Hopp til innhold

Mekanikk

Mekanikk er kunsten å pønske ut og å bygge maskiner som virker i samspill med naturkreftene. Antikkens grekere tenkte på tre ting når de nevnte ordet «mechané»: Verktøy, hjelpemiddel og krigsmaskiner.
Ikke rart at dagens Mann liker seg på Clas ohlson

Gammelt tømrerverktøy fra skipsvrak, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates, Greske tanker del 7 03.12.2011

Odyssevs
Homer skriver at Odyssevs er en «polymechanos», en multimekaniker. En som får til mange ting ( Greek Thought , s 491 ) Mens tragediedikteren Sofokles er kritisk til mekanikeren: Mennesket hersker over alt som lever, han graver dype hull i jorda uten respekt for Gaia, han bygger byer og skjulesteder der han selv bestemmer hvilke regler som skal gjelde. Og alt dette får han til takket være mechane, mekanikken.

Men hvis du leiter etter lærebøker i mekanikk fra antikken blir du skuffet. Ingen «handbok i tømrerfaget» eller «slik bygger du en vindeltrapp til familiens sommerhus» Det må være fordi slike ferdigheter ikke var boklig lærdom, man skulle lære av å se på en som kunne kunsten. Prøving og feiling, omtrent slik vi lærer oss å sykle på tohjulssykkel. Aristoteles regner Techne som slikt som skal læres ved at noen viser deg. Taus kunnskap


Krig og ufred
Ingen ting påvirker oppfinnsomheten mer enn krig. I en artikkel om mekanikk i Greek Thought heter det at krigskunsten er den best bevarte kilden til mekanikk i antikken. I krigstider ble mekanikeren en meget etterspurt herre. Han kan selge kunsten sin til den som betaler best, men han må være forberedt på å overbevise statsmenn og herskere om hva han kan. Derfor må han bygge modeller som virker og demonstrere at han har våpen, større, sterkere og mer utspekulerte enn fienden.

En tidlig tekst er Poliorcetica eller kunsten å overleve en beleiring. Forfatteren er Aenas Tacticus . Tacticus skal ha skrevet om kunsten å skaffe forsyninger til soldatene, om befestninger, om forberedelser til krig, kunsten å velge ut slagmarken, passord og hemmelige beskjeder (koder), rekognosering, rekvisitter til brannstifting, kort sagt: Den som var ute etter å forvandle idyllen i en liten gresk landsby til et inferno av matmangel og flammer trengte bare å ta kontakt med Aenas Tacticus.


Claude Thornhill
Homer kaller Odyssevs for polymekhanos, ”A Master of Tricks”. Det kan man si om orkesterleder Claude Thornhill (1908-65) også. Han var en mester i å arrangere sakte sanger – samtidig som han gjorde musikken dansbar – og han var en av de første orkesterlederne som gjorde bruk av den nye jazzen, Bop – og gjorde den dansbar.

Her er en liten video – et filmklipp som viser Claude og bandet på jobb

Nrk er ikke ansvarlig for innholdet på dette klippet fra Youtube

De av dere som bruker Spotify finner musikken til denne ukens utgave av Studio Sokrates her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Snowfall
2: Busters Last Stand

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.