Hopp til innhold

Vant pris og fikk gi bort bøker til skole

Da fantasy-forfatter Tonje Tornes fikk muligheten til å gi bort 150 nye barnebøker til et fritt valgt bibliotek var hun ikke i tvil. Det måtte bli skolebiblioteket på Tøyen.

Tonje Tornes leser med barn på Tøyen skole

'Hulder'-forfatter Tonje Tornes leser med elever fra klasse 3 b på Tøyen skole.

Foto: Nina Aalstad

I desember arrangerte nettstedet Barnebokkritikk.no en kåring på nettet over fjorårets beste barnebok. Vinneren ble fantasyboka ”Hulder” av Tonje Tornes som er inspirert av norske folkeeventyr, med innslag av både tusser og troll.

Som den heldige forfatteren bak vinnererboka fikk hun dele ut 150 av fjorårets barnebøker til et fritt valgt bibliotek.

- Utrolig gøy, sier forfatteren.

Vil gi barna lyst å lese norske bøker

Tonje Tornes valgte å gi bort bøkene til skolebiblioteket på Tøyen.

- Det var helt naturlig for meg. Jeg er så glad i Tøyen og jeg vet at det er mange barn her som ikke har så mye midler, sier fantasyforfatteren, som selv bor i denne bydelen i Oslo og er aktiv i beboerkampanjen Løft Tøyen.

Tøyen skole ligger i Gamlebyen i Oslo, og er en skole der nesten alle elevene har minoritetsbakgrunn. At skolen klarer å gi barna lyst til å lese norske bøker er derfor ekstra viktig på denne skolen.

- Jeg vet hvor viktig det er at barn som bor i Norge blir flinke i norsk, og derfor er det så fint å kunne gi alle mulige typer bøker. Her er det både fotball-bøker, pekebøker og fantasy-bøker, sier Tornes.

Mange har ikke norske bøker hjemme

Venninnene Momina, Maida og Najma i klasse 3 b er alle glad i å låne bøker. Maida og Najma liker best skumle bøker om spøkelser og tyver, mens Momina liker morsomme historier som hun kan le og kose seg med.

- Det er fint det kommer nye bøker, så slipper vi å lese de samme om igjen, sier hun.

Forfatter Tonje Tornes og rektor Geir Erik Moen

- Det viktig at vi har et bredt utvalg med bøker på alle nivåer, sier rektor Geir Erik Moen.

Foto: Nina Aalstad

Rektor Geir Erik Moen er også glad for de nye bøkene til skolebiblioteket.

- Bøker betyr veldig mye på denne skolen. Mange av våre elever har ikke norske bøker hjemme, derfor er det viktig at vi har et bredt utvalg med bøker på alle nivåer og innenfor alle emner, sier han.

Alle klassene er innom biblioteket en gang i uka, de har egne lesetimer på skolen og barna får låne bøker med hjem. Rektor mener likevel at barna på Tøyen godt kunne lese mer.

- Ingen barn leser nok bok i dag. Det er altfor mye tv-titting, sier Moen.

Er du enig med rektor Moen i at barn leser for lite bøker? Skriv din mening i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober