Germany Mein Kampf - Adolf Hitlers manifest Mein Kampf kommer snart ut i Tyskland igjen. Denne gang i en nyoppusset versjon med akademiske kommentarer. - Foto: Lennart Preiss / Ap

Adolf Hitlers manifest Mein Kampf kommer snart ut i Tyskland igjen. Denne gang i en nyoppusset versjon med akademiske kommentarer.

Foto: Lennart Preiss / Ap

Mein Kampf utgis i Tyskland igjen

Adolf Hitlers manifest «Mein Kampf» skal gis ut i Tyskland igjen. Denne gangen i en spesialutgave med historiske kommentarer, for å avverge at nynazister skor seg på produktet. – På tide, sier norsk professor.

Adolf Hitlers Mein Kampf. - Vil en akademisk utgave av Mein Kamf forhindre nynazistisk utnyttelse av Hitlers selvbiografi? - Foto: Wikimedia Commons /

Vil en akademisk utgave av Mein Kamf forhindre nynazistisk utnyttelse av Hitlers selvbiografi?

Foto: Wikimedia Commons
Hans Fredrik Dahl - Hans Fredrik Dahl - Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Hans Fredrik Dahl

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Den burde vært utgitt før. Det mener de fleste som ikke er tyskere. Det er meningsløst at den har blitt holdt tilbake så lenge, sier professor i historie Hans Fredrik Dahl.

– Vil bli en meget utbredt bok

Tekster fra Mein Kampf «faller i det fri» i 2015, 70 år etter førsteutgivelsen. Delstaten Bayern som sitter på eiendomsretten, forbereder alt nå en såkalt «kommentert» nyutgave, i et forsøk på å kuppe nynazistisk utnyttelse av at teksten når den blir tilgjengelig for alle om tre år.

Boka ble skrevet av Hitler i 1924 og kom ut i rundt ti millioner eksemplarer frem til 1945. Fra 1936 ble boka gitt som gave fra staten til alle tyske bryllupspar, skriver SVT.

– Jeg tror det har en pedagogisk betydning og at den nye ugivelsen vil gå til skoleklasser og nye generasjoner. At høytydelige historikere skriver kommentarer til den vil sikkert gjøre den til en meget utbredt bok. Kanskje den blir mer lest nå enn den gangen, sier Dahl.

–Fortjener sine fotnoter

Selv om boka ble gitt ut i millioner av eksemplarer og lå i de fleste hjem under det tredje rike, ble den lite lest.

– Leser man sidene som de er, vil man stusse over hva det er forfatteren egentlig vil. Deler er knapt leselig og man finner lange passasjer om hva Tyskland gjorde galt i sin propgaganda under første verdenskrig. Det har en moderat interesse for moderne lesere, sier Dahl.

Selv om boka blir utbredt tviler Dahl på at den vil nøre oppunder nynazismen.

– Når han kommer inn på sin egen kamp og hva han tenker om demokratiet, er det så håret til tider røyser seg på armene. Boka er virkelig antidemokratisk tvers gjennom og fortjener sine fotnoter i den anledning.

Forbudt i Tyskland i dag

Den tyske delstaten Bayern som sitter på eiendomsretten har tidligere vegret å godkjenne alle former for nytrykk. Bayern forsøker nå å dempe markedet ved hjelp av en akademisk spesialutgave. De vil med dette forsøke å kuppe nynazistisk utnyttelse av at teksten blir tilgjengelig for alle om tre år

Selvbiografien er forbudt å selge i Tyskland i dag. Det har den vært siden slutten av andre verdenskrig. Men, i januar meldte en britisk forlegger at de ville selge utdrag fra «Mein Kamp» i tyske aviskiosker. Tyske myndigheter svarte med at de ville ta rettslige grep for å hindre utgivelsene av den forbudte boken.

Hadde helst sette den på dynga

Juridiske organisasjoner i Tyskland er positive til den nye utgivelsen.

– Om boka skal gis ut foretrekker jeg å se en kompetent kommentert versjon fra bayerske myndigheter, fremfor at profittsøkere forsøker å tjene penger ved hjelp av nazister, sier Dieter Graumann fra det jødiske sentralråd i Tyskland.

– Helst skulle jeg se at den forsvant på dynga, men det kommer ikke til å skje, sier han.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.