Video Her møter Narum barna som inspirerte til deres nyeste låt - Foto: Nyhetsspiller /

Trioen Narum fremførte sangen under en liten intimkonsert på NRK. Publikum var Aurora, Aleksander, og deres bestemor Kari. Sammen sendte de inn bildet som inspirerte artistene til å skrive låta.

Narum møtte barna som inspirerte

Det er Aurora og Aleksander som, indirekte sett, er de små hjernene bak Narums siste låt, «Vesle Fugleving». Her møter ungene trioen fra Toten, og får en sniktitt på den nye sangen.

De viste det ikke selv den gangen, men det at Aurora (7) og Aleksander Rongved Berge (4) fant, og begravde, et lite dødt dyr i hagen hos besteforeldrene skulle bli inspirasjonskilden til et av Norges mest anerkjente band.

I dag får de små inspiratorene møte trioen Narum. De har omdannet barnas minne og bilde av en dyregravferd til den nye norske sangen, «Vesle Fugleving».

Toten-bandet Narum er med i NRK- og NOPA-prosjektet «Postkort 2012 – Sangen om Norge». Her inviteres NRK-publikummet til å sende inn sine bilder og historier fra hverdagen til NRK.

Nå har Narum skrevet ferdig tekst og melodi, og er klare for å fremføre sangen for familien Berge. Rett før møtet med artistene er det to spente små som tripper utenfor NRK på Marienlyst i Oslo.

– Jeg har hørt om Narum fra Mamma. Så nå har jeg sommerfugler i magen, smiler Aurora.

Aurora knipser bilder av Narum - Aurora passer på å knipse bilder av artistene hun har hjulpet. - Foto: Håvard Kristiansen /

Aurora passer på å knipse bilder av artistene hun har hjulpet.

Foto: Håvard Kristiansen

– Noe traff meg umiddelbart

Historien Narum har tatt tak i handler om det de to barna opplevde på besøk hos Besteforeldrene i Bergsdalen i Hordaland.

De fant et dødt dyr, og begravde det med omhu i hagen. Graven dekorerte de med blomster, steiner og et kors laget av to trepinner.

– Det var et eller annet som traff meg umiddelbart med det bildet, sier låtskriver Lars Christian Narum.

Sammen med søsknene, Benedikte Narum Jenssen og Jon Anders Narum, skal låten ferdigproduseres og spilles inn i studio i tiden fremover.

– Det å begrave døde dyr er faktisk noe jeg har gjort veldig mye selv da jeg var yngre. Jeg synes dette er veldig fint å synge om, sier vokalist Benedicte.

– Jeg håper de synes det er en fin låt, men det vet man vel aldri. Ofte er det sånn at man får høre noe helt annet enn det man hadde forestilt seg. Vi er nok minst like spente som dem, sier Lars Christian.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Narum fremfører sangen de har skrevet om dyregravferden - Aurora og Aleksander sitter på første rad når Narum fremfører sangen. Alt dokumenteres på tv og radio, og da er det stor stas å være midtpunkt. - Foto: Håvard Kristiansen /

Aurora og Aleksander sitter på første rad når Narum fremfører sangen. Alt dokumenteres på tv og radio, og da er det stor stas å være midtpunkt.

Foto: Håvard Kristiansen

– Jeg er så spent

I et rom på NRK møtes de små inspiratorene og musikerne for aller første gang.

Både mor og far er med. I tillegg har bestemor, og innsender av bildet, hoppet på toget fra Bergen for å være med.

– Jeg er så spent, forteller bestemor, Kari Berge Bergsdalen, rett før musikken begynner.

Og idet Lars Christian starter å klimpre på pianoet, og Benedicte begynner å synge, er det knyst i rommet på Marienlyst.

«Vesle fugleving, stilne har sangen din. Skinner du no ta, varmen fra ei lita hænd, som har gjort alt hender kænn. Fugleving»

– Sangen var fin, men den var litt trist, sier Aleksander etter minikonserten.

– Jeg synes den var veldig bra, smiler Aurora.

Det er fortsatt mulig å sende inn ditt bidrag til Postkort 2012.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.