Hopp til innhold

Dette skjer på Litteraturfestivalen

Tirsdag går startskuddet for Nordens største litteraturfestival på Lillehammer. – Det er spennende at årets festival har en veldig tydelig samfunns- og aktualitetsprofil, mener anmelder Anne Cathrine Straume.

Norsk Litteraturfestival 2012

Disse kommer til Lillehammer i år: (øverst fra venstre) Adonis, Nicole Krauss, Linda B. Knausgård, Tomas Espedal, Merethe Lindstrøm, Ko Un, Linn Ullmann og Mikhail Sjisjkin.

Foto: Ap/Scanpix/Reuters/AFP/NRK/Oktober forlag/Katja Sund, Fotomontasje: NRK

I fjor hadde festivalen «Byen» som tema. I år er det «Penger» som er utgangspunkt for mange av debattene og samtalene.

– Kan diskuteres fra mange ulike innganger

– «Penger» er et helt ok valg av festivaltema, mener litteraturanmelder Knut Hoem, som ellers kunne ønsket seg tema «Europa» i år.

– Finanskrisen gjør Europa til et anliggende for oss andre. Det hadde vært interessant å høre mer om hvordan forfatterne reagerer på det, forklarer han.

Litteraturanmelder Anne Cathrine Straume mener årets tema er helt «opp i dagen».

– Mens Norge blir rikere og rikere, blir verdens fattige stadig fattigere. Og euro-samarbeidet skjelver. Penger er et tema som kan diskuteres fra mange ulike innganger – og det ser det ut som arrangørene har latt seg inspirere av, sier hun.

Verdenskjente poeter

Mellom 29. mai og 3. juni kommer over 150 forfattere til Lillehammer for å delta i mer enn 250 programposter.

I år kan festivalen by på et internasjonalt stjernelag av poeter bestående av syriske Adonis, koreanske Ko Un og polske Adam Zagajewski. Alle tre har blitt betraktet som aktuelle vinnere av Nobelprisen i litteratur.

Adonis

Den syriske poeten Adonis er et av de store navnene i årets litteraturfestival på Lillehammer.

Foto: Jorge Guerrero / Afp

Andre profilerte internasjonale gjester er de to amerikanske forfatterne David Vann og Nicole Krauss, den prisbelønte australske illustratøren Shaun Tan og russiske Mikhail Sjisjkin.

I tillegg til å holde årets hovedforedrag på onsdag, møter Ko Un utenriksminister Jonas Gahr Støre til samtale på torsdag.

Norske forfattere som kommer er blant andre Anne B. Ragde, Erlend Loe, Dag Solstad, Tomas Espedal, Jostein Gaarder, Linn Ullmann og Nordisk råds litteraturprisvinner Merethe Lindstrøm.

Fra andre nordiske land kommer Linda Boström Knausgård, Mikael Niemi og fjorårets vinner av Nordisk råds litteraturpris, Gyrðir Eliasson.

Sterkt program for barn og unge

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen

– Jeg har store forventninger til årets festival, som har en veldig tydelig samfunns- og aktualitetsprofil, sier Straume.

Hun trekker frem spesielt årets Pegasus-program for barn og unge, og mener det er «formidabelt»:

– Det er imponerende hva arrangørene her har fått til når det gjelder å trekke med barn og unge til forfattermøter, skrivekurs og konkurranser.

Hun har også sans for at festivalen i år har flere møter med forfattere som snakker sammen.

– Slikt kan det bli spennende samtaler av. For eksempel skal Øyvind Rimbereid møte svenske Johan Jönson. Begge har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris for sine diktsamlinger.

Knausgård til Lillehammer

Karl Ove Knausgård

Onsdag 30. mai skal Knausgård, sammen med fem andre, snakke om avdøde Stig Sæterbakkens forfatterskap.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Biblioteket vil igjen være et aktuelt tema på Lillehammer. I fjor stilte kulturminister Anniken Huitfeldt til debatt om bibliotekenes fremtid.

I år er det blant annet bibliotekenes håndtering av e-bøker som står på programmet onsdag under overskriften «E-bøker i norske folkebibliotek – hva er problemet?».

Karl Ove Knausgård, som har vært ønsket til litteraturfestivalen i mange år, kommer til Lillehammer for å hedre forfatterkollega Stig Sæterbakken, som gikk bort sist januar .

Sæterbakken var selv kunstnerisk leder for litteraturfestivalen fra 2006 til 2008.

Dette bør du få med deg

Hoem og Straume har noen anbefalinger for de som har tenkt seg til festivalen neste uke.

– Utfordringen med et så tettpakket program, er å få med seg mest mulig, sier Straume.

Knut Hoem

Knut Hoem.

Foto: NRK

– Jeg gleder meg til å høre amerikanske Nicole Krauss i samtale med Linn Ullmann. Og jeg håper å møte igjen den australske forfatteren og illustratøren Shaun Tan, som også var på festivalen i fjor.

– Fredagen er det et poetisk mestermøte med koreanske Ko Un, syriske Adonis og polske Adam Zagajewski, det er en sjeldenhet som er verdt å få med seg, legger hun til.

For første gang i festivalens historie arrangeres det en egen barnebok-quiz for voksne.

– Jeg har vel tenkt å bryne meg på den! sier Straume, som selv er fast anmelder av barne- og ungdomsbøker i NRK.

Knut Hoem holder en knapp på forfatter Jon Hustads møte med Kåre Willoch for å snakke Europas fremtid i den pågående økonomiske krisen.

– Jonas Gahr Støre i samtale med Ko Un kan også bli interessant – eller eventuelt dørgende kjedelig. Se også opp for matvaredebatt og norsk matproduksjon rundt boken En nasjon av kjøtthuer, anbefaler han.

Vil oppdage nye stemmer

Hoem forteller at han i år er mest interessert i å oppdage nye stemmer på festivalen:

– Jeg prøver å få med meg lyrikkarrangementene, og oppsøker nye, yngre forfattere jeg ikke kjenner fra før. Hvor bra er danske Josefine Klougart, for eksempel, eller finske Juha Itkonen? sier han til NRK.no.

Det er spesielt to arrangementer Hoem ser frem til å få med seg:

– Jeg ser frem til å høre hva en lyriker som Adonis har å si om situasjonen i Syria, og Dag Solstad om Thomas Mann er også en sikker vinner for meg.

Fra tirsdag til lørdag neste uke får du oppdateringer og andre smakebiter fra festivalen på NRK.no/litteratur og på Bokbloggen.

Både NRKs litteraturanmeldere og NRK.nos journalister kommer i tillegg til å tvitre fra utvalgte arrangementer via @NRKbok.

Onsdag kl. 19:30 på Lillehammer Bibliotek arrangerer NRK panelsamtale om Månedens bok, Hvit tiger, med Anne B. Ragde, Erlend Loe, Mala Wang-Naveen og Simon Stranger. Arrangementet sendes i opptak i Kulturhuset på P2 torsdag kl. 14:02.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP