Hopp til innhold

Norske moteeksperter støtter Mette-Marit

Norske moteeksperter mener det er positivt at kronprinsesse Mette-Marit kler seg i dyr design, som en representant for det norske folk.

Mette Marit støttes av moteeksperter

Moteredaktør Signy Fardal og designer Kjell Nordström støtter Mette-Marits bruk av dyre designerklær, som denne kåpen fra det italienske motehuset Valentino.

Foto: NTB Scanpix

Den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard går hardt ut mot det danske kongehuset i boken Det koster et Kongerige. I et intervju med NRK.no og i en kronikk på Ytring kritiserer han samtidig det norske kongehuset for å leve en ekstravagant livsstil.

Spesielt kronprinsesse Mette-Marit blir sterkt kritisert for sitt høye forbruk av rådyre designerklær fra motehus som Pucci og Valentino. Norske moteeksperter mener kritikken er unødvendig, og at kronprinsessen er en god og elegant representant for det norske folket.

– Hun skal jo ha en garderobe som er over gjennomsnittet. Og det er helt greit, fordi hun er flink til å bruke ting flere ganger, selv om det er dyrt, sier Signy Fardal, redaktør i motemagasinet ELLE, til NRK.no.

Hun påpeker at Mette-Marit har en variert garderobe, som også inkluderer klær fra rimeligere kjedebutikker som Zara og H&M.

– Hun har stilt opp i offentlig sammenheng med klær som er i en helt annen prisgruppe enn Pucci, sier Fardal.

Vanlig å få tilsendt varer

ELLE-redaktøren sier at det er vanlig praksis i motebransjen at Hollywood-stjerner og andre kjendiser som figurerer på rød løper ofte får tilsendt mengder med designervarer fra de store motehusene. De blir ofte fotografert, og motehusene ønsker å bli forbundet med stjernene. Det tror Fardal kan gjelde den norske kronprinsessen også.

– Jeg synes det er flott at vi har en kronprinsesse som ser elegant ut og er en god representant for Norge. Hun er også god til å gjenbruke ting, så jeg tror ikke hennes forbruk akkurat velter statskassen. Så kritikken blir helt skivebom, sier hun.

Fardal tror Mette-Marit også ville blitt kritisert hadde hun fortsatt kledd seg slik hun gjorde da hun først møte kronprinsen.

– Jeg skulle likt å høre hva folk hadde sagt hvis hun fortsatt hadde kledd seg som hun gjorde i starten. Det var ikke galt med den stilen, men hun fikk også masse kritikk da.

Forfatter Høvsgaard mener det er hyklersk at Mette-Marit viser seg i rådyre designerplass samtidig som hun reiser rund som ambassadør for UNAIDS for å skape oppmerksomhet rundt HIV- og AIDS-saken. Det er ikke Fardal enig i.

– Jeg skjønner ikke hvordan det kan være konfliktfylt å bruke dyre klær samtidig som man kjemper for en god sak. Skal man være nødt til å kle seg i en striesekk for å ha troverdighet, spør hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

Mette Marits designerkjole

Mette-Marit bruker gjerne de eksklusive klærne flere ganger. Denne kremhvite kjolen bar hun både i Mexico i 2009, og senest på nobelkonserten i 2012.

Foto: NTB Scanpix

– Det er jobben hennes

Designer Kjell A. Nordström, best kjent under pseudonymet Baron Von Bulldog, mener også det er greit at Mette-Marit og resten av kongehuset bruker penger på klær og utseende.

– Det er jo jobben deres å representere, så de må se bra ut. Hva er alternativet? En kronprinsesse som ser slaskete ut, sier han.

Også han påpeker at både Mette-Marit og dronning Sonja er flinke med gjenbruk av klær.

– Begge to bruker klærne flere ganger, og det synes jeg er veldig bra. Det er et viktig signal å sende ut, at klærne ikke bare er engangsting. Hadde de brukt klærne bare én gang kunne man gått ut og kritisert forbruket, men når de faktisk bruker klærne mange ganger, er det greit at det er designerplagg i god kvalitet, sier han.

Kritisk til pelsbruk

Selv om Nordström synes kronprinsessen kler seg flott og elegant, synes han ikke alle valgene av klær er like heldig.

– Hun har brukt ekte pels ved flere anledninger, selv om majoriteten av det norske folk er imot pelsdyroppdrett. Hun representerer folket, og må stikke fingeren i jorden og se at det norske folk ikke vil ha pels, sier han.

NRK.no har flere ganger i løpet av tirsdag prøvd å komme i kontakt med Slottets presseavdeling, uten å lykkes.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3