Heavy Metal Fruit - Foto: presse /
Foto: presse

Motorpsycho pusser opp

På sitt nye album «Heavy Metal Fruit» rocker Motorpsycho på sedvanlig søkende og progressivt vis, og ekstern produsenthjelp sørger for nødvendig fornyelse.

I norsk rock er det få, eller kanskje ingen, med en så lang rekke virkelig storslåtte og glitrende album som Motorpsycho. Disse trondheimsrockerne tenker stort, og har alltid landet gigantomanien med stor produktivitet og innovasjon på internasjonalt nivå. 1960- og -70-talls psykedelia og progrock, pur pop og improviserende jazzinspirerte løp turneres elegant fra det ene øyeblikket til det andre. Med nye «Heavy Metal Fruit» skjønner man at Motorpsycho fremdeles er enere på dette her i landet, selv om nyhetens interesse er over for lengst og bandets aller beste musikk ligger 12-15 år tilbake i tid.

Produsent Kåre Vestrheim

Barsk maskulin riffing, vakre atmosfæriske klanger og utflytende støypartier kræsjer sammen i majestetiske crescendoer også på «Heavy Metal Fruit». Det er ofte svært lekkert gjort. Et smart trekk av Motorpsycho denne gangen er at de har hentet inn særdeles kyndig produsenthjelp utenfra, for aller første gang. Kåre Vestrheim har hulpet folk som Marit Larsen, Odd Nordstoga, Hanne Hukkelberg og mange flere til kommersiell og kunstnerisk suksess. Og nå får han også Motorpsycho til å skinne på nytt.

Forfriskende

Med Vestrheim bak spakene er Motorpsycho litt mindre bombastisk og en tanke mer polert, på den gode måten. Og det at det låter bare litt annerledes, er forfriskende. Motorpsycho har vært tro mot soundet sitt i mange år, og denne forsiktige brush upen burde kanskje blitt gjort tre-fire album tidligere.

«Heavy Metal Fruit» er igjen Motorpsycho i langformat – de lengste låtene er på 13 og 21 minutter. Utfordringen blir å holde lytteren fanget. Det klarer de stort sett, blant annet ved å gjøre det som høres ut som spleising av partier med forskjellig opphav, slik Miles Davis og Grateful Dead holdt på for førti år siden. Platen oppleves som en sammenhengende helhet med partier og låter som sklir over i hverandre. Og når trompetist Mathias Eick gjester på «The Getaway Special», blir det et ordentlig stilfullt nikk til Miles.

På hugget

Motorpsycho feiret tjueårsjubileum i 2009, og er meget frampå for tida. Plateselskapet Rune Grammofon er deres nye hjem, og den nye trommeslageren Kenneth Kapstad har nå virkelig funnet sin plass bandet. Av de tre platene de har gitt ut de to siste årene, er «Heavy Metal Fruit» utvilsomt best. Med det heftige høydepunktet «The Bomb-proof Roll and Beyond» klingende i ørene, føles det noenlunde trygt å ønske Motorpsycho til lykke med de neste tjue…

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.