Hopp til innhold

Mars-forskere på Svalbard

Amerikanske og europeiske romforskere har funnet rester av liv i en 380 millioner år gammel sandstein på Svalbard.

Hans Amundsen og Andrew Steele

Hans Amundsen og Andrew Steele i Spekter i kveld.

Foto: Kjell Ove Storvik, Amase

Funnet kan bli viktig i jakten på liv på andre planeter. Det ble gjort da forskere fra NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA nylig prøvde ut avanserte instrumenter til bruk i roboter som skal utforske overflaten på Mars.

Førsøksområde Svalbard

Svalbard er et viktig forsøksområde for romforskerne, fordi geologien ligner den som finnes på vår naboplanet. De siste fem årene har en rekke av verdens fremste romforskere tilbragt mye tid på øygruppen, i regi av det norske prosjektet AMASE.

Fossil

Rester av liv i 380 millioner år gammel sandstein.

Foto: NRK

NASA-professor Andrew Steele, Amases forskningsleder, sier at et 380 millioner år gammelt fossil av en fisk er det viktigste funnet under årets ekspedisjon.

 - Dette viser at rester av liv kan bevares i så lang tid – og at vi nå er i stand til å påvise det, sier han.

Likhet med Mars

I følge Steele ligner steinen der restene av fisken ble funnet på tilsvarende steiner på Mars.

- Selv om steinen er mange millioner år gammel, har den fremdeles kjemiske rester etter livet som en gang var der. Så nå vet vi altså at i den typen stein kan rester av liv bevares, noe det tidligere har vært usikkerhet og debatt om. Om ikke lenge skal vi sende den samme typen instrumenter som vi har brukt her på Svalbard til Mars. Hvis det har eksistert liv på den planeten, kan vi nå finne bevisene, sier han.

"Men in black"

I august i år reiste en ekspedisjon på 30 vitenskapsfolk til Svalbard. I to uker tok astrobiologer, astronauter, robotingeniører og geologer seg inn i fjordarmer, klatret på vulkaner og simulerte Mars-landing på Svalbard. De kaller seg "Men in black".

Et filmteam fra NRK har fulgt ekspedisjonen til Svalbard. Dokumentaren derfra blir vist i programmet Spekter på NRK i kveld klokken 2010. 

Stein med liv i på Svalbard.

Stein med liv i på Svalbard.

Foto: NRK

 Allerede i 2009 planlegger NASA en ny ubemannet ferd til Mars. To av instrumentene som skal være med har vært testet ut på Svalbard.

Den norske ekspedisjonslederen, Hans E.F.Amundsen, har godt håp om at en av menneskehetens største gåter snart kan få en løsning.

- Hvis vi greier å sende de rette instrumentene til Mars, så skal vi greie å påvise enten rester etter liv som har vært, eller – hvis vi har flaks – etter liv som lever ennå, sier han.

 

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober