TV - I dag er det kun husholdninger som har fjernsyn som betaler lisensavgift i Sverige. Dette vil politikerne gjøre noe med.Colourbox

I dag er det kun husholdninger som har fjernsyn som betaler lisensavgift i Sverige. Dette vil politikerne gjøre noe med.

Foto: Colourbox

Mot slutten for svensk tv-lisens?

TV-lisensen i Sverige skal i fremtiden avskaffes og i stedet finansieres via skattepenger, melder svensk nettavis.

Et utvalg oppnevnt av den svenske regjeringen vurderer i disse dager mulige alternativer til kringkastingsavgiften i Sverige. Forslaget som har størst oppslutning er ifølge avisen Resumé å innkreve avgiften via statsbudsjettet.

Gustaf Hoffstedt, som er Moderaternas representant i den politiske referansegruppen, sier til Resumé at alle partier utenom Vänsterpartiet er enige om den nye modellen.

– Det er nesten konsensus om å erstatte tv-avgiften med en public service-avgift. Avgiften skal tas inn via skatteseddelen, men øremerkes, forklarer Hoffstedt.

To ganger tidligere har svenske politikere utredet hvordan lisensavgiften bør finansieres uten å bli enige. Men for første gang ser det nå ut til å gå mot enighet mellom partiene. Utvalget skal legge frem sitt forslag den 1. september. Endringene vil i så fall kunne tre i kraft fra 1. januar 2014.

– Ødeleggende

I dag er det kun husholdninger med registrerte tv-apparater som betaler lisens. Likevel benytter mange seg av tv, radio og nett via data eller mobiltelefon. Det er disse man ønsker å nå i den nye finansieringsmodellen.

Martin Svegfors i Sveriges Radio sier til Aftonbladet at en endring slik Hoffstedt skisserer kan få store følger.

– Det kan faktisk bli ødeleggende for allmennkringkastingen i Sverige om dette skulle gå igjennom, sier han.

I motsetning til det Resumé skriver, vil ikke utreder Martin Holmgren bekrefte at gruppen har falt ned på en anbefaling ennå.

– Vi har ingen forslag som peker i en spesiell retning. Vi vurderer ulike forslag og når det gjelder finansieringsspørsmålet så diskuterer vi om vi skal ha en finansiering koblet til tv-apparater, eller om vi skal ha en annen modell, sier han til Aftonbladet.

Bjerkaas kritisk til endring

Finland besluttet i desember å gå bort fra lisensavgift. Fra 2013 skal en differensiert skatteordning erstatte tv-lisensen.

I Norge betaler 1.948.000 nordmenn i dag tv-lisens. Også her har debatten om hvordan NRK skal finansieres vært oppe ved flere anledninger.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas tidligere uttalt seg svært skeptisk til å finansiere lisensen over statsbudsjettet.

– Det er ingen tvil om at den kritiske og uavhengige journalistikken er best sikret gjennom dagens lisensordning. Dersom NRKs budsjetter blir en del av den løpende politiske debatten, vil det helt klart svekke NRKs uavhengighet, sa Bjerkaas til Dagens Næringsliv i 2009.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Mark Hamill - Foto: Jonathan Short / NTB Tema
  Foto: Jonathan Short / NTB Tema

  Hamill: – En uventet gave

  Mark Hamill, som spilte den unge kjekkasen Luke Skywalker i de tre første «Star Wars»-filmene, kaller sin medvirkning i den nye filmen for «en uventet gave».

  Det var sterkt for ham å komme tilbake til filmsettet etter mer enn 30 år, siden det brakte tilbake så mange minner, forteller Hamill (62) til BBC.

 • Uma Thurman - Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema
  Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema

  Uma klar for kjøkkenet

  Uma Thurman er nyeste skuespiller klar for kokkefilmen der Bradley Cooper spiller ambisiøs chef. Den 44 år gamle «Kill Bill»-stjernen gjør dermed Sienna Miller og Emma Thompson selskap i regissør John Wells' film om kokkegeniet som vender hjem til London for å starte sin egen restaurant.

 • Aktiv Ace Frehley

  Allerede før han har sluppet sitt nye studioalbum, har den tidligere Kiss-gitaristen Ace Frehley planene klare for sin neste utgivelse.

  – Mitt neste album skal bare være covere og remikser, og det vil bli noen gjesteartister på det. Det burde være klart i løpet av neste år. Jeg har allerede begynt å jobbe med det, sier han til byrået Wenn.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.