Merkevare med sjel

Vakker utstilling om et av Nordens viktigste motefenomener.

”Marimekko: Mote og Design” Kunstindustrimuseet (Nasjonalmuseet) Oslo, frem til 9. mai 2010.

I går åpnet utstillingen Marimekko: Mote og design på Kunstindustrimuseet, som tar oss med gjennom det finske motekonseptets historie, gjennom blomstringstider så vel som nedgangsperioder.

Marimekkos fargerike og stormønstrede uttrykk er i dag elsket og omfavnet av svært mange. De organiske stripene så vel som valmuemønsteret er blitt reprodusert på alt fra omslag på skrivebøker, lagringskasser til vesker, smekker og dokumentmapper. Vi makter knapt nok å skimte friskheten motivene en gang hadde. Det er derfor fint å gjenoppfriske hukommelsen, og få et glimt bakenfor spinoff-produktene, og se hva Marimekko opprinnelig var.

Det begynte med en spøk

Det finske designeventyret oppsto faktisk nærmest ved en tilfeldighet. I 1949 startet ekteparet Viljo og Armi Ratia den lille tekstil- og voksdukfabrikken Printex. De forsynte et uthungret Finland i etterkrigstiden med vakre, fargeglade, og ikke alt for kostbare interiørtekstiler. I 1951 fikk Armi Ratia den ideen at hun for spøk ville holde en liten motevisning som markedsføring av deres produkter.

Marimekko-kjole - Kjole 'Ionnen takki', design Vuokko Nurmesniemi, 1959-60. - Foto: Marianne Siebke / NRK

Kjole 'Ionnen takki', design Vuokko Nurmesniemi, 1959-60.

Foto: Marianne Siebke / NRK

På motevisningen, som fant sted i en av de finere restaurantene i Helsingfors, viste de enkle plagg sydd sammen for anledningen. Det hele ble en kjempesuksess og resulterte i konseptet Marimekko. Navnet var en omskrivning av Armi, koblet sammen med det finske ordet for kjole, ”mekko”.

Kvinnefrigjørende klær

I begynnelsen var Marimekko et konsept rettet mot kvinner, med et klart kvinnefrigjørende tilsnitt. Armi Ratia ansatte unge, ambisiøse kvinnelige designere som Maija Isola og Vuokko Nurmesniemi, som begge har blitt stående som lysende stjerner i designhistorien. De var opptatt av å skape klær som understreket kvinnens personlighet, i stedet for å fremheve kroppen, som et oppgjør med den objektiviserende tendensen som i stor grad preget motebildet. Klærne skulle være praktiske og gode å bevege seg i, men Marimekko la også grunnen for en ny, fargerik og avslappet eleganse.

Arkitektskjorten

Marimekko-kjole - Kjole 'Lanketti', design Annika Rimala, 1964. - Foto: Marianne Siebke / NRK

Kjole 'Lanketti', design Annika Rimala, 1964.

Foto: Marianne Siebke / NRK

Utstillingen som fyller de tre rommene i første etasje i kunstindustrimuseet er smakfullt og enkelt ordnet med nærmere 40 utstillingsdukker plassert på podier fordelt over de ulike rommene. Her kan vi beundre og gjenkjenner de ulike mønstrene og kjole-, tunika- og skjortefasongene. Vi finner blant annet den såkalte arkitektskjorten designet av Numesniemi i 1956. Skjorten var i utgangspunktet beregnet for både menn og kvinner, men ble særlig populær blant kunstnere, akademikere og arkitekter, som verken fant seg til rette i dress eller hippieklær. Armi Ratia selv brukte ofte skjorten, som offisielt har navnet Jokapoika. I dag er piccolomønsteret som pryder den, mye brukt i håndklær så vel som toalettmapper.

I tillegg til plaggene, er også veggene i utstillingen prydet med over 30 frodige og vakre stofflengder.

Stilsignatur

Opplevelsen av utstillingen er sterkt nostalgisk, i tillegg er det spennende å se Marimekkos velkjente uttrykk i et historisk og kronologisk perspektiv. Det blir tydelig at konseptets ubestridelige styrke, ligger i det at man disse 60 årene hele tiden har holdt fast ved en særpreget stilsignatur, samtidig som man har latt seg forme av tidens skriftende tendenser, både innenfor en kunstnerisk og en kommersiell sfære.

Abstrakt ekspresjonisme

På femtitallet aner vi den abstrakte malerkunsten som en viktig inspirasjonskilde Dette ser vi for eksempel tydelig i Nurmesniemis berømte organiske stripemønstre Rötti, - der de klare fargetonene som delvis flyter over i hverandre, minner om den glødende, meditative kvaliteten som preger Mark Rothkos malerier.

Pop og ”Flower Power”

Mønsteret Unikko av Maija Isola - Valmuemønsteret Unikko av Maija Isola, 1964. - Foto: Marianne Siebke / NRK

Valmuemønsteret Unikko av Maija Isola, 1964.

Foto: Marianne Siebke / NRK

Marimekkos 60-tallsdesign har klare pop-kvaliteter med inspirasjoner hentet fra NASAs romferder, med sirkler og psykedeliske mønstre, men det er også i denne fasen Maija Isola lager sitt udødelige valmuemotiv, som knytter seg til FlowerPower-estetikken. Liknende ting ser vi også på 70- og 80-tallet, før man på 90-tallet begynner å dyrke en retroestetikk, og dermed tar opp igjen 50 og 60-tallsmønstrene.

Inspirerende næringseventyr

Utstillingen, som er laget i samarbeid med Designmuseum i Finland, tilbyr en rik estetisk opplevelse, samtidig som den byr på en solskinnshistorie om et kvinnelig næringseventyr.

Noe av det som griper oss ved denne utstillingen er dessuten at den viser oss den historiske opprinnelsen til et viktig fenomen i dagens motebilde.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.