Tadanobu Asano som Temudjin i "Mongol". - Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS /
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Mongol (4)

”Mongol” fra Khasakstan har fått den norske undertittelen ”den ukjente historien om Dsjengis Khan”. Og det er nettopp det den er: ukjent. Det finnes lite dokumentasjon om hans unge år, så dette må betraktes som et fiksjonsverk basert på noen få historiske fakta.

Og som fiksjon er dette god, tradisjonell underholdning. Regissør Sergei Bodrov har åpenbart sett andre filmer i samme sjanger, for ”Mongol” ligner på noe jeg har sett før. Det er litt ”Braveheart” gift med ”Tuyas to ektemenn”. Og den miksen er slett ikke verst!

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Store utfordringer

Før Dsjengis Khan ble mongolhersker, var han kjent som Temudjin. Vi møter ham føsrt som 9-åring mot slutten av 1100-tallet, når han peker ut sin brud, Borte. Like etter blir han stammens nye Khan (høvding) når faren myrdes.

Men en eldre rival tar kommandoen og Temudjin må rømme for å berge livet. Årene som kommer bringer store utfordringer, i forhold til både venner, fiender og sin kjære Borte. Og, til sist, en kamp for å samle hele Mongolia.

Litt av et heltebilde

Det er litt av et heltebilde som tegnes. Det er ikke måte på hvor mange hinder Temudjin møter på. Kanskje blir det litt for mye av det gode, eller rettere sagt, det vonde, men det gir i alle fall et slags forvarsel på hvorfor Temudjin utvikler seg til å bli den grusomme Dsjengis Khan.

Det går an å stille spørsmålstegn ved filmens overveiende positive fremstilling av en av historiens verste mordere, men kanskje vil vi få et mer nyansert bilde senere. Det ryktes at dette er den første av tre filmer, selv om ingen oppfølgere er annonsert ennå.

Får hjertet til å pumpe

”Mongol” er spektakulær på mange måter, med fantastiske scope-scener fra de mongolske stepper. Den gamle kulturen er detaljrikt skildret, og skuespillerne er solide, med unntak av noen svake prestasjoner.

Kampscenene får hjertet til å pumpe litt hardere, selv om enkelte sekvenser er forvirrende redigert. Men det er blodig så det holder, og en sekvens med mongolryttere med buede sverd er veldig flott utført.

Liker du storslagne sverdfilmer med historisk tilsnitt, er ”Mongol” vel verdt et kinobesøk!

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.