Lars Kolsrud og Liv Grete Poiree - Lars Kolsrud sammen med Liv Grete Poirée etter en VM-sprint i Østerrike i 2005. - Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lars Kolsrud sammen med Liv Grete Poirée etter en VM-sprint i Østerrike i 2005.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

En god tittel er ikke nok

Lars Kolsrud er overlege for olympiatoppen ved toppidrettsenteret i Oslo. Timingen for hans bok på Kagge forlag er ypperlig.

Anmeldt av Torgeir Larsen

Les litteraturnyheter her

Det er høysesong for norsk toppidrett. I vinterhelgene ser mange av oss timevis med sport - på TV og live. Skiskyting, skøyter, håndball, langrenn, hopp og mye mer. På bokas omslag troner den beste av våre beste – Ole Einar Bjørndalen. Bokas tittel pirrer nysgjerrigheten: ”I hodet på en toppidrettsutøver”. Med undertittel: ”Hva kan du lære av de beste”.

"I hodet på en toppidrettsutøver" - 'I hodet på en toppidrettsutøver', Lars Kolsrud, Kagge forlag - Foto: Kagge forlag /

'I hodet på en toppidrettsutøver', Lars Kolsrud, Kagge forlag

Foto: Kagge forlag

Ethvert forlag vet at et innbydende cover og en god tittel er viktig. Men at tittelen er god er det beste som kan sies om denne boka.

Selvfølgeligheter

Deler av boka er en overfladisk og dårlig strukturert sammenstilling av selvfølgeligheter og poenger, som at nøkkelen til suksess for Ole Einar Bjørndalen er fysisk form, godt humør, teknikk, utstyr og nitidig planlegging.

Andre deler er anekdoter fra idrettsverdenen og Lars Kolsruds egen legepraksis. Noen underholdende,som historiene fra timer med tisseventing på dopingkontroll. Men for en gjennomsnittlig leser av avisenes sportssider er det ingenting oppsiktsvekkende eller nytt i denne boka. Løftet i bokas tittel - at vi skal tas nært med og inn i utøvernes hoder – oppfylles aldri.

En tredjedel av boka er en slags selvbiografisk fortelling fra forfatterens eget liv og virke, uten særlig allmenn interesse. Lars Kolsrud er sikkert en kjent figur innen toppidrettsmiljøet, men for lesere flest er han ukjent. Et stort antall av bokas illustrasjoner er amatørbilder av forfatteren selv, poserende sammen med idrettsstjerner og trenere.

Dårlig forlagsjobb

Jeg kan godt tenke meg at Lars Kolsrud er en god foredragsholder. Men for å skrive en god bok skal det mer til enn et knippe powerpoint-plansjer, anekdoter og bilder av kjente idrettsfjes. Kagge forlag har enten sviktet fundamentalt som konsulent, eller så har forlaget rett og slett konsentrert seg om et mest mulig salgbart bokomslag, vel vitende om at innholdet ikke holder mål.

Det utgis mange, trolig for mange, bøker i Norge. Boka ”I hodet på en toppidrettsutøver” er en av de overflødige.

Anmeldelser

I 30 år har Lars Saabye Christensens roman Beatles vært selve «oppvekstromanen», og betydd mye for mange, både når det gjelder å finne veien inn i litteraturen – og også finne seg sjæl.
Kjente stemmer inviterer deg nærmere.
Kongepuddelens status i Norge har vært noe tynnslitt. Det har forfatter Vetle Lid Larsen tenkt å gjøre noe med - som i sitt Sommer i P2 tar for seg kongepuddelens erværdige historikk
Forfatter Jørn Lier Horst forteller hvordan det var å gjennomføre sitt første avhør av en kriminell og hvordan bøkene til Henning Mankell har vært med ham både som politimann og som krimforfatter.
Poet Helge Torvund er opptatt av å lytte. Til andre mennesker og til sine egne hjerteslag. Det reflekterer han over i sitt Sommer i P2 og han vil naturligvis også spille musikk som har betydd mye for han.
Ingvild Tennfjord forteller historien om hvordan en åreknute kan forandre et helt liv, og om hvordan hun gikk fra å være den store vitsen i vinmiljøet til å nå ut til 1, 2 millioner lesere hver uke. Det er en historie om lengsel og frykt. Seire og uforutsette og grusende nederlag.
Han spionerte på travhester som liten, men ble etter hvert enda mer interessert i musikk og litteratur og koblingen mellom de to. Audun Vinger kaller seg bladfyk.