Hopp til innhold

Narum møtte barna som inspirerte

Det er Aurora og Aleksander som, indirekte sett, er de små hjernene bak Narums siste låt, «Vesle Fugleving». Her møter ungene trioen fra Toten, og får en sniktitt på den nye sangen.

Video Her møter Narum barna som inspirerte til deres nyeste låt

Trioen Narum fremførte sangen under en liten intimkonsert på NRK. Publikum var Aurora, Aleksander, og deres bestemor Kari. Sammen sendte de inn bildet som inspirerte artistene til å skrive låta.

De viste det ikke selv den gangen, men det at Aurora (7) og Aleksander Rongved Berge (4) fant, og begravde, et lite dødt dyr i hagen hos besteforeldrene skulle bli inspirasjonskilden til et av Norges mest anerkjente band.

I dag får de små inspiratorene møte trioen Narum. De har omdannet barnas minne og bilde av en dyregravferd til den nye norske sangen, «Vesle Fugleving».

Toten-bandet Narum er med i NRK- og NOPA-prosjektet «Postkort 2012 – Sangen om Norge». Her inviteres NRK-publikummet til å sende inn sine bilder og historier fra hverdagen til NRK.

Nå har Narum skrevet ferdig tekst og melodi, og er klare for å fremføre sangen for familien Berge. Rett før møtet med artistene er det to spente små som tripper utenfor NRK på Marienlyst i Oslo.

– Jeg har hørt om Narum fra Mamma. Så nå har jeg sommerfugler i magen, smiler Aurora.

Aurora knipser bilder av Narum

Aurora passer på å knipse bilder av artistene hun har hjulpet.

Foto: Håvard Kristiansen

– Noe traff meg umiddelbart

Historien Narum har tatt tak i handler om det de to barna opplevde på besøk hos Besteforeldrene i Bergsdalen i Hordaland.

De fant et dødt dyr, og begravde det med omhu i hagen. Graven dekorerte de med blomster, steiner og et kors laget av to trepinner.

– Det var et eller annet som traff meg umiddelbart med det bildet, sier låtskriver Lars Christian Narum.

Sammen med søsknene, Benedikte Narum Jenssen og Jon Anders Narum, skal låten ferdigproduseres og spilles inn i studio i tiden fremover.

– Det å begrave døde dyr er faktisk noe jeg har gjort veldig mye selv da jeg var yngre. Jeg synes dette er veldig fint å synge om, sier vokalist Benedicte.

– Jeg håper de synes det er en fin låt, men det vet man vel aldri. Ofte er det sånn at man får høre noe helt annet enn det man hadde forestilt seg. Vi er nok minst like spente som dem, sier Lars Christian.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Narum fremfører sangen de har skrevet om dyregravferden

Aurora og Aleksander sitter på første rad når Narum fremfører sangen. Alt dokumenteres på tv og radio, og da er det stor stas å være midtpunkt.

Foto: Håvard Kristiansen

– Jeg er så spent

I et rom på NRK møtes de små inspiratorene og musikerne for aller første gang.

Både mor og far er med. I tillegg har bestemor, og innsender av bildet, hoppet på toget fra Bergen for å være med.

– Jeg er så spent, forteller bestemor, Kari Berge Bergsdalen, rett før musikken begynner.

Og idet Lars Christian starter å klimpre på pianoet, og Benedicte begynner å synge, er det knyst i rommet på Marienlyst.

«Vesle fugleving, stilne har sangen din. Skinner du no ta, varmen fra ei lita hænd, som har gjort alt hender kænn. Fugleving»

– Sangen var fin, men den var litt trist, sier Aleksander etter minikonserten.

– Jeg synes den var veldig bra, smiler Aurora.

Det er fortsatt mulig å sende inn ditt bidrag til Postkort 2012.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)