Hopp til innhold

Friskt og fandenivoldsk fra Nigeria

Nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie er en ung forfatter på vei opp. Hun er oversatt til 30 språk. Hun deler tiden sin mellom Nigeria og USA, en bakgrunn som gir dybde til freidige noveller.

Chimamanda Adichie, forfatter
Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Adichie er vokst opp i Nigeria, men har bodd lenge i USA. Nettopp det å leve i et spenn mellom to kulturer, er et av hovedtemaene i den nye novellesamlingen hennes på norsk - "Kvelningsfornemmelser".

De fleste av kvinnene i novellene oppdager at virkeligheten er en helt annen enn den de hadde drømt om:

Nkem har immigrert til USA med mannen sin. Nå bor hun alene i New York med de små barna mens han etter sigende driver forretninger hjemme i Nigeria, og er sammen med familien i USA bare etpar måneder i året.. - Vet du at elskerinnen hans har har flyttet inn i huset deres hjemme, får hun høre på telefon fra en venninne, som bare vil fortelle sannheten.

Chinaza kommer nygift til New York fra Lagos. Mannen er det slektningene hennes som har funnet: - Tenk, en lege i USA, foreldrene begynte å frykte at han skulle ta seg en amerikansk kone. Du har skutt gullfuglen! sier de, men det ekteskapsarrangørene ikke fortalte, var at huset han snakket om var en umøblert leilighet, legetittelen var ennå i det blå for turnuskandidaten, hans nigerianske matvaner var skiftet ut med McDonalds-burgere og pizza, og dessuten var han gift allerede, proforma, for å få oppholdstillatelse i USA.

"Den amerikanske kvinnen jeg giftet meg med for å få green card, har slått seg vrang" sa han og rev langsomt et kyllingstykke i to. Han var hoven under øynene.

"Skilsmissen var nesten endelig, men ikke helt, før jeg giftet meg med deg i Nigeria. Bare en bagatell, men hun oppdaget det, og nå truer hun med å melde meg til immigrasjonsmyndighetene. Hun vil ha mer penger."


"Du var gift fra før?" Jeg flettet fingrene sammen, for de hadde begynt å skjelve.


"Kan du sende meg den? spurte han, og pekte på limonaden jeg hadde lagd tidligere.

"Muggen?"


"Kannen. Amerikanerne sier kanne, ikke mugge."

"Kvelningsfornemmeler", 2009. Novellesamling. Av forfatter Chimamanda Ngozi Adichie

Drømmer i knas


Chimamanda Ngozi Adichie skriver godt om brutte forventinger, om en virkelighet som langt fra stammer med mytene. Og enda bedre er hun når hun bryter med lesernes fordommer, og - for eksempel - skildrer nigerianske kvinner med univesitetsutdannelse. Alle kvinnene i denne novellesamlingen har drømmer, og de har styrke til å kjempe for drømmene sine når realitetene deiser ned i hodet på dem. I "Kvelningsfornemmelser" beskriver Adichie utnyttelse av kvinner, overgrep mot kvinner. Det kan være direkte fysiske overgrep, eller det kan være blikk eller talemåter, noen så innarbeidet at mennene ikke engang ser at de diskriminerer.

Fandenivoldsk

Jeg får assosiasjoner til Zadie Smith, som også skriver ut i fra en flerkulturell bakgrunn. Og, jeg tar meg i å tenke på norske Rønnaug Kleiva, for som hos henne er det noe fandenivoldsk og frekt over novellene til Adichie. Her er energi i massevis, og overraskende presise observasjoner. Kvinnene er sterke, jada, men de er ikke bare heltinner eller ofre. Det handler om å ta den plassen man må for å overleve, og det kan i blant bli riktig stygt.

Chimamanda Adichie er bare 32 år og er allerede oversatt til 30 språk. Romanene "Dyprød hibiskus" og "En halv gul sol" har begge fått rosende omtale her i Norge. Med "Kvelningsfornemmelser" viser hun at hun også behersker novelleformen.

Boken er oversatt til norsk av Mona Lange. Hennes språk er akkurat så muntlig, levende og friskt som novellene fortjener.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.