Hopp til innhold

Åpnet med justismord

Justismord var tema da Bjørnsonfestivalen åpnet i Molde i dag. Fasting-Torgersen-saken har engasjert forfattere i over 30 år.

Paneldebatt justismord
Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Da Bjørnsonfestivalen åpnet i dag kl. 16.00 i Molde, var arrangementet allerede godt i gang med å sette temaet justismord i fokus. Seminar og paneldebatt om kilder og sannhetssøking rullet allerede fra i formiddag.

Festivalprogrammet er internasjonalt orientert og viser både samfunnsengasjement og politisk nerve, mener NRKs kritiker.

Justismord på dagsordenen

Bernt Hagtvet, Bjørnsonfestivalen 2009

Professor Bernt Hagtvedt snakket om Bjørnsons engasjement mot justismord.

Foto: Ole Jan Larsen

Tore Sanberg var en av innlederne på åpningsseminaret, som ble etterfulgt av en paneldebatt om kilder, sannhetssøking og berømte justismordsaker i Norge.

Ole Jan Larsen, litteraturkritiker i NRK, rapporterer fra festivalen og mener det er god timing å snakke om justismord akkurat nå.

- For bare noen dager siden fikk privatetterforsker Tore Sandberg slått fast at Åge Vidar fjell var feilakig dømt for drap. Dette er det åttende justismordet tidligere journalist Tore Sandberg avdekker, sier han.

Bjørnson og Dreyfus-saken

Bjørnstjerne Bjørnson
Foto: Scanpix/NTB / Scanpix

På seminaret som var viet dette temaet trakk professor Bernt Hagtvet linjer tilbake til Bjørnstjerne Bjørnson og snakket om Bjørnsons engasjement i Drefussaken - et av historiens mest berømte justismord.

- En årsak til at litteraturfestivalen tar opp temaet, er at forfattere og intellektuelle i Norge har vist voldsomt engasjement i Fasting-Torgersen saken, sier Ole Jan Larsen.

Jens Bjørneboe kjempet for Torgersen
Jens Bjørneboe

Jens Bjørneboe skrev en rekke essays der han påpeker svakheter i påtalemyndighetenes argumentasjon og Torvald Steen, som holdt innlegg på seminaret i sier saken er så spesiell at den ikke kan legges til side.

Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt for drapet på Rigmor Johnsen, og løslatt i 1974. Etter en gjenopptagelseskommisjon for siste gang avslo å gjennopta saken i 2006, førte et opprop fra nærmere 280 forskere til at Torgersens advokat på nytt begjærte saken gjenopptatt.

Umulig å tenke nytt

Privatetterforsker Tore Sandberg og Åge Vidar Fjell
Foto: Anne Lognvik / NRK

Privatetterforsker Tore Sandberg, som er gjest ved festivalen, mener det kan være en fare for at mediene bidrar til at en mistenkt blir så sterkt knyttet til en sak at det nærmest blir umulig å tenke nytt. Samtidig er det umulig å nå fram med en gjenopptakelsessaker uten mediene:

- Uten mediene kan myndighetsapparatet sitte der og si at "we couldn't care less - vi sitter her bare uten å forholde oss til noe", sier Tore Sanberg.

- Og, så dør slike saker, for du får ikke gjort noe uten å ha økonomi i det, for det er svært kosbart.

- Myndighetene derimot, har ressurser herfra til månen, de har juridisk ekspertise og ubegrenset økonomisk motstandsevne. Du skal ha mye is i magen for å stå løpet, sier Tore Sandberg.

I debattpanelet satt (bildet øverst): debattleder Froide Sulland, Bernt Hagtvet, Per Brandzæg, Ståle Eskeland, Tore Sandberg og Gunnar Bodahl Johansen


Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober