Hopp til innhold

Lover Oslo-Filharmonien nye lokaler til 100-årsjubileet

Hotellkonge Petter Stordalen vil gi Oslo et nytt konserthus dersom kommunen stiller med tomt. Nå håper Oslo-Filharmonien å kunne feire 100-årsjubileet i 2019 i nye lokaler.

Ingrid Røynesdal og Petter Stordalen

KUNST OG KOMMERS: Filharmonien-direktør Ingrid Røynesdal slår seg på lag med hotellkonge Petter Stordalen for å realisere nytt konserthus i Oslo. Nå setter de sin lit til kommunen og Oslo Havn.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Hotellinvestorene Petter Stordalen og Anders Buchardt planlegger et nytt konserthus med 1500 sitteplasser på Filipstad i Oslo, skriver Aftenposten tirsdag.

Planen er at bygget skal gi Oslo-Filharmonien, som lenge har vært misfornøyd med akustikken i Oslo Konserthus, et hardt tiltrengt nytt hjem.

Nå står hotellinvestorene klare til å bygge kombinert hotell, konferansesenter og konserthus på en av Oslos mest attraktive fjordtomter, til en prislapp på rundt 2,5 milliarder kroner.

Har ønsket seg eget hus i 100 år

Oslo-Filharmonien holder i dag til i Oslo Konserthus i Oslo-bydelen Vika, i lokaler leid av Oslo kommune. Men orkesteret har lenge vært misfornøyd med akustikken.

Filharmonien fyller 100 år i 1919, og Stordalen og Buchardt håper å kunne ha nybygget klart til da.

Direktør Ingrid Røynesdal i Oslo Filharmoniske Orkester sier ønsket om et eget hus har eksistert like lenge som orkesteret selv.

– Dette har vært et tema helt siden orkesterets tilblivelse. Her kan vi få realisert et akustisk sett fantastisk rom, med praktiske fasiliteter og publikumsfasiliteter og som lar oss være et orkester i eget hus, sier Røynesdal.

Hun tror det kan ha positive effekter for Filharmonien å dele hus med et hotell- og konferansesenter.

– Moderne kulturvirksomhet må ha dynamikk og liv hele døgnet. Vi trenger ikke huset 24 timer i døgnet, så at det er aktivitet og synergier og dynamikk, er kjempepositivt for oss.

– Det er vi som mister nattesøvnen

Petter Stordalen har sammen med partner Anders Buchardt sagt seg villig til å regninga for det planlagte nybygget, som ventes å komme på over to milliarder kroner.

– Det fantastiske med dette samarbeidet er at det ikke skal ta nattesøvnen fra Oslos politikere, men fra Anders og meg. Det er stor risiko og komplisert, men vi har gjort det før, og vi er overbevist om at vi skal klare dette, lover Stordalen.

Han sier prosjektet ikke kunne blitt realisert uten å inkludere hotell- og konferansedrift i modellen.

– Vi har akkurat åpnet Malmö Live, et tilsvarende konsept som dette med konserthus og hotell, som har vært en fantastisk suksess. Det kunne ikke vært realisert uten hotelldelen, forteller Stordalen.

Nå varsler han at Oslo-Filharmonien kan forberede seg på å feire 100-årsjubileum i nye lokaler. I hvert fall hvis Oslo Havn og Oslo kommune legger til rette for det.

– Vi er klare til å gå fort frem. Det er opp til Oslo Havn og politikerne. Hvis de vil ha det klart til 100-årsjubileet i 2019, så skal vi ha det klart til da, lover Stordalen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober