Hopp til innhold

Morten Abel slår tilbake mot VG-journalist etter Spellemannsbråk

VGs musikkskribent Thomas Talseth kalte det «uforståelig» at Morten Abel fikk hedersprisen under årets Spellemann. Nå svarer artisten på kritikken, og mener Talseth er bitter.

Bilde av Morten Abel med hedersprisen og Thomas Talseth

FNYSER AV KRITIKKEN: - Kritikken går ikke innpå meg, jeg synes bare det er surmuling, sier Morten Abel om diskusjonen som har pågått rundt ham og hedersprisen siden lørdag. Debatten startet etter at VGs Thomas Talseth skrev kommentaren «Spellemann: Uforståelig hederspris».

Foto: scanpix/VG

«Er det Spellemannprisens jobb å gi et klapp på skulderen til gamle travere som sliter med karrieren?», spurte Thomas Talseth i en av de to kommentarene etter lørdagens Spellemann (les dem her og her).

Nå kommenterer artisten selv oppstyret rundt hedersprisen.

Det påvirker meg ikke i det hele tatt. Jeg syntes prisen var helt på sin plass, sier Abel.

– Bitter mann

IFPI-sjef Marte Thorsby.

GITT FOR Å HEDRE: – En hederspris er for lang og tro tjeneste, mens kritikken handler om at han ikke har gjort så mye relevant i 2014. Det er jo ikke et viktig element i vurderingen av en hederspris. Det handler om hva han har gjort i løpet av en 30 års lang karriere, sier IFPI-leder Marte Thorsby om kritikken mot at hedersprisen gikk til Morten Abel. Thorsby sitter i juryen som delte ut hedersprisen.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Samtidig kommer han med kraftig skyts mot VGs musikkjournalist Thomas Talseth:

– Han er bare en bitter mann som sitter der og ikke får til noe. Så prøver han vel å få oppmerksomhet, og det klarte han. Det skal han ha.

Abel beskylder også journalisten for å ha skrevet feil i kommentaren sin, og for å blande kategoriene.

– Talseth blander «årets spellemann» med prisen jeg fikk. Han sier Ole Paus fikk hedersprisen i fjor, men han gjorde ikke det. Paus fikk «årets spellemann» i fjor. Hedersprisen handler om det du har gjort siden karrieren din startet. Og det er ikke ubetydelig det jeg har gjort siden karrieren min begynte, sier Abel.

NRK har undersøkt hva Talseth har uttalt til VG og andre medier. Talseth har ikke hevdet at Ole Paus fikk hedersprisen under fjorårets spellemann, og det ble heller ikke satt på trykk i noen av helgens kommentarer.

– Nå roter Abel fælt. Jeg har aldri sagt at Paus vant hedersprisen i fjor. Jeg er imidlertid av den oppfatning at Paus godt kunne fått hedersprisen da, for i 2013 hadde han en karrierefase som var som skreddersydd for en hederspris, sier Thomas Talseth til NRK.

Stavangers store sønn ble hedret på hjemmebane i Stavanger konserthus.

«Klein bismak»

Thomas Talseth understreker at han først og fremst kritiserer tidspunktet prisen blir gitt på.

– Jeg og en rekke andre musikkjournalister kritiserer at Abel tildeles en øyensynlig ærverdig pris samtidig som han gjør enda et comebackforsøk i samme Spellemann-sending. Den manøveren gir hedersprisen en klein bismak av promoteringsverktøy, som den ikke har hatt tidligere.

Er du bitter, som Morten Abel hevder?

– Alle musikkjournalister av et visst kaliber er bitre. Noen av oss er til og med bitrere enn popartister som ikke har hatt hits på ti år, humrer Talseth.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober