Hopp til innhold

– Nesten umulig å holde seg

Skuespillerne i «Kampen for tilværelsen» har tydd til all slags triks for ikke å gapskratte under opptak. Lena Kristin Ellingsen sier det har vært vanskelig å holde seg alvorlig.

Lena Kristin Ellingsen

MORSOMST FORAN: Vanligvis er det mye tull og moro bak kamera, men denne gang har det også vært veldig morsomt foran, forteller Lena Kristin Ellingsen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I kveld var det premiere på NRKs nye dramaserie «Kampen for tilværelsen». Seriens mørke satire har begeistret anmelderne, og den er belønnet med terningkast seks i Dagbladet og fem i VG.

Skuespillerne forteller til NRK.no at innspillingen av «Kampen for tilværelsen» også har vært en kamp mot latteren.

Vi har det fryktelig gøy på sett

Mads Ousdal

I serien følger vi et tjuetalls karakterer, nordmenn og polakker, unge og gamle, normalstore og kortvokste, gjennom gleder, sorger, krenkelser og det daglige slitet og strevet.

Norsk dramaserie. Premiere! Den unge, polske akademikeren Tomasz reiser til Norge for å hente penger fra en far han aldri har truffet. Vel fremme i Oslo kommer han i kontakt med en privilegert og velmenende gruppe borgere i Ullevål Hageby. Det er en sympatisk elite som i mangel av reelle problemer er gode til å skape sine egne. Manus ved Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen. I noen av rollene: Bartek Kaminski, Lena Kristin Ellingsen, Mads Ousdal, Øystein Røger og Tone Mostraum. (1:8)

Se første episode av «Kampen for tilværelsen».

– Morsomst foran kamera

I serien havner karakterene i de merkeligste situasjoner, som er så alvorlige at de blir komiske.

Bartek Kaminski spiller polakken Tomasz, som plumper ut i det meste. Han fortalte tidligere denne uken, at han var usikker på om foreldrene hans burde se serien.

Kampen for tilværelsen

KOMISK: Bartek Kaminski havner i mange rare situasjoner som Tomasz.

Foto: NRK

Også han hadde store problemer med å holde latteren tilbake.

– Jeg måtte konsentrere meg fullt ut og noen ganger varte det og rakk fordi vi lo, ler han.

Han får støtte av Lena Kristin Ellingsen, som spiller Anitra Skolmen. Hun er en karrierekvinne som vil gå sine egne veier og vil aller helst bort fra mannen sin. Selv om problemene er store i familien Skolmen i serien, har det vært vanskelig å holde seg alvorlig.

– Ofte så har vi det veldig morsomt bak kamera, men her har vi hatt det morsomst foran, sier hun og fortsetter:

– Vi har det også artig bak, men humoren oss imellom er så bra og så har vi fått lov til å la den blomstre foran kamera, forklarer hun.

Hun mener alle har hatt følelsen av at de har vært med på noe unikt.

– Det har vært nesten umulig å holde seg, og det er jo spesielt moro. Latteren har runget, sier hun.

Kløp seg i låret

Mads Ousdal spiller Hugo Heiberg, som har trukket seg litt tilbake og lar kona styre livet.

Selv mener Ousdal at han spiller en av de mest normale i serien, der han lar kona styre hus og hjem, mens han ser på det hele.

– Jeg tror det er veldig gjenkjennbart at man blir overkjørt og er et sted i livet hvor man er litt stuck. Alt er tilsynelatende bra, men så oppstår det en drøm om et eller annet et annet sted, sier han.

Mads Ousdal

HANS HUMOR: Mads Ousdal har hatt store problemer med å holde latteren tilbake under innspillingen av Kampen for tilværelsen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Selv måtte han holde seg alvorlig i scener det nesten var umulig å holde seg alvorlig i.

– Dette er humor i mitt univers, min generasjons humor. Jeg humret masse da jeg leste manus, det var som å lese en god bok. Vi har det fryktelig gøy på sett og det er godt skrevet.

Spesielt vanskelig var det å holde seg alvorlig idet et vennepar spør om å ha gruppesex med ham og kona (Se videoklipp over).

– Da er det hardt å holde seg. Vi klarer det jo, får det til, men må skjerpe oss.

Han trekker blant annet frem en annen scene det tok langt tid å filme. De skulle igjen holde seg alvorlige og bare si et helt vanlig ord, men klarte det ikke.

– Da måtte jeg bite meg i leppa og klype meg i låret, smiler han. Vi kom gjennom, men vi måtte skjerpe oss. Det tok en hel dag å spille inn scenen, forteller han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober