Gammelt tømrerverktøy fra skipsvrak, foto Wikipedia - Foto: Wikipedia /
Foto: Wikipedia

Mekanikk

Mekanikk er kunsten å pønske ut og å bygge maskiner som virker i samspill med naturkreftene. Antikkens grekere tenkte på tre ting når de nevnte ordet «mechané»: Verktøy, hjelpemiddel og krigsmaskiner.
Ikke rart at dagens Mann liker seg på Clas ohlson

Hør: Studio Sokrates, Greske tanker del 7 03.12.2011

Odyssevs
Homer skriver at Odyssevs er en «polymechanos», en multimekaniker. En som får til mange ting ( Greek Thought , s 491 ) Mens tragediedikteren Sofokles er kritisk til mekanikeren: Mennesket hersker over alt som lever, han graver dype hull i jorda uten respekt for Gaia, han bygger byer og skjulesteder der han selv bestemmer hvilke regler som skal gjelde. Og alt dette får han til takket være mechane, mekanikken.

Men hvis du leiter etter lærebøker i mekanikk fra antikken blir du skuffet. Ingen «handbok i tømrerfaget» eller «slik bygger du en vindeltrapp til familiens sommerhus» Det må være fordi slike ferdigheter ikke var boklig lærdom, man skulle lære av å se på en som kunne kunsten. Prøving og feiling, omtrent slik vi lærer oss å sykle på tohjulssykkel. Aristoteles regner Techne som slikt som skal læres ved at noen viser deg. Taus kunnskap


Krig og ufred
Ingen ting påvirker oppfinnsomheten mer enn krig. I en artikkel om mekanikk i Greek Thought heter det at krigskunsten er den best bevarte kilden til mekanikk i antikken. I krigstider ble mekanikeren en meget etterspurt herre. Han kan selge kunsten sin til den som betaler best, men han må være forberedt på å overbevise statsmenn og herskere om hva han kan. Derfor må han bygge modeller som virker og demonstrere at han har våpen, større, sterkere og mer utspekulerte enn fienden.

En tidlig tekst er Poliorcetica eller kunsten å overleve en beleiring. Forfatteren er Aenas Tacticus . Tacticus skal ha skrevet om kunsten å skaffe forsyninger til soldatene, om befestninger, om forberedelser til krig, kunsten å velge ut slagmarken, passord og hemmelige beskjeder (koder), rekognosering, rekvisitter til brannstifting, kort sagt: Den som var ute etter å forvandle idyllen i en liten gresk landsby til et inferno av matmangel og flammer trengte bare å ta kontakt med Aenas Tacticus.


Claude Thornhill
Homer kaller Odyssevs for polymekhanos, ”A Master of Tricks”. Det kan man si om orkesterleder Claude Thornhill (1908-65) også. Han var en mester i å arrangere sakte sanger – samtidig som han gjorde musikken dansbar – og han var en av de første orkesterlederne som gjorde bruk av den nye jazzen, Bop – og gjorde den dansbar.

Her er en liten video – et filmklipp som viser Claude og bandet på jobb

Nrk er ikke ansvarlig for innholdet på dette klippet fra Youtube

De av dere som bruker Spotify finner musikken til denne ukens utgave av Studio Sokrates her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Snowfall
2: Busters Last Stand

Siste nytt: Kultur

  • Nico & Vinz rykker én plass ned

    Oslo-duoen Nico & Vinz og hiten «Am I Wrong» faller fra femteplass til sjetteplass i sin attende uke på den offisielle Billboard Hot 100-lista.

  • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

    Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

    Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

    Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.