Hopp til innhold

Matematikk inn i «gullrekka»

Norges yngste matematikkprofessor inntar skjermene hver fredag kveld fremover. Selv har han ikke eid en TV på over 10 år.

Norges smarteste (1:8)

Programleder Nadia Hasnaoui og professor i matematikk Jan Martin Nordbotten leder underholdningsprogrammet «Norges smarteste».

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Matematikkprofessor Jan Martin Nordbotten (33) står for finurlige innslag med smarte tips og triks i det nye underholdningsprogrammet «Norges smarteste», som har premiere på NRK1 i kveld.

Selv har han ikke eid en TV på over 10 år, men lover å se kveldens program.

– Jeg må jo begynne å se på TV nå, sier professoren som plutselig blir en del av den populære «gullrekka» på NRK.

SE GULLREKKA I KVELD:

– Gullrekka, ja. Det er et begrep jeg nettopp har lært meg, ler Nordbotten, som har brukt tid på jobb, venner, uteliv og friluftsliv fremfor TV-titting. Han tok doktorgrad i matematikk i en alder av 22 og jobber til daglig ved Matematisk institutt i Bergen.

IQ-testet

Åtte fredager fremover skal deltakerne i «Norges smarteste» gjennom en rekke utfordrende konkurranser i studio. Oppgavene skal teste deres matematiske, logiske, musikalske og lingvistiske evner og presenteres gjennom dansere, artister og statister. Til slutt kåres Norges skarpeste hjerne.

Underholdningsprogrammet ledes av programleder-veteran Nadia Hasnaoui, som innrømmer at hun nok ikke hadde gjort det så bra om hun selv var deltaker i programmet.

– Det krever en god obersvasjonsevne og jeg tror jeg hadde lagt merke til veldig mye, men kanskje ikke de riktige tingene, sier Hasnaoui. Hun mener seerne likevel vil kunne klare mange av oppgavene.

– De som sitter hjemme i kveld kan klare mye, og de aller fleste vil nok klare de to første oppgavene, sier programlederen.

500 ville delta

Over 500 meldte sin interesse for å delta. 25 av disse ble plukket ut etter diverse IQ-tester og intervjuer og i kveld står fem av dem klare for å løse oppgaver.

Her er kveldens deltakere:

Norges smarteste (1:8)

F.v: Preben Askø (26) fra Røyken, Ingvild Nossen (39) fra Oslo, Steffen Mio Kristiansen (23) fra Nesodden, Karoline Susanne Opdal (22) fra Molde og Tormod Likværn (32) fra Oslo.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

De fem deltakerne utfordres på observasjon, hukommelse, sosial intelligens og multitasking. Blant annet skal de telle dansere og gjette hvem som er kjærester. To av de fem går videre til en av to semifinaler.

Hør hvordan det gikk da Nitimens reporter Øyvind direktetestet Nadia Hasnaoui og Jan Martin Nordbotten fredag morgen:

Ane Brun er endelig klar med nytt album, og til Nitimen kommer den mediesky artisten med favnen full av femmere og seksere! Vår fast filmekspert Vegard Larsen har sett den nye dokumentarfilmen om svenskenes film-ikon Ingrid Bergman. Jan Vardøen har mobilisert hovedstadens restauranter til flyktningedugnad. Christer Falck står bak den ambisiøse Raga Rockers-hyllesten, og i dag slippes Di Derres bidrag til prosjektet. Skavlan og Källner boltrer seg videre i podkasten sin. Reporter Øyvind tar med seg programleder Nadia Hasnaoui for å direkteteste Norges Smarteste.
Og vi byr stadig på DAB-radioer i vår jubileumsquiz.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.