BRITAIN/ The cast of "I Dreamed A Dream" - the story of Scottish singer Susan Boyle, perform during a dress rehearsal at the Theatre Royal in Newcastle - Scene fra venterommet til TV-programet 'Britain's Got Talent', der Susan Boyle fikk sitt store gjennombrudd. - Foto: NIGEL RODDIS / Reuters

Scene fra venterommet til TV-programet 'Britain's Got Talent', der Susan Boyle fikk sitt store gjennombrudd.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters

Musikal-suksess for Susan Boyle

Fans fra hele verden og et fornøyd kritikerkorps var til stede da musikalen om realitystjernen Susan Boyle hadde premiere i Newcastle i går.

50-åringen Susan Boyles framføring av sangen «I Dreamed a Dream» gjorde inntrykk på en hel verden i 2009.

Opptaket fra opptredenen hennes i realityprogrammet «Britain's Got Talent» var den mest sette filmen på nettet det året, og plateutgivelsene hennes satte salgsrekorder.

Tirsdag hadde musikalen om Boyles liv premiere i Storbritannia. Musikalen har fått navnet «I Dreamed a Dream», etter sangen som gjorde Boyle kjent, og skapte begeistring hos både publikum og kritikere.

Fans fra hele verden

Boyle har mange beundrere verden over, og noen av dem hadde tatt turen til Newcastle for å være til stede under premieren på musikalen.

En av dem var Pam Cleggett fra Australia.

– 20 amerikanske delstater har vært representert i kveld, det samme har Sveits, Slovakia og Irland, sa Cleggett, som er medlem av Boyles fanklubb, til BBC.

BRITAIN-ENTERTAINMENT-THEATRE-MUSIC-PEOPLE - Susan Boyle dukker selv opp på scenen i finalen i musikalen om sitt eget liv. - Foto: ANDREW YATES / Afp

Susan Boyle dukker selv opp på scenen i finalen i musikalen om sitt eget liv.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Men det var ikke bare fansen som var fornøyd med å se Susan Boyles liv på scenen. Også kritikerkorpset var fornøyde, og musikalen fikk gode anmeldelser i blant annet The Daily Telegraph, The Daily Mail og The Scotsman.

Også mørke sider

Den skotske skuespilleren Elaine Smith spiller rollen som Susan Boyle, men Boyle dukker selv også opp i sluttscenen.

– Vi ville lage et sceneshow som er både teatralsk og magisk, og som forteller den eventyrlige historien. Men vi ville fortelle om de mørke sidene også, sier hovedrolleinnehaveren til nyhetsbyrået Reuters.

Musikalen tar opp vanskelighetene Boyle møtte etter at medienes søkelys ble rettet mot henne. Den massive medieoppmerksomheten førte blant annet til at Boyle fikk et sammenbrudd og ble innlagt for behandling.

BRITAIN-ENTERTAINMENT-THEATRE-MUSIC-PEOPLE - Elaine Smith i rollen som Susan Boyle. - Foto: ANDREW YATES / Afp

Elaine Smith i rollen som Susan Boyle.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.