Hopp til innhold

Macho Putin i russiske medier

I helgen skal Putin ha reddet et TV-team fra en angripende tiger. Nå spekuleres det i om hele opptrinnet var et nøye planlagt PR-stunt. - Det russiske publikummet fores jevnlig med slikt stoff, sier forsker.

Putin med tiger

Her er et av bildene som har figurert i russiske og internasjonale medier.

Foto: RIA NOVOSTI / REUTERS

Russlands statsminister Vladimir Putin blir stadig fremstilt som en tøff landsfader. I helgen ble han avbildet ved siden av en bedøvet tiger, og et TV-team fortalte historien om hvordan han reddet dem fra å bli drept.

Nå har flere ikke-russiske medier mer enn antydet at opptrinnet var godt timet og planlagt, slik at Putin kunne posere med en stor og farlig, men sovende tiger.

Den sterke lederen

Helge Blakkesrud, russlandsforsker i NUPI, mener dette er en del av russiske mediers kontinuerlige bygging av myten rundt Putin som machomann og dynamisk leder.

- Det russiske publikummet fores jevnlig med slikt stoff. Historiene dukker opp kun i vestlige medier når de er virkelig spektakulære, men mange russiske medier har faste innslag som fremstiller Putin og Medvedev som gode ledere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Putin med bedøvelsesgevær

Putin med bedøvelsesgevær

Foto: Alexei Druzhinin / AP

Blakkesrud forteller at også Medvedev er mye i de russiske mediene, men at det er typisk at Putin var den ledet operasjonen i Georgia mens Medvedev hadde rollen som fredsforhandler.

- Putin er forholdsvis ung og dynamisk og står derfor i skarp kontrast til Russlands tidligere ledere. Samtidig kan vi trekke linjen til gammel sovjetisk ikonografi, og dyrkingen av den steke lederen som holder sin beskyttende hånd over landet, sier Blakkesrud.

Vladimir Putin har også tidligere blitt hyllet som en barsking i russiske medier. I fjor var han på fisketur med fyrst Albert av Monaco, og bildene av daværende president Putin i bar overkropp og kamuflasjebukse skal ha fått russiske kvinner og homofile til å hvine av fryd. Noen homofile grupper mente at den halvnakne poseringen var en subtil melding om at han også var homsenes president.

Putin med tiger

Putin med tigeren.

Foto: RIA NOVOSTI / REUTERS

Merkevarebygging

Morten Ruud, NRKs korrespondent i Moskva, har inntrykk av at russerne er stolte av å ha en statsminister som fremstår som maskulin.

- Her i Russland har jeg ikke sett at noen ironiserer over dette. Dette er del av merkevarebyggingen av Putin som foregår hele tiden, og et resultat av dette er at Putin fortsatt regnes som den viktigste politikeren i Russland.

Tidligere har Vladimir Putin latt seg avbilde blant annet som jagerpilot, i judodrakt, som ubåtkaptein, togfører og slalåmkjører.

Putin driver judo

Putin driver judo

Foto: ITAR TASS / AP

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP