Shaun Tan, ALMA - Shaun Tan sammen med kronprinsesse Victoria under utdelingen av ALMA-prisen i mai. - Foto: FREDRIK SANDBERG / Afp

Shaun Tan sammen med kronprinsesse Victoria under utdelingen av ALMA-prisen i mai.

Foto: FREDRIK SANDBERG / Afp

Bilder i verdensklasse

- Historier kan fortelles med ord, men like gjerne med bilder, sier Shaun Tan, vinneren av årets ALMA-pris.

Den australske illustratøren og forfatteren Shaun Tan har hatt et godt år. I februar mottok han Oscar for beste animerte kortfilm for filmen "The Lost Thing". Oscar til The Lost Thing

I mai mottok han ALMA-prisen (Astrid Lindgrens minnepris) på 5 millioner kroner for sin totale produksjon. ALMA-prisen til Shaun Tan

Ikke rart det er en smilende mann som møter NRK til intervju.

- Vanligvis er jeg nok langt mer fåmælt enn dette. Jeg identifiserer meg egentlig med mange av figurene mine; litt ensomme, tenksomme fyrer som fordyper seg i sære ting, sier Shaun Tan.

Science fiction

Hans vei til litteraturen var gjennom science fiction, forteller han:

Shaun Tan: Illustrasjoner fra "Fortellinger fra ytre utkant" - I 'Fortellinger fra ytre utkant' har Tan en sympatisk fortelling om hva raketter kan brukes til.

I 'Fortellinger fra ytre utkant' har Tan en sympatisk fortelling om hva raketter kan brukes til.

- Jeg leste masse science fiction som ung, og skrev etter hvert egne historier. Men da ingen forlag ville utgi det jeg skrev, begynte jeg å legge ved illustrerte omslag. Det førte bare til at jeg ble spurt om å illustrere andre forfatteres verk. Så da la jeg skrivingen på hylla, og tenkte at det var illustrasjon som var "min greie".

Men etter hvert har han skapt sine egne bøker; både med og uten tekst, og med de mest oppsiktsvekkende bilder som gir leserne mye å spinne videre på:

- Som forfatter og illustratør kan være så detaljert som bare det når det gjelder å fortelle hva som skjer og hvordan det skjer. Men man må aldri fortelle hvorfor noe skjer. Det overlater jeg til leseren. Han eller hun skal selv få være med og skape, sier Tan.

Barn eller voksne

Shaun Tan: Fra "Det røde treet" - Fra 'Det røde treet'. Bedre beskrivelse av begrepet 'lede' skal man lete lenge etter...

Fra 'Det røde treet'. Bedre beskrivelse av begrepet 'lede' skal man lete lenge etter...

ALMA-prisen er verdens største litteraturpris for barne- og ungdomsbøker. Den kan gå til en forfatter eller en illustratør, men kan også gå til organisasjoner. Men det er ikke opplagt at Shaun Tans bildebøker er barnebøker.

- Jeg tenker aldri på hvem jeg lager bøkene for. Jeg vil bare oppnå et best mulig uttrykk. Så får de som vil ta i mot, gjøre det, sier Tan.

- Det jeg er opptatt av, er å betrakte verden med et uforherdet blikk. Det er lett å ta omgivelsene for gitt. Vi blir ofte blinde av alle tingene som omgir oss til daglig. Ved å transportere hverdagslige ting over i et parallelt univers, prøver jeg å skape en bitteliten distanse, noe som gjør at vi kan betrakte gjenstanden med friske øyne. Det samme gjelder dyr, mennesker eller hendelser, sier Tan.

Natur og kultur

Ett av kjennetegnene på Shaun Tans bøker, er at han blander noe mykt og sårbart med noe hardt og mekanisk. Her er natur og kultur, eller kanskje helst teknologi, i en høyst original forening:

Shaun Tan: Fra "Det røde treet" bokoppslag - Det er nok av rom for undring i bildeboken 'Det røde treet' som kom på CappelenDamm i 2010.

Det er nok av rom for undring i bildeboken 'Det røde treet' som kom på CappelenDamm i 2010.

- Dette er noe som opptar meg. Vi lever i en merkelig tid, der omgivelsene blir mer og mer teknologiske, mens vi ofte mister kontakten med det aller nærmeste og opprinnelige. Jeg vil gjerne gjøre oppmerksom på alt det fantastiske som faktisk finnes rundt oss, enten det er mykt eller hardt, sier Shaun Tan, som takker Vest-Australias natur for interessen for farger.

- I Australia er himmelen dyp blå, havet blå-grønt, sanden er blendende hvit og skyggene er dype. De levende fargene jeg har absorbert gjennom mange år med landskapsmalerier, har jeg tatt med inn i bildebøkene.

- Jeg tenker at farger er som soundtrack'et til en film. De understreker følelser og stemninger. Fargene er det siste jeg legger på når jeg lager bøker, forteller han.

Langsom kvalitet

Med 5 millioner svenske kroner i lomma ser Shaun Tan for seg at han nå kan bruke akkurat så lang tid han ønsker på bøkene sine, uten å måtte ta strøjobber for reklame-industrien.

- Jeg arbeider ekstremt langsomt. En av grunnene til at jeg liker oljemaling, er at jeg da kan legge på lag på lag og endre bildet så mye jeg vil; jeg lar det ta sin tid. Faren er, ironisk nok, at kunsten også blir en besettelse som tar all oppmerksomhet. Slik sett er filmen "The Lost Thing" også en liten selvkritikk: Det er lett å bli så oppslukt av noe at du ikke legger merke til de mest forunderlige ting som finnes rett foran nesen på deg.

- Kunstnere kan ha mye å lære av barn. Før de kommer i skolealderen har de et friskt blikk på omgivelsene, og de er ikke hemmet av selvkritikk. Det er noe å strekke seg etter, sier Tan.

Shaun Tan, Morten Harper og Stian Hole - Shaun Tan, Morten Harper og Stian Hole (t.v.) i diskusjon på Lillehammer - Foto: Lina Undrum Mariussen, Norsk barnebokinstitutt /

Shaun Tan, Morten Harper og Stian Hole (t.v.) i diskusjon på Lillehammer

Foto: Lina Undrum Mariussen, Norsk barnebokinstitutt

Hør Shaun Tan, Stian Hole og Anne Schäffer i Bok i P2 lørdag 25.6., eller last programmet ned som podkast.

(Bok i P2, 25.06. 2011)

Siste om bøker fra TV og radio

Hva får leseren når historisk sakprosa går stadig lenger mot detaljer og enkeltpersoner - i stedet for de lange linjene? Bok i P2 om Florian Illies´ bok om 1913. Og Steinar Opstads nye diktsamling gir leeren ro.
Gjest: Sindre Ekrheim med samlingen Ho kjem fram i regnet. Ved Annelita Meinich.
Kronprinsessen leser høyt fra Brødrene Løvehjerte. (NRK Nordland, 1. april 2014)

Anmeldelser

Arkivopptak med lyrikaren Jan Magnus Bruheim

– Eg kjende det som ei skam å gå der unyttig!

Det seier lyrikaren Jan-Magnus Bruheim frå Skjåk i dette intervjuet frå 1964. Han fortel at han i yngre år tok øksa og drog til skogs, for at folk skulle tru at han gjorde «skikkeleg mannfolkarbeid». Men etter som åra gjekk vaks sjølvtilliten, og han kunne gå i skogen med berre ei innbilt øks på nakken.

På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.
Kronprinsesse Mette-Marit har selv tatt initiativet til toget som er lastet med bøker, for å øke leselysten blant folk flest.(Kulturhuset 31.03.2014)
 : Gine Cornelia Pedersen i Kulturhuset (24.mars-14)

Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris på besøk i Kulturhuset på P2.

Kim Leine har gjennomlevd angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og eget narkotikamisbruk. I 2013 ble han tildelt den gjeve Nordisk råds litteraturpris. Hvordan klarte han å gå veien fra avgrunn til suksess? Bokprogrammet besøker den dansk-norske forfatteren hjemme i København, og blir med på tur tilbake til hjembygda Seljord der han feires av ordføreren og sin gamle norsklærer.

Portrett av den Nordisk Råd-vinnende forfatteren Kim Leine.

Hvorfor er du så opptatt av skitt i menneskelivet? spør vi den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Klipp fra Bokprogrammet.

Smakebit fra Bokprogrammets portrettintervju med den dansk-norske forfatteren Kim Leine.

Den unge danske poeten Yahya Hassan leser fra sin selvtitulerte diktsamling. Videoen har tidligere blitt lagt ut på YouTube av danske Gyldendal Forlag.

Den danske poeten messer sitt råeste dikt.

Bokaktuelle Marta Breen er gjest i Salongen på P2

Hun har vært i Salongen på P2 og snakket om «Født feminist»!

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)