Hopp til innhold

- Å møte Per var starten på alt som gikk gærent

De har vært venner til og fra i snart 20 år. Nå inntar «Ari og Per» NRKs fredags-gullrekke.

Video Ari Behn synger karaoke

Ifølge Ari Behn er den ene sangen som 'satt' klippet vekk fra første episode av TV-serien 'Ari og Per'. Dette klippet er derimot med... Trykk på bildet for å se video.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
ari og per barcelona

Den nye vinen er tilbake - litt eldre. Forfatter og prinsessegemal Ari Behn og fotograf Per Heimly er venner igjen og inntar skjermen fredagskveldene etter Skavlan.

Foto: Per Heimly

Det er 15 år siden Ari Behn og Per Heimly først snakket om å lage TV sammen. Fredag 25. februar kommer «Ari og Per» på skjermen.

Gjennom seks halvtimes episoder skal TV-seerne følge de to gode vennene på en reise ut i verden, på besøk til uvanlige miljøer. Blant inntar de det mannlige «geisha»-miljøet i Tokyo, sloss med den kompromissløse sigøynerkongen Patrick Doherty i Manchester og lever blant transvistitter i Barcelona.

Per fotograferer, mens Ari går rett på menneskene med sedvanlig åpenhet og vitebegjær.

– Vi sensurerer ikke oss selv i det hele tatt – og mye er pinlig. De har for eksempel klippet bort den ene karaokesangen jeg faktisk hadde inne, sier Ari Behn til NRK.

Trykk på bildet øverst i artikkelen for å se Ari og Per synge karaoke!

Her kan du se introen til programmet: (Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Intro til Ari og Per

Les også: Ari Behn lager TV-serie for NRK

Les også: Slik har du aldri sett Ari Behn

– Starten på alt som gikk gærent

Ari Behn sminkes i ny TV-serie

Ari Behn sminkes som kvinne av en av transvistittene som portretteres i serien.

Foto: Per Heimly
Ari Behn som tranvestitt i ny TV-serie

Ari Behn som du aldri har sett ham. Under innspillingen av 'Ari og Per' tok han en utfordring om å vandre rundt kledd som kvinne i Barcelonas gater på strak arm - noe spanske medier fikk snusen i og lagde stor ståhei rundt.

Foto: Per Heimly
ari styla

Ari Behn som du aldri har sett ham 2. I Tokyo inntok Ari og Per 'geisha'-miljøet og ble stylet klare for 'salg'...

Foto: Per Heimly
sigøyner fra ari og per

Patrick Doherty er Manchesters fryktede sigøynerkonge. I en av episodene flytter Ari og Per inn i en campingvogn hos ham - og Ari møter ham i bokseringen.

Foto: Per Heimly

Ari Behn og Per Heimly traff hverandre i 20-årene – og falt pladask.

– Jeg kom til byen og var helt lost, mens Per hadde tilgang til alt; han kjente alle og ble invitert på alle fester, sier Ari Behn til NRK.

– Å møte ham var starten på alt som gikk gærent, ler han.

Det er ingen hemmelighet at venneparet ikke akkurat har holdt sammen i tykt og tynt. De to som en gang utgjorde kjernen i gruppen kunstneriske sjeler som kalte seg «den nye vinen» røk i tottene på hverandre da Per Heimly solgte private bilder av prinsessegemalen til Se og Hør i 2002. Det skulle ta ti år før de skværet opp, men nå er de to bestevennene tilbake der de liker seg best – og fremstår nesten som et litt nyforelsket par.

– Vi utfyller hverandre – på en fin måte, sier Per Heimly.

– På en bizarr måte! legger Ari Behn til og ler.

Les også: Per Heimly gav bort honoraret.

Les også: - Vår tids mest utbredte utenomekteskapelige forhold

Per Heimly avskjediget alle

Under innspillingen av programmet tilbrakte de to til sammen sju uker tett på hverandre.

De kranglet iblant, og Per Heimly forsøkte å avskjedige stort sett alle han jobbet med – inkludert seg selv. Men nå i ettertid skryter de hverandre opp i skyene.

– Jeg kunne aldri gjort dette uten Per. Han gjør meg bedre, sier Ari Behn.

– Og tenk deg programmet uten Ari! sier Per Heimly.

– Han er interessert i hvem som helst og blir bestevenner med alle. Han er brobyggeren mens jeg er brobrenneren. Dette programmet uten Ari hadde vært bare meg som gikk og sparket i en tom blikkboks.

Les også: - Slitsamt å vere anarkist

Viser seg frem - som de er

Du virker så åpen - er det noe du ikke liker, Ari Behn?

– Fordomsfullhet, forutinntatte meninger og mistenkeliggjøring av motiver er det verste jeg vet, kommer det kontant.

Og prinsessegemalen, som han kalles, har kanskje opplevd mer fordomsfullhet enn de fleste. Etter at han giftet seg med prinsesse Märtha Louise i 2002 har han måttet tåle stort medietrykk og mye meninger.

Endelig får han vise seg frem – som han er.

– I serien får folk se meg som jeg er, over lang tid. TV er flyktig, men det er samtidig et intimt medium; man kommer tett innpå folk, sier Ari Behn.

Du ser Ari Behn og Per Heimly i Tokyo, der de synger karaoke og blir kledd opp som mannlige «geishaer» for moderne japanske kvinner, i første episode av «Ari og Per» på NRK1 fredag 25. februar klokken 22:30.

Svensk kongeekspert tror ikke TV-serien kunne vært spilt inn i andre land! Se Dagsrevyen-innslaget her:

Video Per og Ari

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober