Døråpner til kriminell verden

Kjetil S. Østlis bok ”Politi og røver” er en døråpner inn til et kriminelt miljø som tiltrekker og frastøter på samme tid.

Anmeldt av Sindre Hovdenakk


I tre år fulgte Aftenposten-journalisten Kjetil S. Østli den ranstiltalte Petter R. Hansen (pseudonym) og politispaneren Johnny Brenna tett. Med utgangspunkt i opprullingen av Munch-tyveriet, og dermed Nokas-ranet, fikk han innblikk i et miljø som gjennom mer enn tjue år har vokst fra et gjengproblem på Tveita til å bli Norges ledende, organiserte ransbande. Med en rekke spektakulære brekk på samvittigheten.

Politi og røver - Boken 'Politi og røver' er utgitt på Cappelen Damm forlag. - Foto: Cappelen Damm /

Boken 'Politi og røver' er utgitt på Cappelen Damm forlag.

Foto: Cappelen Damm

Østli nærmer seg denne historien fra to, for ikke å si tre, innfallsvinkler. Nemlig ranerens historie, spanerens historie og ikke minst sine egne betraktninger omkring det han opplever. Slik blir dette til sammen en beretning på flere plan.

En maskulin verden

Den boklige Østli møter en maskulin verden som han på ingen måte kjenner seg særlig fortrolig med. Her er de kulturelle føringene ganske annerledes enn i hans daglige liv i avisredaksjonen og på Grünerløkkas kaffebarer.

Forfatteren blir gjenstand for prosjekt "MANN", og skjønner at han må lære seg i hvert fall noen av de grunnleggende kodene som kildene hans bruker. Det inkluderer for eksempel kampsporttrening, veldig hurtig bilkjøring og ikke minst våpenkunnskap.

Kjetil S. Østli tar i løpet av denne perioden seg selv i å tenke unaturlig mye på mandighet, men først og fremst tenker han mye på forholdet mellom vold, kriminalitet og samfunn.

Det skal sies at de skoleflinke, akademiske referansene kan bli vel mange, og at de generelle, sosiologiske transportetappene i boka med fordel kunne vært kuttet noe.

Pengebrekk fra innsiden

Det er de mest dokumentariske avsnittene som er de mest interessante i ”Politi og røver”. Det sier seg selv at det er spennende å bli med på pengebrekk fra innsiden, og bli kjent med personene bak. Men det er også ganske fascinerende å lese om hvordan en mann som Petter R. Hansen forsøker å tviholde på noen svært konservative æresbegreper i en kjeltringverden der narkoforbryterne for lengst har fordrevet de gode, gamle tyvene fra maktens tinder.

Narkotika er også en av grunnene til at spaneren Johnny Brenna i dag ikke lenger arbeider i politiet. Han opplevde at narkoforbrytelser i løpet av 90- og 00-tallet fikk stadig mer av ressursene og oppmerksomheten til politiledelsen.

Munch-tyveriet

Det var her det var politisk støtte å hente, og ikke minst har narkoforbrytelser høyere straffer enn ran og annen vinningskriminalitet. I følge Brenna kunne Munch-tyveriet vært oppklart langt tidligere, hvis det hadde vært større vilje til å prioritere etterforskningen.

Det som først og fremst sitter igjen etter lesningen av ”Politi og røver” er et ganske fint portrett av et slags avhengighetsforhold mellom spaner og forbryter. Vi skjønner at dette er et spill, der det gjelder å verken satse for mye eller for lite underveis.


Romantisering

Johnny Brenna representerer et romantisk spanerideal, han som jobber på gata og har intuisjon og kreativitet som sine viktigste egenskaper. I dag er han langt på vei erstattet av velutdannede skrivebordsetterforskere

På samme måte som Petter R. Hansen ifølge Østli er en dinosaur. Han har bokstavelig talt overlevd sin egen epoke, og er på ingen måte tilpasset en mer kynisk og voldelig virkelighet. I dag arbeider han som kranfører. Under en hardere himmel.

Utmerket dokumentar

”Politi og røver” er historien om en epokes vekst og fall. Men boka er også historien om hvordan det norske samfunnet har forandret seg gjennom de siste årtiene. Det er på sitt beste utmerket dokumentarlitteratur, og en bok som kan leses med utbytte av de aller fleste.

Siste om bøker fra TV og radio

Hva får leseren når historisk sakprosa går stadig lenger mot detaljer og enkeltpersoner - i stedet for de lange linjene? Bok i P2 om Florian Illies´ bok om 1913. Og Steinar Opstads nye diktsamling gir leeren ro.
Gjest: Sindre Ekrheim med samlingen Ho kjem fram i regnet. Ved Annelita Meinich.
Kronprinsessen leser høyt fra Brødrene Løvehjerte. (NRK Nordland, 1. april 2014)

Anmeldelser

Arkivopptak med lyrikaren Jan Magnus Bruheim

– Eg kjende det som ei skam å gå der unyttig!

Det seier lyrikaren Jan-Magnus Bruheim frå Skjåk i dette intervjuet frå 1964. Han fortel at han i yngre år tok øksa og drog til skogs, for at folk skulle tru at han gjorde «skikkeleg mannfolkarbeid». Men etter som åra gjekk vaks sjølvtilliten, og han kunne gå i skogen med berre ei innbilt øks på nakken.

På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.
Kronprinsesse Mette-Marit har selv tatt initiativet til toget som er lastet med bøker, for å øke leselysten blant folk flest.(Kulturhuset 31.03.2014)
 : Gine Cornelia Pedersen i Kulturhuset (24.mars-14)

Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris på besøk i Kulturhuset på P2.

Kim Leine har gjennomlevd angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og eget narkotikamisbruk. I 2013 ble han tildelt den gjeve Nordisk råds litteraturpris. Hvordan klarte han å gå veien fra avgrunn til suksess? Bokprogrammet besøker den dansk-norske forfatteren hjemme i København, og blir med på tur tilbake til hjembygda Seljord der han feires av ordføreren og sin gamle norsklærer.

Portrett av den Nordisk Råd-vinnende forfatteren Kim Leine.

Hvorfor er du så opptatt av skitt i menneskelivet? spør vi den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Klipp fra Bokprogrammet.

Smakebit fra Bokprogrammets portrettintervju med den dansk-norske forfatteren Kim Leine.

Den unge danske poeten Yahya Hassan leser fra sin selvtitulerte diktsamling. Videoen har tidligere blitt lagt ut på YouTube av danske Gyldendal Forlag.

Den danske poeten messer sitt råeste dikt.

Bokaktuelle Marta Breen er gjest i Salongen på P2

Hun har vært i Salongen på P2 og snakket om «Født feminist»!

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)