Hopp til innhold

Nervøs for «Ondskapens Hotell»-oppfølgeren

Krimforfatteren Stephen King er spent på reaksjonene som kan komme på boka som fortsetter der «Ondskapens Hotell» slapp.

Danny Torrance fra Ondskapens hotell

I Stephen Kings bok «Ondskapens Hotell» fra 1977 var Danny Torrance en fem år gammel synsk gutt. Nå møter vi ham igjen som en middelaldrende sykepleier, som bruker sine evner til å hjelpe pasientene å dø uten smerte. Bildet er en scene fra filmen med samme navn (1980).

Foto: Warner Bros. Pictures

Hvordan gikk det egentlig med den lille, synske gutten Danny Torrance, som forutså et blodbad på The Overlook Hotel i boka og filmen «Ondskapens Hotell»?

I disse dager – 36 år etter at Stephen King skrev boka («The Shining» på originalspråket), kommer nå oppfølgeren, ved navn «Doctor Sleep».

Den amerikanske forfatteren sier at han bestemte seg for å skrive boka etter at så mange hadde spurt ham om hva som skjedde med guttungen i historien. Men prosjektet har gitt 65-åringen søvnløse netter, innrømmer han i et intervju med BBC.

Vil at folk skal like oppfølgeren bedre

Han tror nemlig at 95 prosent av anmeldelsene kommer til å foreta en direkte sammenligning mellom de to bøkene.

– Du må forholde deg til den sammenligningen, og det gjør deg nervøs. Det skyldes at mye vann har rent under broen siden den gang, og jeg er en annen mann nå, sier han.

Ondskapens hotell (1980)

«Heeeere's Johnny!!» Jack Nicholson i rollen som Jack Torrance i den Stanley Kubrick-regisserte skrekkfilmen «Ondskapens Hotell» (1980)

Foto: Warner Bros. Pictures

King mener selv at han er en bedre forfatter i dag enn da han skrev «Ondskapens Hotell» som 28-åring. Men etter å ha lest hva folk skriver på debattsider for litteratur på nettet, skjønner han at ingen forventer at han skal overgå originalen.

– Mange skriver at de antakelig vil lese den nye boken, men at den ikke kan være så bra som «Ondskapens Hotell». Uansett er jeg er optimist, og håper at folk vil si at den nye boka var bra når de har lest den. Men aller helst vil jeg at de skal like den nye boka bedre, sier han.

Rystende historie

Både bok- og filmversjonene av «Ondskapens hotell» blir omtalt som blant de mest skremmende grøsseropplevelsene som er å oppdrive i populærkulturen.

I historien møter vi Jack Torrance (spilt av Jack Nicholson i filmen), hans kone Wendy og sønnen Danny. Jack tar seg jobb som vaktmester på et avsidesliggende, vinterstengt hotell for å få ro til å skrive. Hotellet har en lang og voldelig historie og det påvirker Jack på en uhyggelig måte. Etter kort tid utvikler han seg til å bli direkte livsfarlig og forsøker å utrydde sin egen familie, inkludert den følsomme gutten Danny.

Stephen King

Stephen King sier at han er en helt annen mann i dag enn da han skrev «Ondskapens Hotell», og han frykter at forventningene til oppfølgerboka kan være feil.

Foto: Elise Amendola / Ap

I den nye boken er det Danny som står i sentrum. I romanen fra 1977 var han bare fem år gammel. Nå er han voksen og fortsatt hjemsøkt av skikkelsene fra det gamle hotellet. Han forsøker desperat å bli kvitt sin fars arv av fortvilelse, alkoholisme og vold.

Danny skaffer seg jobb som pleier på et sykehjem, hvor han bruker sine evner til å hjelpe pasientene å dø uten smerte (derav boktittelen «Doctor Sleep»). Etter at han møter en jente, som også har spesielle evner, utvikler historien seg til å bli «en episk krig mellom det gode og det onde», som det står på Kings offisielle nettside.

Vanskeligere å skremme

King sier til BBC at han er redd for at de som har lest den originale historien vil forvente lignende rystende opplevelser i «Doctor Sleep».

– Frykten er at folk kommer tilbake og forventer å bli skremt på samme måte nå som de er voksne, men det skjer bare ikke. Jeg ville skrive en mer moden bok, forteller han.

Han legger til at det er verre å skremme folk i dag enn det var før, i og med at man har blitt mer kjent med alle triksene som filmskapere og forfattere bruker for å skape frykt.

– Det jeg vil, er at leserne skal bli glade i karakterene mine. Når det er på plass, er det mulig å skape en frykt hos leserne for at noe skal skje med karakterene. Kjærlighet skaper frykt, sier han.

I juni sa Aschehoug forlag, som har oversatt mange av Kings bøker, at de ikke har valgt å satse på «Doctor Sleep».

– Mange av hans lesere i Norge leser bøkene hans på engelsk. De venter ikke lenger på den norske oversettelsen – spesielt siden det har blitt så raskt og billig å kjøpe og lese e-bøker, sa sjefredaktør for oversatt litteratur i Aschehoug, Gunn Reinertsen Næss.

Denne beslutningen har ikke blitt endret siden den gang, får NRK.no opplyst hos forlaget. Boken har internasjonal slippdato 24. september.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober