Hopp til innhold

Mette Hanekamhaug forsvarer Finn Skårderud

Tidligere politiker Mette Hanekamhaug kaller kritikken mot psykiater og professor Finn Skårderud for et personangrep. – Det er uverdig, sier Hanekamhaug.

Finn Skårderud

FÅR KRITIKK: Finn Skårderud bruker kunst som terapiform i behandling av spiseforstyrrelser. I helgen stilte Hilde Sandvik spørsmål ved behandlingen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Nylig gikk kulturredaktøren i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, ut og kritiserte professor Finn Skårderud og hans ett år gamle behandlingsinstitusjon for personer med spiseforstyrrelser, Villa Sult, i et debattinnlegg i BT.

I innlegget skriver Sandvik blant annet at hun mener Skårderud bruker sykdommen som råstoff for en romantikk.

«Det siste året har jeg tenkt: Hva om det Skårderud gjør er farlig?», skrev hun blant annet.

Hilde Sandvik

KRITISK: BTs kulturredaktør Hilde Sandvik er kritisk til Skårderuds metoder.

Foto: Lillebø, Jan M. / Lillebø, Jan M.

– Jeg håper vi kan få til en diskusjon om hvilke behandlingsformer som virker og ikke. Tiden er inne for å stille spørsmål til mennesker som har den posisjonen Skårderud har som behandler, fortolker og rådgiver, sier Sandvik til NRK.

– Uverdig

Mette Hanekamhaug

SPISEFORSTYRRELSER: Politiker Mette Hanekamhaug har selv slitt med anoreksi. Hun forsvarer Per Skårderud.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

FrP-politiker Mette Hanekamhaug har tidligere vært åpen om sine spiseforstyrrelser.

– Å ha en faglig debatt om behandlingsopplegg er viktig. Det finnes aldri en fasit, sier Hanekamhaug, som nå jobber som konsulent i Geelmuyden Kiese.

– Problemet med denne debatten er at det er et personangrep hvor Sandvik betviler Finn Skårderuds motivasjon til behandling. Det er uverdig mot en mann som har brukt flere titalls år finne best mulig behandlingsform, sier Hanekamhaug.

Sondre Lerche og Linnea Myhre før Spellemann 2014

FORSVARER TERAPEUTEN: Linnéa Myhre mener Finn Skårderud har hjulpet henne med å takle spiseforstyrrelsene. Her sammen med kjæresten Sondre Lerche.

Foto: Erik Waage / NRK

Blogger Linnea Myhre har forsvart Skårderud på Ingeborg Sennesets Facebook-side «Arbeidstittel: Anorektisk»

«Jeg vet at jeg er heldig som har Finn. Jeg har aldri følt at han romantiserer spiseforstyrrelsen. Jeg har dog gjort det mye selv, men det var før jeg i det hele tatt visste hvem han var. Men vi er alle forskjellige, og ingen spiseforstyrrede er like, så jeg kan bare snakke for meg selv.»

Brukte kunst som terapi

Den populære bloggeren Janka Polliani avslørte nylig for sine lesere at hun har slitt med anoreksi i ungdommen.

– Det bør finnes flere som tør å bruke andre behandlingsformer. På Lier der jeg var innlagt brukte vi også en form for kunst der vi tegnet mye. Jeg vet hvor vanskelig det er å bli frisk, så om Finn har funnet en måte å behandle på litt utenom det vanlige, skulle jeg ønske han var der og plukket meg opp når jeg først ble syk, sier Polliani.

– Må ikke erstatte det viktigste

Marianne Hatle

FLERE BEHANDLINGSFORMER: Marianne Rud Hatle sier at folk responderer ulike på ulike behandlingsformer, og mener derfor at Skårderuds tilnærming ikke nødvendigvis er negativ.

Foto: Privat

Leder på Spiseforstyrrelsesklinikken, Marianne Rud Hatle, sier at det finnes mye forskning på behandling av spiseforstyrrelser.

– Så vidt jeg forstår har Skårderud en litt annen tilnærming enn de behandlingsformene som er best dokumentert for en del av de som sliter med spiseforstyrrelser. Det betyr likevel ikke at mange får god hjelp hos Skårderud, da ikke alle responderer på samme type behandling, sier Rud Hatle til NRK.

– Kunst kan være nyttig element i behandlingen, men det må ikke erstatte de viktigste formene, det medisinske, det terapeutiske og ernæring, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober