Hopp til innhold

MGP-Karlsen: Koselig om det sniker seg inn et samisk flagg

Norges Melodi Grand Prix-general Jan Fredrik Karlsen mener EBUs forbud mot samiske flagg under Eurovision Song Contest er «snodig». Selv blir han ikke lei seg om noen skulle bryte forbudet.

Det var ingen samiske flagg med da ESC-delegasjonen dro mot Stocholm i dag.

RØDT, HVITT OG BLÅTT: Det var mange norske flagg å se da Norges delegasjon til ESC-finalen i Stockholm reiste fra Marienlyst. Agnete Johnsens samiske fans får imidlertid ikke vifte med sitt flagg under neste ukes finaler.

Onsdag morgen satte NRKs delegasjon til Eurovision Song Contest-finalen seg på bussen til Stockholm.

Både passasjerer og de som hadde møtt opp for å ønske god tur viftet med norske flagg. Det samiske flagget var derimot ingen steder å se.

– En hel haug med regler

Jan Fredrik Karlsen har sitt første år som musikkansvarlig for norske Melodi Grand Prix. Han var ikke klar over de strenge reglene som gjelder flaggbruk under finalen.

– Jeg er førstegangsreisende i Eurovisjonsuniverset, og det er en hel haug med regler man skal forholde seg til. Åpenbart er dette en av dem, sier Karlsen.

Han har ikke skjønt nøyaktig hva som er grunnen til at det samiske flagget er uønsket i Globen under semifinalene og finalen neste uke.

– For meg fremstår det litt snodig i utgangspunktet, og jeg har ikke helt satt meg inn i årsaken. Vi er fra Norge og er stolte av vår kultur, så om det sniker seg inn et samisk flagg, tenker jeg det må være koselig.

Setter sin lit til NRK

Flere har reagert etter at det ble kjent at det samiske flagget ikke er tillatt under ESC-finalen.

Helga Pedersen

KRITISK: Helga Pedersen mener ESC burde speile mangfoldet i Europa, urbefolkningen inkludert.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Sametingsrådene Henrik Olsen og Silje Karine Muotka har allerede varslet at de vil ta med seg samiske flagg når de reiser for å heie Agnete frem til seier neste helg.

Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) er selv samisk, og er kritisk til flaggforbudet.

– Jeg synes det er veldig synd, for ellers synes jeg jo Eurovision fint får frem mangfoldet i Europa. Da synes jeg også samene kunne vært inkludert, særlig siden vi i år har en dyktig samisk deltaker, sier Pedersen til NRK.

– Kommer du til å gjøre noe?

– Nei. Men jeg håper at NRK, som har stolte tradisjoner med å fremme samisk språk, kan foreslå endringer, i hvert fall hvis Agnete vinner og ESC kommer til Norge neste år.

– Forstår at man reagerer

ESCs kommunikasjonssjef Paul Jordan fortalte tirsdag at det vil bli opp til sikkerhetsvaktene hvordan regelverket blir håndhevet under finalene.

MGP-prosjektleder Stig Karlsen overlater til arrangøren å håndheve reglene.

– Agnete er jo samisk, men hun stiller for Norge, og da har EBU kommet frem til at det er det norske flagget som skal synes. Jeg forstår at man reagerer, men jeg legger meg ikke veldig opp i det, sier Karlsen.

– Hva gjør dere med eventuelle regelbrudd?

– Dette er et regelverk som EBU har, og som de følger opp. Vi synes det er hyggelig med flagg, enten de er samiske eller norske.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober