Hopp til innhold

Koht sett med historikerblikk

«Halvdan Koht. Veien mot fremtiden» viser tydelig at det fortsatt er en god idé at historikere skriver biografier.

Åsmund Svendsen

Åsmund Svendsen, forfatter av biografien om historikeren og utenriksministeren Halvdan Koht.

Foto: Jo Michael / Cappelen Damm

Åsmund Svendens biografi om Halvdan Koht minner meg om å kjøre en solid sykkel uten gir. Det tar tid å tråkke seg i gang og det er tungt på komme opp i fart, men når du først er i gang så merker du hvordan du styrer elegant gjennom landskapet med full oversikt over omgivelsene.

Kanskje savner jeg, i alle fall innledningsvis, en større grad av dramatisering av nøkkelhendelser i Kohts liv. Farens tidlige død, og forelskelsen i henne som skulle bli hans kone gjennom et langt liv, liksom bare glir forbi.

På et tog i Brooklyn

Men startpunktet for fortellingen er velvalgt. Når statsminister Nygaardsvold og stortingspresident Hambro tar i mot Kong Haakon på rådhuskaien den 7. juni 1945, sitter han som var utenriksminister i aprildagene 1940 på et tog i Brooklyn. Det hovedspørsmålet som står igjen etter Halvdan Koht og som denne biografien også skal besvare, er hvilket ansvar Koht bar for at Norge ikke klarte å stå imot det tyske angrepet i 1940.

Svaret Svendsen gir er at Koht ikke var rett mann på rett plass for Norge den 9. april, men at han ble det i dagene som fulgte. Da hadde han, om enn alt for sent, kvittet seg med illusjonene om at det gikk an å forhandle seg fram til den fredlig løsning med okkupasjonsmakten. Han ga det rette rådet da kong Haakon sa nei til samarbeid med Tyskland ikke bare en, men to ganger, og la dermed grunnlaget for at konge og regjering kunne bli mottatt som helter da de kom hjem.

Arbeiderpartimann i Bærum

Halvdan Koht var historiker i den tiden da historikerne også var nasjonsbyggere og politikere. Han skapte sin helt egne syntese av klassekamp og nasjonalisme og ble arbeiderpartimann på landsmål bosatt borgerlige Bærum. Han var både formann i mållaget og en tilhenger av at de østnorske dialektene skulle få mer gjennomslag i det nye landsmålet. Kort sagt: Halvdan Koht var både original og rar.

Noe av det første som møtte ham da han omsider kom hjem til Norge den 25. august var reporteren fru Boyesen fra VG, som spurte ham om hva visste at det ville bli rettet en del kritikk mot ham når det gjaldt begivenhetene før 9. april.

Åsmund Svendsen er helt klar på at Koht alt for lenge undervurderte Tysklands strategiske interesse av å okkupere Norge. Samtidig viser historikerdebatten rundt Koht, som Svendsen redegjør veldig godt for mot slutten av boken, historien om Kohts ettermæle ikke bare har et svar.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober