Hopp til innhold

– Homobevegelsen lar seg selge til Frp

Solveig Horne ble invitert til Europride for å renvaske Frp, mener forfatterne av ny kronikk. Flere mener arrangørene av Europride ble overkjørt og siden har fått munnkurv av sterke politiske krefter.

Demonstrerte mot Solveig Horne

Flere demonstrerte da Solveig Horne skulle tale under åpningen av Europride.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Festivalen EuroPride går for tiden av stabelen i Oslo, men bak den fargerike festfasaden er det store interne konflikter.

Flere i publikum buet da Solveig Horne (Frp) fikk tale under åpningen av Europride og Pride House. I etterkant har kritikken mot å la likestillingsministeren tale rast.

Onsdag denne uken kritiserte den profilerte homoforkjemperen Kim Friele Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) for å være historieløse når de inviterte Solveig Horne til Europride.

I dag følger flere på.

– Pride House og LLH ble overkjørt, da Solveig Horne ble invitert til Europride, skriver flere stemmer i en kronikk på NRK Ytring i dag.

Vil være positivt for Frp

Kronikken viser til en e-post funnet i en offentlig postjournal som viser at det var en uformell invitasjon fra Bjørgulv Vinje Borgundvaag som fikk den nye likestillingsministeren til å stille til åpningen av homofestivalen.

Borgundvaag var da politisk rådgiver i Høyre, men er nå blitt statssekretær for kulturminister Thorhild Widvey. I e-posten skriver han: «Jeg tror det hadde vært positivt både for Frp og regjeringen om det er mulig? På samme måte som Solveigs uttalelser og arbeid har avvæpnet frykten og kritikken mot at vi er en «homofiendtlig» regjering, ville det ytterligere forsterket inntrykket av blåblå toleranse om det er mulig.»

– Det er sterkt kritikkverdig at de inviterer noen inn til en festtale på det grunnlaget at det er positivt for regjeringen og Frp. Det hadde vært nyttig og kunne skapt forsoning om Solveig Horne ble invitert til en debatt, men dette skaper selvfølgelig kontroverser, sier en av kronikkforfatterne, Ranveig Stava tidligere leder av Pride House.

Fredag fikk likestillingsminister Solveig Horne som første Frp-politiker æren av å holde åpningstalen i forbindelsen med åpningen av årets Pride House og EuroPride 2014.

Se Solveig Hornes tale på Europride 2014

Overkjørte Pride House

Kronikkforfatterne reagerer på måten Horne ble invitert og at Pride House, som står for den politiske delen av programmet, ikke ble tatt med på råd før Horne ble invitert. Pride House hadde på forhånd gjort et vedtak om at de ikke ønsket Horne på sitt arrangement.

– Den er hårreisende og det er en kraftig overkjøring. Her har noen har brukt sin maktposisjon på en dårlig måte, mener kronikkforfatter Kris Bue.

Da lokallaget til LLH i Oslo og Akershus hadde sendt en invitasjon til likestillingsministeren, skal styret i Pride House ha blitt fortalt at de skulle omtale besøket som noe positivt.

– Det er drøyt at man ikke har ytringsfrihet innad i en organisasjon, man må få lov til å si sin mening, sier Bue.

– Jeg er veldig overrasket over at leder for LLH, Bård Nylund, har latt dette passere, han burde skjønt at dette ikke er bra. De har klart å rote det skikkelig til, sier Stava.

Den omstridte likestillingsministeren Solveig Horne fikk en kald skulder fra demonstranter da hun holdt åpningstalen under årets EuroPride.

Horne møtt med demonstranter på åpningen av Europride.

Borgundvaag: – Burde brukt en annen e-postadresse

Bjørgulv Vinje Borgundvaag skriver i en sms til NRK:

– Mailen ble sendt da jeg var aktivt styremedlem i Oslo Pride ved siden av min jobb på Stortinget. Jeg er i dag i en annen rolle og har varslet min avgang til styret. I etterpåklokskapens lys ser jeg at jeg burde ha benyttet en privat e-postadresse, selv om jeg der og da mente den innledningsvise presiseringen av i hvilken kapasitet jeg henvendte meg var tilstrekkelig.

Leder for LLH, Bård Nylund, sier til NRK at han ikke kjenner til at noen skal ha fått munnkurv om invitasjonen til Solveig Horne. Men han vil se nærmere på saken når Europride er over.

– Jeg registrerer at det har vært interne stridigheter rundt denne invitasjonen. Vi skal ta en skikkelig evaluering når festivalen er over, sier Nylund.

Likestillingsminister Solveig Horne sier via sin kommunikasjonssjef i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, at hun har takket ja til de invitasjonene hun har fått, og gleder seg til å gå i paraden lørdag.

– Utover det har hun ikke noen kommentarer, sier kommunikasjonssjef Maria Brit Espinoza.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober