Hopp til innhold

Irving dropper hotell-søksmål

Den omstridte historikeren David Irving har droppet søksmålet mot Lillehammer-hotellene som ikke vil ha ham på gjestelista, under Litteraturfestivalen denne uken.

David Irving

Historikeren David Irving har hisset på seg mange etter å ha fornektet Holocaust.

Foto: MARKUS LEODOLTER / AFP

Les også: Knut Hoem blogger fra Lillehammer

I løpet av kort tid ble tre bekreftede reservasjoner ved ulike Lillehammer-hoteller gjort om og kansellert. Men ifølge lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningens nettutgave GD.no hevder Irving at han nå har fått kompensasjon fra hotellene og funnet seg et nytt sted å bo.

Hotelldirektør Kjetil Engum ved Rica Victoria Hotell vil ikke kommentere saken overfor NTB.

– Vi kommenterer ikke bestillinger som er gjort ved noen av våre hoteller, sier Engum. Han vil heller ikke avkrefte eller bekrefte om Irving har fått kompensasjon for å droppe søksmålet, sier Engum.

Møtte stengte dører

Hotellene i Lillehammer har valgt å stenge dørene for Irving. Ledelsen ved ett av hotellene begrunner det med faren for demonstrasjoner og dårlig omdømme.

David Irving sier han har funnet seg et sted å bo, og vil oppholde seg i Lillehammer i fire dager. Etter norgesoppholdet reiser han videre til Danmark og USA.

Venter flere demonstrasjoner

Flere grupperinger varslet at de vil være på plass for å vise sin avsky for briten når Irving kommer til Lillehammer. Blitzerne vil sette opp busser fra Oslo til Lillehammer for å synliggjøre motstanden mot besøket, og fra før har Aksjon Stopp Irving kunngjort at de vil markere sin motstand på Lilletorget i Lillehammer torsdag. Det er samme dag som Irving har sagt han vil holde sitt foredrag, på et foreløpig ukjent sted.

Arrangørene hadde opprinnelig invitert Irving til Litteraturfestivalen som starter tirsdag med «Sannhet» som tema. Men etter massivt press fra fagfolk og opinion trakk arrangøren invitasjonen til briten. Bråket førte til at festivalens kunstneriske leder Stig Sæterbakken trakk seg.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober