Hopp til innhold

– Sparker problemet inn i fremtiden

Departementet sa nei til kunstverk fra Vanessa Baird. Nå har den langvarige kunststriden endt i en midlertidig løsning.

vanessa baird regjeringskunst

Ansatte i Helse- og Landbruksdepartementene har reagert negativt på utsmykningen til Vanessa Baird, og har vist til at bildene er «angstskapende».

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Torsdag ble det bekreftet at de to Vanessa Bairds-bildene, som er montert i R6 i Regjeringskvartalet, vil bli hengende, slik NRK.no fortalte i går.

Debatten om den spesialbestilte kunsten startet i sommer da Helsedepartementet takket nei til tredje og siste del av Vanessa Bairds kunstverk.

Vanessa Baird

Vanessa Baird på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Flere av de ansatte i departementene for helse og landbruk reagerte sterkt på verket som de mente skapte angst og minte om terrorangrepet 22. juli.

Midlertidig løsning

Nå er det bestemt at de ferdigstilte delene av verket, Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene og Lenge gikk jeg til sengs tidlig, blir hengende i Helse- og Landbruksdepartementene.

Siste del av verket skal henges opp i resepsjonsområdet i Kulturrådets nye lokaler. Dette på tross av at KORO, Kunst i offentlige rom, i utgangspunktet sa at de ville sikre at de tre 12 x 6 meter store bildene skulle henge et felles sted.

– Bildene er så store at det er vanskelig å finne store nok rom for dem, sa direktør i KORO, Svein Bjørkås, på en pressekonferanse om kunstkonflikten i dag.

Bjørkås poengterer derimot at dette er en midlertidig løsning og at intensjonen fortsatt er å finne nye, egnede lokaler der bildene kan henge samlet.

– Det bygges flere nybygg i Oslo, blant annet det nye Regjeringskvartalet. Vi skal finne et bygg der kunsten kan vises etter intensjonen, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta.

Fra maleriet «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» av Vanessa Baird.

Dette er blant motivene i Vanessa Bairds omstridte verk.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Overraskende

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, mener den midlertidige løsningen er uventet.

– Det er en overraskende løsning siden KORO tidligere har sagt at de skulle holde verket samlet. De sparker problemet inn i fremtiden ved å sette kunstverket i asyl hos Kulturrådet. Nå må de ta diskusjonen om dette senere, sier Moxnes til NRK.no.

Heller ikke kunstneren er fornøyd med en midlertidig løsning.

– Denne løsningen er et kompromiss og det kler kunsten veldig dårlig. Entusiasmen min for verket er tonet ned, men jeg er glad for at den siste veggen nå har et sted å være, sier Vanessa Baird til NRK.

Hun har ikke ferdigstilt siste del av verket, og er nå usikker på hvordan hun skal gjøre det når dets skjebne er uviss.

– Dette verket er laget for Helse- og Landbruksdepartementene, og er ikke noe jeg ellers ville ha laget, sier kunstneren til NRK.no.

Direktør i Norsk kulturråd, Anne Aasheim, mener derimot at uvissheten rundt bildet nå er blitt en del av verket, og forteller at Kulturrådet vil åpne dørene for dem som vil se det omdiskuterte verket.

– I Kulturrådet er vi takknemlige for muligheten til å få dette verket. Diskusjonen rundt det siste bildet har blitt en del av selve verket, og vi vil gjerne vise det frem for publikum, sier hun.

Fra maleriet «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» av Vanessa Baird.

Departementsråd i Helsdepartementet Bjørn Inge Larsen mener det er greit at dette bildet blir hengende siden det er i foajeen og ikke inne i arbeidslokalene.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Glad for at siste bilde ikke hengt opp

Oppdraget for utsmykning av Helse- og Landbruksdepartementene ble gitt til KORO i 2007, og hele verket til Vanessa Baird skulle etter planen være på plass i Regjeringskvartalets bygg R6 i løpet av 2013.

Departementsråd i Helsedepartementet, Bjørn Inge Larsen, hevder de ansatte er glade for at ikke siste del av kunstverket skal henge i deres lokaler.

– Vi har bare bedt om at de ikke henger opp det tredje bildet. Det var planlagt hengt opp inne i det vi kaller våre indre arbeidslokaler. De andre bildene er ikke inne i våre arbeidslokaler. Vi har for så vidt ikke bedt om at de andre bildene fjernes. Selv om vi har forståelse for at KORO på sikt vil samle disse bildene i ett bygg, sier han til NRK.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.