Hopp til innhold

Drøssevis av nordmenn i stjernespekket Hollywood-film

Når Hollywood-filmen «Hansel and Gretel: Witch Hunters» har premiere i mars neste år, vil det være med en rekke norske skuespillere på rollelisten.

Christian Rubeck

Christian Rubeck er bare en av mange norske skuespillere som får prøve seg i Hollywood-eventyret.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Årsaken er at regissøren, som også har skrevet manus til filmen, er altaværingen Tommy Wirkola.

Wirkola har tidligere regissert filmer som «Kill Buljo», «Død snø» og «Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksa», men til sin siste film skal 31-åringen håndtere et mye større budsjett, som er rapportert til 350 millioner kroner.

Fra før av er det kjent at den norske «Fritt vilt»-skuespilleren Ingrid Bolsø Berdal skal spille heks i prosjektet, og at Bjørn Sundquist skal spille skogsmann.

Ingrid Bolsø Berdal

Ingrid Bolsø Berdal skal spille heks i eventyrfilmen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX












Fire nye nordmenn

Nå viser det seg at også flere andre nordmenn blir å se på lerretet når filmen har premiere i mars neste år.

Christian Rubeck, Jeppe Beck Laursen, Vegard Hoel og Stig Frode Henriksen skal alle få mindre roller, ifølge Finnmarkdagblad.

– Vi vet at vi er privilegerte som får være med på dette, selv om det kun er små roller, forteller Laursen og Rubeck til avisen.

Rubeck er kjent fra filmen «Rottenetter», der han spilte hovedrollen. Han hadde også en stor rolle i den norske storfilmen «Max Manus», som fikk internasjonal anerkjennelse.

Spilles inn i Berlin

Stig Frode Henriksen er venn og samarbeidspartner av Wirkola, og har spilt en sentral rolle i alle av Wirkolas tidligere filmer.

Bjørn Sundquist i Jernanger

Også den kjente norske skuespilleren Bjørn Sundquist spiller en rolle i filmen.

Foto: SF Norge

– Endelig får Tommy jobbe med det budsjettet som han fortjener. Han har store ideer og manus som trenger større budsjetter, sier Henriksen.


De to siste, Jeppe Beck Laursen og Vegar Hoel, er kjent fra en rekke norske spillefilmer de siste årene.

Filmen spilles for tiden inn i Berlin, og nordmennene får jobbe med noen av Hollywoods største stjerner.

Stjerneskuddet Jeremy Renner og Bond-baben Gemma Arteton spiller de to hovedrollene, som hendholdsvis Hans og Grete.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober