Hopp til innhold

Spenning som setter spor

Ikke pretensiøst, men enkelt og greit: Line Baugstø og Flu Hartberg gir de minste en utvidende leseopplevelse med boken "Kaja og Stine og hundetyven"

Line Baugstø

Line Baugstø har skrevet sin åttende bok om de to små detektivene Kaja og Stine.

Foto: Aschehoug forlag

Den hvite lesehesten er en merkelapp på bøker fra Aschehoug som passer for barn som nettopp har lært å lese. Bøkene har stor skrift, mange illustrasjoner, og ofte et ganske oversiktlig plott. Så også med «Kaja og Stine og hundetyven», som er den åttende boken i serien om Kaja og Stine. Men se om ikke forfatter Line Baugstø kan gi både uro og ettertanke med få, men velvalgte ord.

En jobb for detektiver

Stine skal besøke Kaja. Det er mørkt ute, og Stine blir redd. Ikke minst blir hun redd når hun ser et blinkende rødt lys i buskene. Kan det være øynene til en drage? Dagen etter får de vite at en hund er blitt borte. De har ikke sett den, men har ikke hunder ofte et blinkende lys på halsbåndet sitt? Kaja og Stine finner halsbåndet, men ingen hund. De ringer telefonnummeret på båndet:

Han ser på dem. "Var dere på butikken i går?" spør han.

"Nei. Vi var hjemme. Bare spør mamma," sier Kaja.

"Ring hvis dere finner hunden, da," sier mannen og setter seg inn i bilen. Han sier ikke takk for halsbåndet.

Line Baugstø / Kaja og Stine og hundetyven

Line Baugstø griper fatt i en dagligdags hendelse som jentene kan forsøke å komme til bunns i. Som seg hør og bør løser de «To små blå» - som jentene kaller detektivklubben sin - mysteriet. Men ikke uten at noe forblir usagt. Mannen som får tilbake hunden sin, er ikke vennlig. Kvinnen som hadde hunden, er takknemlig for at de hentet den. Noen ganger kan verden fremstå motsatt av hvordan man skulle tro den var, dét er en innsikt de to små jentene får. Det er godt gjort å formidle livets flertydighet på så få sider og gi ferske lesere en erfaring de vil få bruk for i mange sammenhenger.

Grovhugde bilder underbygger teksten

Illustratør (og tegneserieskaper) Flu Hartberg har en litt grov stil, tegningene blir nesten bedre på en meters avstand. Men hvem har sagt at barnebokillustrasjoner skal være nusselige? Tydeligheten hans er utrykksfull, den bygger opp under den fine psykologien med angst, skamfullhet og forvirring som teksten skriver frem. Variasjonen mellom panorerende oversiktsbilder og nærportretter gjør bildefortellingen levende. Det første uheldige oppslaget får forlaget ta ansvaret for; å legge et ansikt midt i bretten mellom to sider bør være en nybegynnerfeil.

"Kaja og Stine og hundetyven" er en upretensiøs og lett tilgjengelig bok for nye lesere. Samtidig er det en gjenkjennelig historie som blir større enn seg selv. Slike bøker setter spor.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.