Hopp til innhold

Galtung refser norske forfattere

Forsker Johan Galtung var åpningstaler på litteraturfestivalen på Lillehammer. Men han er ikke imponert over de norske forfatterne, og mener at de burde skrive mer om hvordan man virkelig løser problemene her i verden.

Johan Galtung

Johan Galtung etterlyser mer løsningsorientert litteratur.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Galtung kritiserer norske forfattere for å fremstille verden for unyansert, og ligge langt tilbake i forhold til utenlandske forfattere. Han mener at forfatterne her til lands har hengt seg opp i å skrive enten historier som omhandler tragedier, eller som rett og slett bare er ren komedie.

Galtung etterlyser alt det stoffet som ligger i mellom disse to ytterpunktene, og viser til blant annet kinesisk skjønnlitteratur, hvor forfatterne har en større tendens til å skrive mer løsningsorientert.

Han mener norske forfattere, og mediene generelt, fråtser i det komiske og det tragiske.

- Hver dag leser vi om tragedier som drap og annen elendighet i aviser som både VG og Dagbladet. Dessuten er det skrevet på en slik måte at det er ment å underholde leseren. Akkurat det samme gjelder for litteraturen, sier Galtung.

Trenger mer kompleksitet

Han mener det hadde vært en fordel om skribentene kunne ha lagt vekt på mer komplekse historier og være mer kreative i sitt forfatterskap.

- Har du ikke sett noen eksempler på dette verken på litteraturfestivalen på Lillehammer og ellers i landet?

- Nei, jeg har ikke sett noen eksempler på dette blant norske forfattere nå. De har forresten stort sett lagt seg på å skrive om tragiske ting, uten å se etter løsninger, sier han.

Johan Galtung

Professor og fredsforsker Johan Galtung var åpningstaler på litteraturfestivalen på Lillehammer.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Et forbilde

Galtung ønsker seg at norske forfattere rett og slett skal skrive mer komplisert og optimistisk litteratur i framtiden.

- Forfatterne må innse hvilken håpløs situasjon de skriver om, og rett og slett gjøre noe med det. Still spørsmål, og let etter løsninger, og gi tips til hvordan vi kan gjøre det gode, sier han.

Som et eksempel på en norsk forfatter som har prøvd å finne løsninger i sin litteratur, nevner han Henrik Ibsen.

- Ibsen var en forfatter som ikke var fanget av å være enten komisk eller tragisk. Han var i nærkontakt med det sosiale aspektet i f.eks Et dukkehjem, og var derimot en veileder i de sosiale problemene, sier han.

- De har en fantastisk mulighet

Galtung mener kunstnerne, altså forfatterne, har en fantastisk sjanse til å være opptatt av det å være menneske. Da må de også være opptatt av kompleksiteten vi lever i, mener han.

- Kunstnerne har en frihet som ikke forskerne har. Jeg er selv veldig opptatt av det som er tema for litteraturfestivalen - sannhet, sier Johan Galtung.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.