbox Musics kåring av tidenes mest forvirrende sangtekst. Det skriver nme.com. På listen finner vi også The Beatles, Black Eyed Peas og Michael Jackson. Sistnevnte havnet på en tredjeplass med Earth Song og tekstlinjen «What about elephants? Have they lost their trust?». Se hele listen.

 • Prince selger luksusvilla

  Den legendariske artisten Prince selger sin luksusvilla i Sør-Spania. Huset som artisten har eid i 16 år, selges via et norsk firma. Living-Estates.no spanderer fly, hotell og transport til og fra Marbella på dem som vil dra ned for en visningstur.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.