Hopp til innhold

Louvre får fløy for islamsk kunst

Louvre i Frankrike har fått en helt ny fløy for islamsk kunst. Håpet er å skape større forståelse for islam i Vesten.

Frankrikes president François Hollande åpnet den nye fløyen, som har kostet nesten 750 millioner kroner.

Den nye paviljongen er på nesten 3.000 kvadratmeter, og er betalt ved hjelp av pengegaver fra Saudi-Arabia, Marokko, Kuwait, Oman og Aserbajdsjan.

Den inneholder over 3000 gjenstander fra den islamske del av verden.

– Ødelagt verdensarv

President Francois Hollande

President François Hollande holder tale i Louvre

Foto: POOL / Reuters

Da Frankrikes president åpnet paviljongen i Paris tirsdag, brukte han anledningen til å fordømme ødeleggelsen av verdensarv flere steder i verden.

– I Timbuktu i Mali for eksempel, er flere hundre år gamle mausoleer ødelagt, sa Hollande i sin åpningstale.

Chiracs idé

Den islamske fløyen ble planlagt av tidligere president Jacques Chirac i 2001. De islamske kunstskattene kommer fra alle kanter av den islamske verden, fra Europa til India.

Over fire millioner muslimer bor i Frankrike, og Chiracs tanke om å skape større forståelse for islam i Vesten er blitt mer aktuell enn noensinne.

Under åpningen viste Hollande til at kunstverkene stammer fra gamle islamske samfunn som var levende og tolerante.

– Det beste våpenet for bekjempelse av fanatisme finnes i Islam selv, hevdet Hollande, som også avviste at det foregår en kamp mellom Vesten og Islam.
– Sivilisasjoner er ikke blokker som overser hverandre eller krasjer, la han til.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP