Hopp til innhold

Norsk bokbransje utfordrer Apples App Store

Fire norske forlag har laget en felles løsning for distribusjon av e-barnebøker og vil at folk selv får velge hvilket nettbrett de vil bruke. De deler gjerne den norske modellen med flere forlag.

Ragnfrid Trohaug

– Nå øker tilfanget av digitale barnebøker, også på nynorsk til glede for blant annet skolene, sier Ragnfrid Trohaug i Samlaget.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

– Vi vil at folk selv får velge hvilket nettbrett de vil bruke til bøkene sine, poengterer prosjektleder Tanja Hoel i Cappelen Damm. Første bokhandelkjede har nå tatt i bruk den nye ebok-distribusjonen for barnebøker.

I dag er 100 digitale barnebøker tilgjengelige i eBok+, i løpet av året dobles antall titler.

Det er Sondre Skaug Bjørnebekk i Epekebok AS som har utviklet den nye løsningen for salg og distribusjon av ebøker.

Velg teknologi selv

Tanja Hoel

– Fordelen med den nye løsningen er at kundene våre blir mer teknologiuavhengige, sier Tanja Hoel i Cappelen Damm.

Foto: privat

Det er Cappelen Damm, Aschehoug, Samlaget og Gyldendal som har fått utviklet løsningen det siste året. Bokhandlerkjeden Tanum er først ute med å ta den i bruk, med sinspesialsydde leseapp “Boksnuser”, i dag. Flere konkurrenter er klare for å ta den norske modellen i bruk med sine løsninger.

– Hittil har bøkene man har kjøpt vært låst til den nettbrettleverandøren man har valgt og følgelig er det vanskelig å bytte teknologi. Vi vil at folk selv får velge hvilket nettbrett de vil bruke til bøkene sine, poengterer Tanja Hoel.

Ny bokkjøpkultur

Hva vil denne nye løsningen for digitale barnebøker bety for leserne?
– De digitale produktene vil kunne nå nye grupper av lesere som ikke har en utpreget bokkjøpkultur, mener Ragnfrid Trohaug, seniorredaktør for barn og ungdomslitteratur i Samlaget.

Hun poengterer at mange skoler som har nettbrett også vil bli glade for mer digitalt innhold, spesielt på nynorsk.
– Før vi lanserte den digitale bokhylla "Samlaget Barnebøker" fantes det kun femten digitale titler, nå øker tilfanget til over femti, det vil gjøre stor forskjell for leserne.

Kommer det flere barnebøker som kun lages digitalt framover?
– Per i dag har vi faktisk ni titlar ute som berre finst digitalt, mellom anna «Yesper and Noper» av Kari Stai. Denne finst ikkje i engelsk papirutgåve, men håpet er at den digitaleversjonen banar vegen for ein papirversjon. I arbeidet med å digitalisere bildebøker har vi sett tydeleg at enkelte historier vil egne seg betre som digitale forteljingar, så kven veit.

Mottrekk til dominans

Telle-boka

Klassikeren 'Telleboka' til Torbjørn Egner er en av de 100 titlene med berikede ebøker for barn i nye eBok+.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

– Jeg er veldig stolt av den norske modellen, som er unik og viktig innovasjon både med hensyn til kostnadseffektiv fremstilling av barnebøker, distribusjon og salg, sier digital direktør Øisten Wahl i Cappelen Damm.

– eBok+ er et mottrekk til dominansen i markedet av store aktører med sine lukkede systemer. Konkurranse i salgsleddet er essensielt. Dette skvises voldsomt av Amazon, og det fører til at både forlag og forfatter sitter igjen med mindre. I et lite land som Norge er det kritisk!

– Jeg har tro på den norske modellen. Bokdatabasen er utskjelt, men den fungerer som et felles arkiv som bokhandlerne fritt kan bruke og er videreutviklet til denne ebarnebok-satsingen, som et felles digitalt løft.

– Alle forlagene er invitert inn til å bruke eBok+, poengterer Harald Fougner i Gyldendal.

– Vi ønsker flere bøker og et felles løft for et godt utvalg av e-barnebøker. Tenk hvor eksponerte barn er for digitale flater!


Les også: Unge gründere kaster seg på ebokbølgen

Les også: Satser på bokstrømming for de minste

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.