Hopp til innhold

Norske myndigheter maktesløse overfor spillselskapene

Statssekretær Knut Olav Åmås innrømmer at regjeringen ikke kan gjøre noe med de utenlandske spillselskapenes offensiv mot blant andre spilleavhengige.

Nettpoker

Nettpoker er et av de mest populære spillene hos utenlandske spillsider. Kortspillet har vært populært nesten 200 år. Poker har med internett blitt et av verdens mest spilte kortspill.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Remo Sjonfjell

Spilleavhengige Remo Sjonfjell har i lengre tid vært åpen om avhengigheten sin.

Foto: privat

I dag skriver NRK.no om at utenlandske spillselskaper ringer tidligere kunder og lokker dem med penger, bonuser og opplevelsesturer. Blant dem finnes tørrlagte spilleavhengige.

Tidligere Lotto-vert og Norsk Tipping-ansatt Remo Sjonfjell forteller at han har blitt oppringt av et spillselskap da han var under behandling for nettopp spilleavhengighet. De ville gi han gratis penger på spillkontoen.

Knut Olav Åmås, statssekretær i Kulturdepartementet, sier at regjeringen er maktesløs overfor de utenlandske spillselskapene.

– Norske myndigheter har få muligheter til å regulere det faktum at utenlandske spillselskaper er direkte offensive overfor spilleavhengige. Like lite som vi har mulighet til å gripe inn overfor lovlig TV-reklame på utenlandske tv-kanaler som for eksempel TV 3, sier Åmås til NRK.

– Finnes det ikke måter å regulere dette på?

– Vi har ikke mulighet til å regulere reklame sendt fra utlandet. Det er helt umulig, sier statssekretæren.

Skal utrede lisensordning

Nå skal regjeringen gå i gang med å utrede en eventuell lisensordning, slik at seriøse selskaper kan få innpass på det norske markedet.

Knut Olav Åmås

Statssekretær Knut Olav Åmås innrømmer at myndighetene ikke kan gjøre noe med de utenlandske spillselskapene. Grunnen er at de opererer, helt lovlig, fra utlandet.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Vi er interessert i å åpne for nye aktører som tilbyr ikke-vanedannende spill. Så vi har mye oppmerksomhet rundt sosialpolitiske hensyn. Vi vil også vurdere hvilke regler som vil gjelde for markedsføring av pengespill her i landet, sier Åmås.

– Er ikke alle pengespill vanedannende?

– Nei, det er det vanskelig å se. Det finnes så mange ulike kategorier av pengespill. Vi har jo Norsk Tipping og Norsk Rikstoto her i dag, men det finnes også store internasjonale aktører som er svært seriøse.

Et «høyt og trist» antall spilleavhengige i Norge

Ifølge tall fra Sykehuset Innlandet finnes det 30.000 spilleavhengige i Norge.

Det er også verdt å nevne at det finnes store mørketall. Magnus Eidem, som jobber med spilleavhengige ved Sykehuset Innlandet, sier skamfølelsen ved spilleavhengighet gjør at et fåtall av de rammede tar kontakt.

Magnus Eidem

Magnus Eidem ved Sykehuset Innlandet forteller at spilleavhengige i svært liten grad ber om hjelp til å takle problemene sine.

– Det finnes store mørketall. På grunn av en stor grad av skamfølelse er det bare 5–10 prosent som faktisk tar kontakt, sier Eidem til NRK.

– Hva synes du om dette tallet, Åmås?

– Det er høyt tall. Det er et trist tall. Vi skal gjøre alt vi kan for å gjøre livet lettere for dem, sier han.

Vil ha drastiske tiltak

Leder for Spillavhengighet Norge, Lill Tove Bergmo, er negativ til en eventuell lisensordning.

– Det er tre ting vi er redde for. Markedsføringen, frykten vår for at det blir flere spilltilbud og behandling og hjelp til dem som rammes. Markedsføringen i dag er utrolig aggressiv. Skal vi få enda mer markedsføring med en lisensordning tør jeg ikke tenke på konsekvensene av det, sier Bergmo til NRK.

Hun mener regjeringen må finne frem de store kanonene for å få kontroll på de utenlandske spillselskapene.

Bergmo vil ha en såkalt IP-blokk, som gjør det veldig vanskelig for norske brukere i det hele tatt å benytte seg av utenlandske spillsider.

– IP-blokken blir essensiell, men myndighetene har vist motvilje mot å gå til så drastiske tiltak.

Bruker Danmark som dårlig eksempel

Bergmo bruker våre naboer i sør som et eksempel på hvordan problemet ikke skal løses.

– I Danmark har de ikke IP-blokk. Der skal myndighetene gå etter de som tilbyr spill utenfor lisensen. Men dette funker ikke, for de går rundt lisensen uansett, sier Bergmo.

Hun mener dette haster. Grunnen er at Norge ikke har tilstrekkelige tilbud til å ta hånd om de berørte.

– Det er mange ting å tenke på, men det viktigste hensynet er dem som blir berørt. Vi har ingen behandling ute i distriktene. Veldig mange har kun oss å vende seg til, og vi er et lavterskeltilbud, forteller Bergmo.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.