Hopp til innhold

Mot slutten for svensk tv-lisens?

TV-lisensen i Sverige skal i fremtiden avskaffes og i stedet finansieres via skattepenger, melder svensk nettavis.

TV

I dag er det kun husholdninger som har fjernsyn som betaler lisensavgift i Sverige. Dette vil politikerne gjøre noe med.

Foto: Colourbox

Et utvalg oppnevnt av den svenske regjeringen vurderer i disse dager mulige alternativer til kringkastingsavgiften i Sverige. Forslaget som har størst oppslutning er ifølge avisen Resumé å innkreve avgiften via statsbudsjettet.

Gustaf Hoffstedt, som er Moderaternas representant i den politiske referansegruppen, sier til Resumé at alle partier utenom Vänsterpartiet er enige om den nye modellen.

– Det er nesten konsensus om å erstatte tv-avgiften med en public service-avgift. Avgiften skal tas inn via skatteseddelen, men øremerkes, forklarer Hoffstedt.

To ganger tidligere har svenske politikere utredet hvordan lisensavgiften bør finansieres uten å bli enige. Men for første gang ser det nå ut til å gå mot enighet mellom partiene. Utvalget skal legge frem sitt forslag den 1. september. Endringene vil i så fall kunne tre i kraft fra 1. januar 2014.

– Ødeleggende

I dag er det kun husholdninger med registrerte tv-apparater som betaler lisens. Likevel benytter mange seg av tv, radio og nett via data eller mobiltelefon. Det er disse man ønsker å nå i den nye finansieringsmodellen.

Martin Svegfors i Sveriges Radio sier til Aftonbladet at en endring slik Hoffstedt skisserer kan få store følger.

– Det kan faktisk bli ødeleggende for allmennkringkastingen i Sverige om dette skulle gå igjennom, sier han.

I motsetning til det Resumé skriver, vil ikke utreder Martin Holmgren bekrefte at gruppen har falt ned på en anbefaling ennå.

– Vi har ingen forslag som peker i en spesiell retning. Vi vurderer ulike forslag og når det gjelder finansieringsspørsmålet så diskuterer vi om vi skal ha en finansiering koblet til tv-apparater, eller om vi skal ha en annen modell, sier han til Aftonbladet.

Bjerkaas kritisk til endring

Finland besluttet i desember å gå bort fra lisensavgift. Fra 2013 skal en differensiert skatteordning erstatte tv-lisensen.

I Norge betaler 1.948.000 nordmenn i dag tv-lisens. Også her har debatten om hvordan NRK skal finansieres vært oppe ved flere anledninger.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas tidligere uttalt seg svært skeptisk til å finansiere lisensen over statsbudsjettet.

– Det er ingen tvil om at den kritiske og uavhengige journalistikken er best sikret gjennom dagens lisensordning. Dersom NRKs budsjetter blir en del av den løpende politiske debatten, vil det helt klart svekke NRKs uavhengighet, sa Bjerkaas til Dagens Næringsliv i 2009.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.