Hopp til innhold

Slik har du aldri sett slaget ved Somme før

Tegneserieskaper Joe Sacco bretter ut historien om et av de mest blodige kapitlene i Europas historie på en imponerende lang tegning. Her kan du se The Great War på video.

Tegneserieskaper og journalist Joe Saccos siste verk, The Great War, er et sju meter langt utbrettspanorama som beskriver i detalj den første dagen av slaget ved Somme. Her kan du se boken på video!

Maltesisk-amerikanske Sacco er kjent for sine tegneseriereportasjer fra konfliktområder som Gaza og Bosnia.

Hans siste verk, The Great War, er et sju meter langt utbrettspanorama som beskriver i detalj den første dagen av slaget ved Somme, hvor noen av de mest blodige kampene i Europas historie ble utkjempet.

– Fenomenal

Joe Sacco

Tegner og journalist Joe Sacco i Gaza i 2003.

Foto: Khalil Hamra / AP

Totalt skal over en million tyskere, franskmenn og briter ha mistet livet i massakren, som varte fra juli til november 1916.

Bare den første dagen mistet Storbritannia 20 000 soldater og nesten 40 000 ble skadet, et større tap enn på noen annen dag i den britiske hærs historie.

Historiker Nikolai Brandal sier at han aldri har sett noe som Saccos nye verk før.

– Nei, ikke fremstilt på denne måten. Det har blitt laget tegneserier av første verdenskrig, men en kronologi slik som Sacco tegner her, har jeg ikke sett før.

Litteraturviter Øyvind Vågnes fra Universitetet i Bergen har også latt seg imponere av The Great War.

– Han får frem skalaen i det hele, noe som hadde vært umulig å gjøre på samme måte i bokformat. Graden av visuell informasjon som ligger der, er fenomenal.

I Norge har Sacco utgitt tegneseriebøkene Palestina (2006), som følger tegnerens reiser og opphold på Gaza, Vestbredden og i Jerusalem på begynnelsen av 1990-tallet, og Fotnoter i Gaza (2010), som gir et bilde av Gaza fra 1948 og fram til i dag.

Se The Great War på video øverst i saken!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober