Hopp til innhold

Mo overrasket i Stjernekamp

Det var Mo fra Hamar som stod for den største overraskelsen i Stjernekamps første episode, der artistene tolket 50- og 60-tallsrock.

Mo imponerte i Stjernekamp

Mo imponerte stort i åpningen med både sang og dans.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Det er som å se Elvis, Little Richard, og Michael Jackson som møter Mo. Det som slår meg er hva slags sprettball han er. Det er utrolig vanskelig å gjøre en låt som dette siden den er så lite fortellende, men hadde du gjort det du gjorde der i 1956, hadde du aldri fått lov å opptre på TV igjen, sa Stephen Ackles entusiastisk da 22-årige Mo hadde framført Elvis' «Hound Dog».

Stjernekamp ble sparket i gang med et brak, og det var 50- og 60-tallsrock som sto på plakaten. Samtlige artister imponerte dommerpanelet, som består av Mona B. Riise, Thomas Felberg, og for dagen sjangerekspert Stephen Ackles, men Mo sto igjen som favoritten.

Han var selv usikker på om han som artist var klar for utfordringen Stjernekamp er, men han gjorde raskt egen tvil til skamme.

– Det var så mange flinke her i dag, vi ga alt på hver vår måte. Det er det det handler om, å ha det gøy, vi lærer så mye og får vist så mange sider av oss selv. Jeg er veldig takknemlig, men rock er ikke noe jeg gjør hver dag, så det var skummelt. Jeg var redd for å glemme teksten og bevegelsene. Vi får se hvordan det går neste uke, funk blir gøy, sier en overveldet Mo til NRK.no.

– 100 prosent dynamitt

Lars Erik Blokhus

Lars Erik Blokhus imponerte med fotarbeidet.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Det var Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus som fikk æren av å åpne ballet i årets første episode. Med Creedence-låta «Travellin' band» satte han standarden, og dommerpanelet var fornøyde med det de både så og hørte.

– Det er 100 prosent ekte, og 100 prosent dynamitt, var tilbakemeldingen fra Stephen Ackles da Blokkhus var ferdig med sin opptreden.

Både Riise og Felberg mente at den erfarne rockevokalisten viste at han var i sitt rette element.

– Det er gøy å se hvor lett det er for deg å stå bredbeint og rocke. Dette kan du, sa Riise etter pangstarten.

Gjorde Beatles til sitt eget

Jørn Hoel

Jørn Hoel klarte å gjøre Beatles-låta Oh Darling til sin egen.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Både Unni Wilhelmsen og Jørn Hoel valgte å tolke selveste The Beatles. Dommerpanelet sa innledningsvis at de ønsket at artistene skulle gjøre låtene til sine egne, og begge artistene klarte oppgaven med glans.

– Det er utrolig å se forvandlingen fra vise- og popsanger til dronningen av rock. Både måten hun står på og måten hun sang på var det dronning over. Det er bare pluss, dette var råstilig, sa Ackles om Unni Wilhelmsens «Helter Skelter»-tolkning.

Jørn Hoel hadde valgt å tolke «Oh darling», og han har tidligere sagt at han har gruet seg til dansingen. Bevegelsen ned i knestående og opp igjen bød ikke på noen problemer, og hele publikum satt med hendene i været da Stjernekamps eldste deltaker stod på scenen.

– Den hese stemmen røsker. Det er sånn det skal gjøres, man må gi alt. Nå gleder jeg meg til rap og opera fra deg, sa en entusiastisk Mona B. Riise.

– Sinnssyk i gjerningsøyeblikket

Anita Skorgan

Anita Skorgan mener hun var sinnssyk i gjerningsøyeblikket da hun sang klassikeren Venus.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Selv om alle artistene høstet lovord fra de tre dommerne, var det Anita Skorgan, Unni Wilhelmsen og Nora Foss Al-Jabri som fikk færrest stemmer i denne runden. Alle stemmene tas med til neste runde, og de tre blir nødt til å gi det lille ekstra for å gå videre.

Anita Skorgan forteller at hun alt har glemt kveldens opptreden. Nå må hun se showet i opptak for å huske opplevelsen.

– Jeg vet ikke hvordan det var å stå på scenen. Jeg var rimelig borte, man er litt sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Alt er uvant med direktesendt TV og det å synge med kjempetrykk på stemmen. Jeg jager vanligvis helt andre ting. Jeg pleier å findyrke små nyanseer, veldig lavmælt og vakkert. Det er en helt annen musikkstil jeg pleier å dyrke, sier hun til NRK.no.

At hun er blant de tre som fikk færrest stemmer etter dagens episode, overrasker henne ikke.

– Det var forventet, jeg har innstilt meg på at jeg blir bombesikkert slått ut i første runde. Jeg har en følelse av det, og er innstilt på det. Men neste gang blir det lettere, da vet jeg mer hva jeg går til, sier hun.

Må finne seg selv

Fjorårsvinner Silya Nymoen var i salen, og hun har allerede plukket ut noen favoritter blant årets deltakere.

– Det er veldig bra folk med i år, men jeg fikk skikkelig feelingen for Mo og jeg ble veldig glad da Jørn Hoel sang, det kjente jeg langt inne i beinmargen. Og så er jeg veldig fan av Unni Wilhelmsen, for hun er en så bra dame. Jeg synes alle gjorde en bra jobb, men jeg heller mot de tre der, sier hun.

Hun kommer også med gode råd til deltakerne som skal ut av komfortsonen sin hver uke med nye sjangre.

– Deltagerne må være seg selv, og finne seg selv i hver eneste sjanger. De må tørre å «gutse» litt, og ikke tenke på de andre konkurrentene eller at det er en konkurranse. Når det nærmer seg slutten må de derimot sette inn konkurranseinstinktet, tipser hun.

Neste uke skal alle deltakerne bryne seg på sjangeren funk.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.