Erlend Loe - Erlend Loe. - Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

Erlend Loe.

Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

Kurt holder koken

Erlend Loe har skapt en kultfigur med truckføreren Kurt, denne egenrådige mannen med den snåle barten som liksom aldri blir helt voksen. Nå er Loe ute med sin tjukkeste Kurt-bok hittil, "Kurt kurér". Det er blitt en lattervekkende fortelling.

Jeg lar meg underholde, og det tror jeg nok mange ungdommer og store barn også vil gjøre, om kanskje ikke de aller minste. Kurt har på en måte vokst med årene. Det vil si, Kurt er like barnslig og korttenkt som før, men historiene er blitt mer samfunnskritiske; her er mer konkret satire, og harselasen går nok lettere hjem hos lesere med et lite grunnlag av forkunnskaper enn hos dem som ikke har det.

Strogoff og Strøloff

Erlend Loe "Kurt Kurér"

Nå tror jeg at også de som ikke kjenner til "Tsarens kurér" av Jules Verne vil more seg over Kurts strabaser i fiendeland. Men for oss som en gang forelsket oss i Michel Strogoff, gir det en ekstra dimensjon å se Kurt Strøloff (hvem kunne ant at han hadde dette etternavnet, og egentlig var fra Mo i Rana?) kjempe mot trangen til å se igjen sin gamle mor, i frykt for å røpe sitt hemmelige oppdrag.

Det har seg nemlig slik at Kurt, verdens beste truckfører, blir sendt til Grense Jakobselv med et superhemmelig brev. Det er oppstått borgerkrigs-lignende tilstander i Norge. Nordlendingene har sett seg lei på at søringene får ny opera, nye veier, til og med kjønnsforskning driver de med der sør for nordnorske skattepenger, og nå får det være nok! Under den gale Hektor Helføkks kommando - en rabiat bergenser som har gjort nordlending av seg og som har verdens slemmeste latter - sprenges flyplasser og toglinjer. Forbindelseslinjene sørover stenges, og en grense strekes opp ved Saltfjellet. "To land, to folk" er parolen.

Kurt reiser mot strømmen av flyktninger og fordrevne søringer, og jeg kan røpe så mye at viderverdigheter og blodsutgytelse, det blir det.

Karakteristisk strek

Illustratør Kim Hiorthøy viser oss en Kurt vi kjenner igjen, om han er aldri så maskert og reiser under navnet Madagaskar Jones. Sjelden er konge og statsminister så grå og kjedelige som når Hiorthøy dokumenterer dem, sjelden er slemmingene - her representert ved Helføkk-familien - så utpreget stygge. Streken er tydelig, enkel, kompromissløst naivistisk, mens teksten er mindre naiv enn før.


Det kan man like eller ikke like. Jeg liker at Loe bruker ord som "flottenfeiere" og "taskenspillere", jeg liker at han kan spøke med nær sagt hva som helst. Havnesjefen i Finnmark, som forresten er bror til Gunnar, som er Kurts sjef, beskytter havnen mot nordnorske opprørere med en skillevegg han har bestilt fra et israelsk firma. Og så skriver Loe:

Klagemuren


"Blant den delen av befolkningen som bodde utenfor, var det blitt vanlig å legge søndagsturen til muren. Folk tok med seg kaffe på termos og sto ved muren og klaget i timevis hver søndag. Nordlendinger elsker å klage, og dette var den beste muren i hundrevis av kilometers omkrets".
(s 214)


Han kan også spøke med psykologer. Kurts sønn Bud har lurt seg med på det hemmelige oppdraget, og når han dukker frem som blindpassasjer i trucken, lurer han på om faren er rasende.


"- Jeg er først og fremst skuffet og såret," svarer Kurt. " - Og det er mye verre. Fordi raseri går over. Men skuffelse og sårhet går aldri over, de setter seg i kroppen og spiser opp sjelen innenifra, litt som angsten." (s. 46)

I slekt med Homer Simpson

Kurt er en mann som lar seg rive med av impulser. Jeg ser på Loes Kurt-bøker litt på samme måte. Erlend Loe lar seg rive med av morsomme innfall og gags, han driver ap med høy og lav. Resultatet blir en lattervekkende fortelling, som på sitt beste blir grensesprengende og på sitt nestbeste blir forutsigbar. Kurt er i slekt med Homer Simpson, tenker jeg, og han bivånes da både av ung og gammel. Så jeg er ikke så bekymret for hvem Kurt henvender seg til. Jeg tror han vil skape hosteanfall, fnys og fnis i lang tid ennå.

(Bok i P2, 2. november 2010.)

Siste om bøker fra TV og radio

Hva får leseren når historisk sakprosa går stadig lenger mot detaljer og enkeltpersoner - i stedet for de lange linjene? Bok i P2 om Florian Illies´ bok om 1913. Og Steinar Opstads nye diktsamling gir leeren ro.
Gjest: Sindre Ekrheim med samlingen Ho kjem fram i regnet. Ved Annelita Meinich.
Kronprinsessen leser høyt fra Brødrene Løvehjerte. (NRK Nordland, 1. april 2014)

Anmeldelser

Arkivopptak med lyrikaren Jan Magnus Bruheim

– Eg kjende det som ei skam å gå der unyttig!

Det seier lyrikaren Jan-Magnus Bruheim frå Skjåk i dette intervjuet frå 1964. Han fortel at han i yngre år tok øksa og drog til skogs, for at folk skulle tru at han gjorde «skikkeleg mannfolkarbeid». Men etter som åra gjekk vaks sjølvtilliten, og han kunne gå i skogen med berre ei innbilt øks på nakken.

På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.
Kronprinsesse Mette-Marit har selv tatt initiativet til toget som er lastet med bøker, for å øke leselysten blant folk flest.(Kulturhuset 31.03.2014)
 : Gine Cornelia Pedersen i Kulturhuset (24.mars-14)

Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris på besøk i Kulturhuset på P2.

Kim Leine har gjennomlevd angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og eget narkotikamisbruk. I 2013 ble han tildelt den gjeve Nordisk råds litteraturpris. Hvordan klarte han å gå veien fra avgrunn til suksess? Bokprogrammet besøker den dansk-norske forfatteren hjemme i København, og blir med på tur tilbake til hjembygda Seljord der han feires av ordføreren og sin gamle norsklærer.

Portrett av den Nordisk Råd-vinnende forfatteren Kim Leine.

Hvorfor er du så opptatt av skitt i menneskelivet? spør vi den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Klipp fra Bokprogrammet.

Smakebit fra Bokprogrammets portrettintervju med den dansk-norske forfatteren Kim Leine.

Den unge danske poeten Yahya Hassan leser fra sin selvtitulerte diktsamling. Videoen har tidligere blitt lagt ut på YouTube av danske Gyldendal Forlag.

Den danske poeten messer sitt råeste dikt.

Bokaktuelle Marta Breen er gjest i Salongen på P2

Hun har vært i Salongen på P2 og snakket om «Født feminist»!

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)