Hopp til innhold

Livet etter fatwaen

I et intervju med BBC forteller Salman Rushdie at han vurderer å skrive en selvbiografi om årene etter utgivelsen av ”Sataniske vers”.

Salman Rushdie, Berlin 2006
Foto: FRITZ REISS / AP

Rushdie forteller i et intervju med BBC om hvor vanskelig det var for ham og hans familie å leve ni år i skjult.

- Det var en tid med store begrensninger og utfordringer, for både meg, familien og forleggeren, sier Rushdie.

Fatwaen

Salman Rushdie ble verdenskjent etter utgivelsen av sin fjerde roman, ”Sataniske vers”. Boka handler om en indisk filmstjerne som i drømme blant annet gjennomlever viktige øyeblikk i livet til profeten Muhammed.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Salman Rushdie og eks-kona Padma Lakshmi, Cannes 2004

Salman Rushdie og eks-kona Padma Lakshmi, Cannes 2004

Foto: BORIS HORVAT / AFP

- Jeg blir ofte spurt om å skrive en selvbiografi fra tiden jeg levde under Fatwaen. Det ligger klart en historie der, sier han.

Romanen vakte stor oppmerksomhet da Irans åndelige leder, Ayatollah Khomeini, utstedte en fatwa mot Salman Rushdie for blasfemi. Fatwaen har siden 1998 blitt opphevet og utstedt igjen en rekke ganger.

- Jeg tror ikke utfordringene med fatwaen vil gjenta seg. Romanen ble jo satt opp som teaterstykke i Tyskland uten at den møtte store protester, sier Rushdie til BBC.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Oppsetting av "sataniske vers" i Hans-Otto theatret i Tyskland, mars 2008.

Oppsetting av 'sataniske vers' i Hans-Otto theatret i Tyskland, mars 2008.

Foto: MICHAEL URBAN / AFP

Favoritt

Salman Rushdie (61) debuterte i 1975 med boka ”Grimus” som ikke ble en suksess. Han ble i fjor utnevnt til ridder uten ordenstilhørighet av dronning Elisabeth II. Han vant ”Best of the Booker”-prisen som er en av Storbritannias mest prestisjefylte litterære utmerkelser i 1981 for boken ”Midnattsbarn”

Forfatteren står også på årets såkalte lange liste over kandidater, som ble offentliggjort tirsdag. Britiske bookmakere har utpekt hans roman ”The Enchantress of Florence” som favoritt til den gjeve prisen, som deles ut 14. oktober.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.