Lykke Li - ÅRETS SNAKKIS: Svenske Lykke Li. - Foto: unknown /

ÅRETS SNAKKIS: Svenske Lykke Li.

Foto: unknown

Lykke Li - Youth Novels

"Electropop" har jeg sett denne musikken bli kalt. "Kammerpop" kalte VG det, det er ganske fint, det, og litt passende selv om det er ekstremt mye mere kammer enn pop i Lykke Lis debutplate.

Lykke Li - Youth Novels - Lykke Li - Youth Novels.

Lykke Li - Youth Novels.

Og jada, hun heter det, Lykke Li Timotei. Hun er lei av å snakke om det selv, men vi må ta det kjapt: hippieoppveksten på 11 steder i utlandet med fotografmor og musikerfar fra nyprogbandet Dag Vag, ballettbakgrunnen og følelsen av å være for gammel når hun gir ut debutalbum som 21-åring, Michael Jackson var jo 5!

Årets snakkis

Lykke Li er definitivt årets snakkis så langt i musikk-Skandinavia. Det mest oppsiktsvekkende og ikke minst positive med det er at slik lavmælt, elegant, intrikat og personlig musikk faktisk får så mye oppmerksomhet!

Kjærlighet, og mangelen på det

"Youth Novels" er et album som er imponerende stramt i låtvariasjonen, men her er allikevel 1000 referanser til hundre genre og artister som man kanskje ikke skulle tro at en 21-åring skulle ha. Det tyder på modenhet.

Her er hippiepop og folkemusikk, modal jazz og gammal blues, 70-talls ballader og Berlinsk weltscmerz og selvfølgelig moderne referanser til electro og tysk minimalistisk techno. En ung Patti Smith svever over de fleste låtene, her er også PJ Harvey, Madonna, Pink Floyd, Peggy Lee, Björk og kanskje også litt Ray Davies og The Kinks? Og kjærlighet, kjærlighet, kjærlighet og ikke minst mangelen på det. Her er mange triste låter.

Perfekt lydbilde

"Youth novels" er tolv låter fulle av gode og fine bilder på ensomhet og kjærlighetslengsel, passe desperasjon og svarte bilder, men også små lys innimellom. Alt akkompagnert av små gitarer, et digitalt klokkespill, en liten sprø stryker, litt luft, en anelse elektronisk støy og kanskje en skarptromme spent på det hardeste. Mye ekko. Mye klang. En samplet synthtromme.

Produsent Björn Yttling har lenge vært en av Skandinavias mest mangslungne musikere, både som popmedlem av Peter, Bjorn and John, men aller mest som sjef for sitt eget kompani Yttling Jazz. Han har laget et perfekt lydbilde for stemmen til Lykke Li, låtene til Lykke Li, lydene til Lykke Li.

Det er en av de beste produksjonene jeg hørt på lenge lenge.

Oppfyller all forventning

Finurlige og snurrige rytmemønstre regner over de lette låtene til Lykke Li som pålegg til en lang søndagsfrokost.

Platen er faktisk så bra at det nesten er godt at det er et par feilskjær der, dette hadde nesten vært for bra for en så ungdom, men på den annen side hadde jo Van Morrison allerede forlatt Them som 20-åring.

Når Lykke Li og Bjørn Yttling prøver å lage ren popmusikk går det ikke så bra, men men, det fine med det er at de andre låtene er så uendelig mye bedre! Og live er hun visstnok enda tøffere!

Lykke Li oppfyller all forventning og vel så det med debutalbumet "Youth novels".

Så får vi vente til neste album for å se om hun er Skandinavias nye store musikkeksport. Kanskje. Vi får se hvordan det går med kjærligheten i livet hennes tenker jeg. Trekk pusten.

Lyd: - Vil lage musikk med baller. Intervju med Lykke Li.

Siste nytt: Kultur

  • Ny smakebit fra Foo Fighters

    Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.