Lars Kolsrud og Liv Grete Poiree - Lars Kolsrud sammen med Liv Grete Poirée etter en VM-sprint i Østerrike i 2005. - Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lars Kolsrud sammen med Liv Grete Poirée etter en VM-sprint i Østerrike i 2005.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

En god tittel er ikke nok

Lars Kolsrud er overlege for olympiatoppen ved toppidrettsenteret i Oslo. Timingen for hans bok på Kagge forlag er ypperlig.

Anmeldt av Torgeir Larsen

Les litteraturnyheter her

Det er høysesong for norsk toppidrett. I vinterhelgene ser mange av oss timevis med sport - på TV og live. Skiskyting, skøyter, håndball, langrenn, hopp og mye mer. På bokas omslag troner den beste av våre beste – Ole Einar Bjørndalen. Bokas tittel pirrer nysgjerrigheten: ”I hodet på en toppidrettsutøver”. Med undertittel: ”Hva kan du lære av de beste”.

"I hodet på en toppidrettsutøver" - 'I hodet på en toppidrettsutøver', Lars Kolsrud, Kagge forlag - Foto: Kagge forlag /

'I hodet på en toppidrettsutøver', Lars Kolsrud, Kagge forlag

Foto: Kagge forlag

Ethvert forlag vet at et innbydende cover og en god tittel er viktig. Men at tittelen er god er det beste som kan sies om denne boka.

Selvfølgeligheter

Deler av boka er en overfladisk og dårlig strukturert sammenstilling av selvfølgeligheter og poenger, som at nøkkelen til suksess for Ole Einar Bjørndalen er fysisk form, godt humør, teknikk, utstyr og nitidig planlegging.

Andre deler er anekdoter fra idrettsverdenen og Lars Kolsruds egen legepraksis. Noen underholdende,som historiene fra timer med tisseventing på dopingkontroll. Men for en gjennomsnittlig leser av avisenes sportssider er det ingenting oppsiktsvekkende eller nytt i denne boka. Løftet i bokas tittel - at vi skal tas nært med og inn i utøvernes hoder – oppfylles aldri.

En tredjedel av boka er en slags selvbiografisk fortelling fra forfatterens eget liv og virke, uten særlig allmenn interesse. Lars Kolsrud er sikkert en kjent figur innen toppidrettsmiljøet, men for lesere flest er han ukjent. Et stort antall av bokas illustrasjoner er amatørbilder av forfatteren selv, poserende sammen med idrettsstjerner og trenere.

Dårlig forlagsjobb

Jeg kan godt tenke meg at Lars Kolsrud er en god foredragsholder. Men for å skrive en god bok skal det mer til enn et knippe powerpoint-plansjer, anekdoter og bilder av kjente idrettsfjes. Kagge forlag har enten sviktet fundamentalt som konsulent, eller så har forlaget rett og slett konsentrert seg om et mest mulig salgbart bokomslag, vel vitende om at innholdet ikke holder mål.

Det utgis mange, trolig for mange, bøker i Norge. Boka ”I hodet på en toppidrettsutøver” er en av de overflødige.

Siste om bøker fra TV og radio

Til "Brenner & bøkene" denne uken kommer blant andre Robert Hilburn. Hans biografi om legendariske Johnny Cash kommer nå på norsk. Hilburn kjente Cash personlig og var den eneste journalisten som var tilstede under den legendariske Folsom Prison-konserten. Dessuten får du møte Samuel Massie, unggutten som droppet ut av skolen og ble polfarer i en alder av 17. Jakten på egen identitet blir et viktig tema. Et litterært talkshow hvor du møter høstens aktuelle forfattere. Programleder: Hans Olav Brenner
Kulturhuset bok ser nærmere på den norske bokhøsten så langt.
Erling Kittelsen om : Diktet løper som en by, i Diktafon
Tor Espen Aspaas - Tor Espen Aspaas var éin av tre nordmenn som blei plagiert av Joyce Hatto. - Foto: Tevje Akerø /

Blei misbrukt i tidenes plagiatsvindel

Pianisten Joyce Hatto gav ut 120 cd-plater under eige namn, men med innhald stole frå andre. Plagiatskandalen er utgangspunktet for ein av dei mest omtala norske romanane på bokmessa i Frankfurt i haust. Tor Espen Aspaas var ein av pianistane som blei utsett for musikalsk tjuveri av spektakulært omfang.

Les saken