Hopp til innhold

Morten Tyldum skal lage film og TV-serie av Nesbø-bok

Filmregissør Morten Tyldum planlegger TV-serie og film basert på romanen «Hodejegerne». Og har allerede fått med en stor stjerne på laget.

Morten Tyldum og kona Janne utenfor deres romslige villa i Brentwood i Los Angeles.

FOTFESTE: Med åtte Oscar-nominasjoner for forrige film, en storfilm med premiere til vinteren og et nyetablert produksjonsselskap har Morten og Janne Tyldum fått et solid fotfeste i Hollywood. Her utenfor hjemmet i Brentwood i Los Angeles.

Foto: Orjan F. Ellingvag, Ørjan F. Ellingvag / NTB scanpix

Morten og kanne Tyldum på den røde løperen i Cannes

NORSE CODE: Tyldum-ekteparet startet produksjonsselskapet Norse Code for å få norske historier ut i verden. Her fra den røde løperen under fjorårets filmfestival i Cannes.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Hollywood fikk for alvor øynene opp for den norske regissøren etter at han lagde filmen «Hodejegerne» i 2011.

Nå vil Morten Tyldum (48) lage en ny, engelsk versjon basert på den samme Jo Nesbø-boken.

– Vi skal lage en remake av «Hodejegerne». Den blir utviklet både som TV-serie og spillefilm. Vi har en stor Hollywood-stjerne som ønsker å være med, så må vi se om vi blir enige. Manuset er under utvikling, så prosjektet er kommet ganske langt, sier regissøren, før han legger til:

– Man må alltid ha tålmodighet når man jobber med film. Det er et maraton, ikke en sprint.

Ekteparet forteller at det har vært stor interesse for Norse Code, produksjonsselskapet til Tyldum-ekteparet og de norske samarbeidspartnerne Guri Neby og Morten Foss.

Foreløpig har selskapet sikret seg rettighetene til Lars Myttings roman «Svøm med dem som drukner» og Bobbie Peers «Luridiumstyven».

– Det er to studioer som ønsker å by på en bok som vi har rettighetene på. Vi har også en annen TV-serie under utvikling, sier filmregissør Morten Tyldum til NRK i Los Angeles.

Hvilken TV-serie er det?

– Det kan jeg ikke si, svarer Morten Tyldum.

Morten Tyldum i hagen ved sin villa i Brentwood i Los Angeles.

NETTVERK: – Det er overveldende mange som vil hit. Vi er heldige, vi har et godt kontaktnett med mennesker som er interesserte i hva vi holder på med. Vi får presentere prosjekter for studioer, produsenter og investorer, sier Morten Tyldum til NRK.

Foto: Orjan F. Ellingvag, Ørjan F. Ellingvag / NTB scanpix

Starter agentbyrå

Morten og Janne Tyldum har tilbrakt hele høsten i Atlanta, hvor Morten Tyldum vært travelt opptatt med å lage filmen «Passengers» med kjente skuespillere i Jennifer Lawrence og Chris Pratt i hovedrollene.

Samtidig har de jobbet med å stable et eget agentbyrå på bena. Byrået, som bærer navnet Norse Code Agency, skal blant annet jobbe med å koble norske forlag og forfattere opp mot Hollywood.

– Det vi har opplevd når vi har opplevd mens vi har jobbet med ulike prosjekter, er at det er behov for en slags oversettingsmodell, særlig mellom den norske og amerikanske jusen. Det er lite kunnskap om utenlandske kontraktsforhandlinger i norsk forlagsbransje. Vi har startet som bokagent for å lage en slags oversettelse mellom norsk og amerikansk lovverk. Det er vi avhengige av for å ta prosjektene videre her, sier Janne Tyldum.

Det betyr ikke at de har tenkt til å ta opp konkurransen med det svenske agentbyrået Salomonsson, som blant annet har forfattere som Jo Nesbø, Jørn Lier Horst og Liza Marklund i stallen.

– Jeg tror heller vi kan jobbe sammen. Vi har et litt annet utgangspunkt, vi har en mye større filmagenda. Forfatter eller åndsverkshaver blir i fokus, det er viktig for oss å ivareta åndsverket, sier Janne Tyldum.

Michael Fassbender i Oslo

ENDA EN NESBØ-FILM: Jo Nesbøs bok «Snømannen» er allerede under innspilling i Norge, med Tomas Alfredson på regi og skuespiller Michael Fassbender som Harry Hole.

Foto: Eirin Venås Sivertsen, NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober