Germany Mein Kampf - Adolf Hitlers manifest Mein Kampf kommer snart ut i Tyskland igjen. Denne gang i en nyoppusset versjon med akademiske kommentarer. - Foto: Lennart Preiss / Ap

Adolf Hitlers manifest Mein Kampf kommer snart ut i Tyskland igjen. Denne gang i en nyoppusset versjon med akademiske kommentarer.

Foto: Lennart Preiss / Ap

Mein Kampf utgis i Tyskland igjen

Adolf Hitlers manifest «Mein Kampf» skal gis ut i Tyskland igjen. Denne gangen i en spesialutgave med historiske kommentarer, for å avverge at nynazister skor seg på produktet. – På tide, sier norsk professor.

Adolf Hitlers Mein Kampf. - Vil en akademisk utgave av Mein Kamf forhindre nynazistisk utnyttelse av Hitlers selvbiografi? - Foto: Wikimedia Commons /

Vil en akademisk utgave av Mein Kamf forhindre nynazistisk utnyttelse av Hitlers selvbiografi?

Foto: Wikimedia Commons
Hans Fredrik Dahl - Hans Fredrik Dahl - Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Hans Fredrik Dahl

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Den burde vært utgitt før. Det mener de fleste som ikke er tyskere. Det er meningsløst at den har blitt holdt tilbake så lenge, sier professor i historie Hans Fredrik Dahl.

– Vil bli en meget utbredt bok

Tekster fra Mein Kampf «faller i det fri» i 2015, 70 år etter førsteutgivelsen. Delstaten Bayern som sitter på eiendomsretten, forbereder alt nå en såkalt «kommentert» nyutgave, i et forsøk på å kuppe nynazistisk utnyttelse av at teksten når den blir tilgjengelig for alle om tre år.

Boka ble skrevet av Hitler i 1924 og kom ut i rundt ti millioner eksemplarer frem til 1945. Fra 1936 ble boka gitt som gave fra staten til alle tyske bryllupspar, skriver SVT.

– Jeg tror det har en pedagogisk betydning og at den nye ugivelsen vil gå til skoleklasser og nye generasjoner. At høytydelige historikere skriver kommentarer til den vil sikkert gjøre den til en meget utbredt bok. Kanskje den blir mer lest nå enn den gangen, sier Dahl.

–Fortjener sine fotnoter

Selv om boka ble gitt ut i millioner av eksemplarer og lå i de fleste hjem under det tredje rike, ble den lite lest.

– Leser man sidene som de er, vil man stusse over hva det er forfatteren egentlig vil. Deler er knapt leselig og man finner lange passasjer om hva Tyskland gjorde galt i sin propgaganda under første verdenskrig. Det har en moderat interesse for moderne lesere, sier Dahl.

Selv om boka blir utbredt tviler Dahl på at den vil nøre oppunder nynazismen.

– Når han kommer inn på sin egen kamp og hva han tenker om demokratiet, er det så håret til tider røyser seg på armene. Boka er virkelig antidemokratisk tvers gjennom og fortjener sine fotnoter i den anledning.

Forbudt i Tyskland i dag

Den tyske delstaten Bayern som sitter på eiendomsretten har tidligere vegret å godkjenne alle former for nytrykk. Bayern forsøker nå å dempe markedet ved hjelp av en akademisk spesialutgave. De vil med dette forsøke å kuppe nynazistisk utnyttelse av at teksten blir tilgjengelig for alle om tre år

Selvbiografien er forbudt å selge i Tyskland i dag. Det har den vært siden slutten av andre verdenskrig. Men, i januar meldte en britisk forlegger at de ville selge utdrag fra «Mein Kamp» i tyske aviskiosker. Tyske myndigheter svarte med at de ville ta rettslige grep for å hindre utgivelsene av den forbudte boken.

Hadde helst sette den på dynga

Juridiske organisasjoner i Tyskland er positive til den nye utgivelsen.

– Om boka skal gis ut foretrekker jeg å se en kompetent kommentert versjon fra bayerske myndigheter, fremfor at profittsøkere forsøker å tjene penger ved hjelp av nazister, sier Dieter Graumann fra det jødiske sentralråd i Tyskland.

– Helst skulle jeg se at den forsvant på dynga, men det kommer ikke til å skje, sier han.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.