Aravind Adiga - Foto: Leif Ekle / NRK
Foto: Leif Ekle / NRK

Fra journalistikk til skjønnlitteratur

Et av de virkelig store navnene på årets litteraturfestival var fjorårets vinner av Man Booker-prisen, den indiske journalisten og forfatteren Aravind Adiga. Men selv trodde han lenge han ikke skulle klare å få utgitt boken.

Bok i P2 29.05.2009: Aravind Adiga har hatt stor suksess

Hør: Leif Ekle om forfatteren Aravind Adiga (fra litteraturfestivalen på Lillehammer).

Adiga har hatt stor suksess med sin bok “Hvit tiger” - om den unge fattiggutten, etterhvert privatsjåføren Balram som svinger seg opp i den blomstrende nye økonomien etter å ha myrdet sin herre. Boken er en bestselger over store deler av verden, men Adiga trodde lenge at han aldri skulle klare å bli utgitt som skjønnlitterær forfatter.

Vanskelig å skifte beite

Aravind Adiga - Adiga er fort kjent for boken Hvit tiger. - Foto: Leif Ekle / NRK

Adiga er fort kjent for boken Hvit tiger.

Foto: Leif Ekle / NRK

Da India-medarbeideren for Time magazine, Aravind Adiga, satte seg fore å skrive skjønnlitteratur i tillegg til journalistikken sin, var det lenge svært vanskelig å bli publisert. Ikke før forlag i små markeder som det nederlandske, italienske og etterhvert det norske kjøpte Hvit tiger, ble det fart i sakene internasjonalt, men det tok fremdeles tid før suksessromanen om Balram som drepte sin herre for å klatre i samfunnshierarkiet kom ut i India.

Adigas historier var for annerledes, de handlet om fattig- og lavkastefolk og ikke bare middelklassen, slik den litteraturen som utgis på engelsk ellers gjør - som oftest. Det indiske bokmarkedet er også svært tydelig todelt. På en side er den anerkjente skjønnlitteraturen, og på den andre er kiosklitteraturen - det man gjerne kaller pulp på engelsk.

- Den første leses av dem den handler om, sier Adiga, og snakker om middelklassen.

Den andre finnes overalt og leses av de som må finne seg et utkomme lenger nede på stigen. Hvis de da kan lese - en tredel av Indias befolkning er fremdeles analfabeter.

Flere anmeldelser: Indisk litteratur på frammarsj

Preges av klasseskiller

Adiga sier altså at i et samfunn som er så klassedelt og hierarkisk som det indiske, vil dette også prege litteraturen og bokmarkedet i sterk grad. Det han selv ville var å skrive en tekst som blandet elementer fra begge ytterpunktet, sosialt og litterært, i fortellemåte og rent språklig.

Bannskap er ikke vanlig i den høye litteraturen, og ortellingene går rolig fremover, og er fulle av skjønnhet. Men pulp-litteraturen er hard, rå, er full av hevn, drap og mennesker fra de lavere deler av samfunnet som også banner så det lyser.

Trodde ikke på suksess

Adiga sier han visste det ville bli en stor suksess hvis han fant noen til å utgi det han skrev. Og han fikk rett. Hvit tiger har solgt mer enn 150.000 eksemplarer som innbundet bok, et svært tall for en så dyr bok. I tillegg kommer pocketutgaver og ikke minst; alle piratkopiene.

Historien om Adigas begivenhetsrike, men fremdeles ferske forfatterkarriere har enda et element som gjør den uvanlig, samtidig som den sier noe viktig om indisk, engelskspråklig litteratur og det markedet den kommer ut i.

Omtrent parallelt med at han fullførte Hvit tiger, skrev Aravind Adiga også en annen bok, en samling historier lagt til en fiktiv by ved kysten; Kittur. Boken heter Between the Assassinations - mellom attentatene. Den foregår i årene mellom 1984 og 1991. Lytteren med god hukommelse vil da vite at vi snakker om to svært viktige begivenheter i moderne indisk historie, nemlig drapet på statsminister Indira Gandhi i 1984 og det etterfølgende mordet på sønnen Rajiv, som også var statsminister, i 1991.

Ved et vannskille

Disse to hendelsene, som mange - Adiga inkludert - mener utgjør selve vannskillet mellom det gamle India og det nye som vokser frem, danner ytterpunktene for fortellinger som er mer gjenkjennelig indiske enn Hvit tiger, selv om også de går rett inn i diskusjonen om hvor India skal.

Stil, tempo, underfundig humor er mer i pakt med forventningene. Det er nok dit Adiga vil, sier han, og bli en mer vanlig skjønnlitterær forfatter. Hvit Tiger var mest et eksperiment, men har altså blitt svært vellykket.

Snart på norsk

Between the Assassinations, er altså skrevet omtrent samtidig som Hvit Tiger, men kunne først komme ut etter at Adiga fikk Man Booker-prisen. Og nå var India først ute. Boken er såvidt ute i USA og er under oversettelse til norsk.

Når den er ute - hva vi da har i vente, vil Adiga ikke si noe sikkert om - annet enn at han jobber med en bok og at den igjen er lagt til hans egen fiktive by Kittur.

Siste om bøker fra TV og radio

Hva får leseren når historisk sakprosa går stadig lenger mot detaljer og enkeltpersoner - i stedet for de lange linjene? Bok i P2 om Florian Illies´ bok om 1913. Og Steinar Opstads nye diktsamling gir leeren ro.
Gjest: Sindre Ekrheim med samlingen Ho kjem fram i regnet. Ved Annelita Meinich.
Kronprinsessen leser høyt fra Brødrene Løvehjerte. (NRK Nordland, 1. april 2014)

Anmeldelser

Arkivopptak med lyrikaren Jan Magnus Bruheim

– Eg kjende det som ei skam å gå der unyttig!

Det seier lyrikaren Jan-Magnus Bruheim frå Skjåk i dette intervjuet frå 1964. Han fortel at han i yngre år tok øksa og drog til skogs, for at folk skulle tru at han gjorde «skikkeleg mannfolkarbeid». Men etter som åra gjekk vaks sjølvtilliten, og han kunne gå i skogen med berre ei innbilt øks på nakken.

På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.
Kronprinsesse Mette-Marit har selv tatt initiativet til toget som er lastet med bøker, for å øke leselysten blant folk flest.(Kulturhuset 31.03.2014)
 : Gine Cornelia Pedersen i Kulturhuset (24.mars-14)

Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris på besøk i Kulturhuset på P2.

Kim Leine har gjennomlevd angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og eget narkotikamisbruk. I 2013 ble han tildelt den gjeve Nordisk råds litteraturpris. Hvordan klarte han å gå veien fra avgrunn til suksess? Bokprogrammet besøker den dansk-norske forfatteren hjemme i København, og blir med på tur tilbake til hjembygda Seljord der han feires av ordføreren og sin gamle norsklærer.

Portrett av den Nordisk Råd-vinnende forfatteren Kim Leine.

Hvorfor er du så opptatt av skitt i menneskelivet? spør vi den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Klipp fra Bokprogrammet.

Smakebit fra Bokprogrammets portrettintervju med den dansk-norske forfatteren Kim Leine.

Den unge danske poeten Yahya Hassan leser fra sin selvtitulerte diktsamling. Videoen har tidligere blitt lagt ut på YouTube av danske Gyldendal Forlag.

Den danske poeten messer sitt råeste dikt.

Bokaktuelle Marta Breen er gjest i Salongen på P2

Hun har vært i Salongen på P2 og snakket om «Født feminist»!

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)