Hopp til innhold

Øyne i Gaza

Legene Mads Gilbert og Erik Fosse skildrer krigens realiteter på en måte som skaper sinne og fortvilelse i boken "Øyne i Gaza".

Erik Fosse og Mads Gilbert
Foto: Nasser Nasser / AP


Krig

Øyne i Gaza

Boken 'Øyne i Gaza' er utgitt på Gyldendal forlag.

Foto: Gyldendal forlag

Hva er krig? Folk blir sprengt i filler av djevelsk utspekulerte bomber. Sivile skånes ikke. Krig er grenseløs ondskap. Vi husker alle rapportene fra de fortvilte legene Mads Gilbert og Erik Fosse som på nyttårsaften i fjor tok seg inn i Gaza for å jobbe på Al-Shifa sykehuset. Vi har jo hørt deres historier før. Men nå har de også laget bok. ”Øyne i Gaza”.

Boka er blitt en gjennomarbeidet fortelling om hvordan Gilbert og Fosse opplevde å ta imot kropper som var lemlestet og sprengt i stykker av israelske presisjonsbomber. Mer enn 300 barn ble drept i Gaza løpet av vinteren 2008-2009. Vi har hørt mye fra de to modige legene som pakket snippsekken for å dra til krigsområdet for å hjelpe sine palestinske venner. Reportasjer, debatter og dokumentarer. Har vi fått nok? Trenger vi denne boka?

Glemmer ikke

Medievirkeligheten presenterer et ferniss av virkeligheten. Vi ser bilder av bomber og granater, sykebiler og fortvilte pårørende. Informasjonen raser forbi. Boka ”Øyne i Gaza” raser ikke forbi. Den dveler ved krigens realiteter.

”Vi tok av lakenet som lå over ham. Begge beina var sprengt bort. Det var sot og tegn etter brannskade på begge beinstumpene. De blødde ikke, og det er tegn på at mye av det gjenværende vevet er dødt.” Dette er bare starten av beskrivelsene av skadene til en 12 år gammel gutt. Aldri tidligere har jeg fått en så klar forståelse av ondskapens konsekvenser. Aldri vil jeg glemme det jeg har sett i boka ”Øyne i Gaza”.

Mads Gilbert og Erik Fosse har delt kapitlene mellom seg. De to har forskjellig temperament, og det er en styrke for boka. Erik Fosse starter med en deskriptiv stil. Han er leserens øyne i Gaza. Men vi får også følelsene, fortvilelsen og sinnet som melder seg når han ser hva ei av verdens sterkeste våpenmakter utsetter sivilbefolkningen for. Begge skriver godt. Både disponering av stoffet og oppbygginga av boka er imponerende. Forfatterne og Gyldendal Forlag fortjener ros for å ha laget ei gjennomarbeidet bok.

Brutale bilder

”Øyne i Gaza” er ei dokumentarbok. Perspektivet er å vise de ufattelige lidelsene befolkningen i Gaza ble påført i løpet av den tre uker lange militæroffensiven. Bokas premiss er altså meget tydelig. Vi får også et overblikk over bakgrunnen for konfliktene i Midtøsten de siste tiårene og en gjennomgang av levekårene for palestinerne i de okkuperte områdene. Boka er illustrert med Gilbert og Fosses egne fotografier fra oppholdet i Gaza. Noen av bildene viser hardt skadde barn. De er like brutale og konkrete som beskrivelsene av de kirurgiske operasjonene som må til for å prøve å redde liv.

Høstens beste bok

”Øyne i Gaza” hamrer inn budskapet til den svenske forfatteren og journalisten Jan Myrdal: ”Europa sitter fast i en sump av medlidenhet, ute av stand til å se sitt kollektive ansvar.” Og boka skaper også refleksjon om hvordan vi tenker om andre folk som har fått stempelet terrorister: Sivile og fredelige mennesker bombes i Afghanistan og Somalia i kampen mot terror. De blir sprengt i filler, fordi de tilhører feil folk eller feil familie – eller er på feil sted til feil tid.

Bekjempelsen av terror har økt avstanden mellom oss og de andre. Norge er også i krig og støtter operasjoner som er problematiske. Men vi aksepterer mer når motstanderen har fått terroriststempelet.

”Øyne i Gaza” er skrevet for et internasjonalt marked. Ingen leser den uten å bli berørt. Og det er det viktigste: Den vil forhåpentligvis skape engasjement og debatt i lang tid. Dette er trolig høstens beste bok.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3