Hopp til innhold

Vant årets pinligste bokpris

Forfatter Manil Suri får prisen for årets verste skildring av en sex-scene i en roman.

Manil Suri

Forfatter Manil Suri ble 3. desember tildelt prisen «Bad Sex in Fiction Award».

City of Devi

Den tvilsomme utmerkelsen går til «City of Devi».

Foto: Presse

Forfatteren vinner prisen takket være en trekant-scene som utspiller seg mens millionbyen Mumbai er truet av en atombombe, skriver The Guardian.

Flaut og pinlig

Det er det britiske magasinet Literary Review som står bak kåringen. Hvert år siden 1993 har de delt ut prisen «Bad Sex in Fiction Award». Prisen går, som navnet hentyder, til den forfatteren som de mener har skrevet den dårligste sex-scenen i en roman.

I alt åtte romaner konkurrerte om å vinne årets kanskje minst flatterende litterære utmerkelse. Alle vinner-kandidatene har til felles at de har skrevet romaner med det juryen mener er dårlig fortalte erotiske øyeblikk.

Vil bedre kvaliteten

Skjønt bøkene er blottet for pornografiske beskrivelser, inneholder de alle så flaue avsnitt at de ble nominert.

Grunnen til at denne prisen i det hele tatt gis ut, er et ønske om å sette fokus på usmakelige og overfladiske seksuelle beskrivelser i moderne romaner. Hensikten med å trekke fram de dårlige skildringene, er med andre ord et håp om at det kan gjøres bedre i fremtiden.

Årets pinligste litteraturpris ble delt ut på den fasjonable klubben The In & Out som ligger i St James i London 3. desember. I fjor gikk prisen til forfatteren Nancy Huston for romanen «Infrared».

Mange typer kjærlighet

Årets vinnertekst er hentet fra Suris tredje roman The City of Devi. Her beskrives eksplosjoner, supernovaer, galakser, atomkjerner samt kropper som er låst sammen. Les hele originalteksten her.

Manil Suri - som tidligere har blitt nominert til flere gjevere priser - bor i USA, hvor han er professor i matematikk ved University of Maryland. Han kunne ikke delta på kveldens premieutdeling, men en representant fra forleggeren Bloomsbury aksepterte den spesielle utmerkelsen på vegne av forfatteren.

– Ved å ta imot denne prisen oppfordrer vi alle til å danne sin egen mening om Manil Suris The City of Devi. Som Tolstoy sa i Anna Karenina: Det finnes like mange typer kjærlighet som det fins hjerter, sa forleggeren i følge The Guardian.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober