Øyvind Berg - Øyvind Bergs forfatterskap rommer både lyrikk, essaysamlinger, drama og gjendiktninger. - Foto: Rolf M. Aagard/Kolon forlag /

Øyvind Bergs forfatterskap rommer både lyrikk, essaysamlinger, drama og gjendiktninger.

Foto: Rolf M. Aagard/Kolon forlag

Minst like god som Vold

Poeten Øyvind Berg har kalt sin nye bok for "Poesi og lærepenger". Dette er en samling av essay, artikler og foredrag fra de siste ti årene. Hans innsikt i diktets klang og rytme imponerer.

Bokanmeldelse: Øyving Berg - Poesi og lærepenger

Hvorfor har Jan Erik Vold vært en av de få som får til å lese dikt høyt foran et publikum? Vel, han er vel god til å lese da, har jeg vel tenkt.

Etter å ha lest den nye samlingen med artikler og essays fra poeten Øyvind Berg, skjønner jeg at jeg ikke har skjønt poenget. I to grundige tekster lar han meg forstå at Jan Erik Vold aldri har syndet mot diktets trykk, tone og utstrekning - altså det som på fagspråket blir kalt diktets prosodi.

Klassisk og punkete

Øyvind Berg viser hvordan selv de tilsynelatende banale dikt er fullendt i form.

Poesi og lærepenger - Essaysamlingen 'Poesi og lærepenger'. - Foto: Kolon forlag /

Essaysamlingen 'Poesi og lærepenger'.

Foto: Kolon forlag

Dette er så gøy å lese om, fordi Øyvind Berg har en sånn evne til å blande klassisk skolering med punkete holdning - noe vi tidligere har sett i Bergs egne dikt, dikt som forøvrig hører hjemme i alle møblerte, norske hjem.

Litt overraskende er det at Berg, som er født i 1959, bruker så mye tid på å skrive om diktere i generasjonen over, som Vold, Heggelund og Mehren.

Her er det ikke noe opprør mot de eldre, men han tilbyr friske lesninger av dem alle, og bringer dem i kontakt med kunstneriske trender i samtiden.

Like god som Vold

Som formidler av andres dikt er Øyvind Berg like god som selve mesteren i faget, Jan Erik vold , men totalt forskjellig.

Vold er sønn av en Dagblad-journalist, og skriver klart og tydelig. Med sine flertydige setninger og friske bruk av uvante ord, er Øyvind Berg mer lik Georg Johannesen.

I andre delen av boken kommer en samling anmeldelser av alt fra telefonkatalogen til " Gift med Gro " av Arne Olav Brundtland. Disse tekstene er ikke så gode, og ligner iblant på litterære bestillingsmord. Men også her glimrer det gull.

Hyllest til revyartist

Helt på topp er anmeldelsen av sangtekster av revyartistene Einar Rose, Lalla Carlsen og Jens Book-Jensen.

På ti tette og poengterte sider overbeviser Øyvind Berg meg om at Jens Book Jensen som tekstforfatter var helt grei, men ikke mer. Den virkelig store var Einar Rose.

Flere bokanmeldelser

NRKbok er på plass i sosiale medier. Vil du følge oss på NRK bok på Twitter og Bok i P2 på Facebook er du velkommen til det.


Siste om bøker fra TV og radio

Hva får leseren når historisk sakprosa går stadig lenger mot detaljer og enkeltpersoner - i stedet for de lange linjene? Bok i P2 om Florian Illies´ bok om 1913. Og Steinar Opstads nye diktsamling gir leeren ro.
Gjest: Sindre Ekrheim med samlingen Ho kjem fram i regnet. Ved Annelita Meinich.
Kronprinsessen leser høyt fra Brødrene Løvehjerte. (NRK Nordland, 1. april 2014)

Anmeldelser

Arkivopptak med lyrikaren Jan Magnus Bruheim

– Eg kjende det som ei skam å gå der unyttig!

Det seier lyrikaren Jan-Magnus Bruheim frå Skjåk i dette intervjuet frå 1964. Han fortel at han i yngre år tok øksa og drog til skogs, for at folk skulle tru at han gjorde «skikkeleg mannfolkarbeid». Men etter som åra gjekk vaks sjølvtilliten, og han kunne gå i skogen med berre ei innbilt øks på nakken.

På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.
Kronprinsesse Mette-Marit har selv tatt initiativet til toget som er lastet med bøker, for å øke leselysten blant folk flest.(Kulturhuset 31.03.2014)
 : Gine Cornelia Pedersen i Kulturhuset (24.mars-14)

Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris på besøk i Kulturhuset på P2.

Kim Leine har gjennomlevd angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og eget narkotikamisbruk. I 2013 ble han tildelt den gjeve Nordisk råds litteraturpris. Hvordan klarte han å gå veien fra avgrunn til suksess? Bokprogrammet besøker den dansk-norske forfatteren hjemme i København, og blir med på tur tilbake til hjembygda Seljord der han feires av ordføreren og sin gamle norsklærer.

Portrett av den Nordisk Råd-vinnende forfatteren Kim Leine.

Hvorfor er du så opptatt av skitt i menneskelivet? spør vi den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Klipp fra Bokprogrammet.

Smakebit fra Bokprogrammets portrettintervju med den dansk-norske forfatteren Kim Leine.

Den unge danske poeten Yahya Hassan leser fra sin selvtitulerte diktsamling. Videoen har tidligere blitt lagt ut på YouTube av danske Gyldendal Forlag.

Den danske poeten messer sitt råeste dikt.

Bokaktuelle Marta Breen er gjest i Salongen på P2

Hun har vært i Salongen på P2 og snakket om «Født feminist»!

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)