Hopp til innhold

Vil digitalisere alle bøker

Forleggerforeningen ønsker å digitalisere så mange gamle bøker som mulig, men det er ikke økonomisk lønnsomt. – En oppgave for Nasjonalbiblioteket, mener Anders Hofseth.

Bokbransjeseminar på Litteraturhuset

Direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, har tro på at 2012 blir e-bokas år.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

I en ny rapport om den digitale fremtiden i norsk bokbransje bestilt av Forleggerforeningen, ønskes det å digitalisere så mange bøker som over hodet mulig.

– Vi vil digitalisere alle bøker som tidligere er utgitt, men for forlagene er det ikke lønnsomt på kort og mellomlang sikt, sa Kristenn Einarsson, direktør i Forleggerforeningen under seminaret på Litteraturhuset i går.

Antallet e-bøker i Norge har vokst sent, og først i begynnelsen av mars var antallet endelig oppe i 2000 titler. Nå skal tallet øke.

– Vi regner med og håper på å nå 6000 titler ved utgangen av året, og mer enn 10.000 titler ved utgangen av 2013, sa Einarsson

I en undersøkelse gjort blant 48 norske forlag, er forventingene at rundt 75 prosent av årets nye utgivelser skal publiseres likt både på e-bok og papirbok, så lenge rettighetene er til stede.

– Vi tror at den digitale utviklingen i bokbransjen nå har kommet til det stadium
hvor økt etterspørsel og økt tilbud vil gi en god veksttakt, sa Einarsson fra rapporten.

For å øke veksten ytterligere har rapporten tre forslag til samarbeid med myndighetene.

  1. Kutte momsen på e-boka så prisforskjellen fra papirbok blir større, i snitt 44 prosent.
  2. Kulturpolitisk er det ønskelig å gjøre større deler av tidligere bokutgivelser tilgjengelig for publikum som e-bøker de kan kjøpe. Forlagene ser ikke det som kommersielt mulig å gjennomføre dette i et så stort omfang nå. En mulighet er å innføre økonomiske støtteordninger for digitalisering av tidligere utgivelser.
  3. Utvikling av digitale læremidler er svært kostnadsintensivt, den krever storteknologisk kompetanse og langsiktige investeringer. Dermed er man helt avhengig av at det er betalingsvilje i skoleverket. På høyskolenivå bør det komme økning i støtte- som kan stimulere utvikling av e-læremidler.


– Oppgave for Nasjonalbiblioteket

Anders Hofseth

Anders Hofseth mener utviklingen i norsk bokbransjes e-bok-satsning går for sakte.

Foto: Kim Erlandsen

Anders Hofseth i NRKbeta har tidligere kritisert norsk bokbransjens satsning på e-bøker, og mener det går for sakte.

– Forlagene har fått til veldig lite hittil på den tiden de har holdt på med e-bøker, sier han til NRK.no.

Han mener at hvis man skal tilgjengeliggjøre litteratur det ikke er kostnadssvarende å digitalisere ved hjelp av offentlig støtte, er det en oppgave for Nasjonalbiblioteket, og ikke noe forlagenes produksjonskjede behøver være et mellomledd i.

– At det ikke er lønnsomt for forlagene å digitalisere bøkene bør ikke være årsaken til at litteraturen ikke blir tilgjengeligjort for det norske folk, sier Hofseth.

– Selg gjennom Amazon

Amazon.com er verdensledende på e-bøker, og gjør stor suksess med sitt eget nettbrett Kindle. Å handle på nettsiden er både enkelt og billig.

– Å kjøpe en bok på Amazon er så billig at man ikke tenker seg om. Det gjør man før et bokkjøp til 399,- her i Norge, sier Hofseth.

Han har tidligere uttalt at den norske bransjen bør selge bøkene sine gjennom den amerikanske tjenesten. Det står han fortsatt fast ved.

– Norsk bokbransje drukner i sin egen gamle prismodell. Å gjøre bøkene tilgjengelig gjennom Amazon og til Kindle, med lavere prisnivå hadde vært mye mer lønnsomt, fordi de ville solgt flere bøker, slik Apples app store-modell har vist, sier Hofseth.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.