Lars Kolsrud og Liv Grete Poiree - Lars Kolsrud sammen med Liv Grete Poirée etter en VM-sprint i Østerrike i 2005. - Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lars Kolsrud sammen med Liv Grete Poirée etter en VM-sprint i Østerrike i 2005.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

En god tittel er ikke nok

Lars Kolsrud er overlege for olympiatoppen ved toppidrettsenteret i Oslo. Timingen for hans bok på Kagge forlag er ypperlig.

Anmeldt av Torgeir Larsen

Les litteraturnyheter her

Det er høysesong for norsk toppidrett. I vinterhelgene ser mange av oss timevis med sport - på TV og live. Skiskyting, skøyter, håndball, langrenn, hopp og mye mer. På bokas omslag troner den beste av våre beste – Ole Einar Bjørndalen. Bokas tittel pirrer nysgjerrigheten: ”I hodet på en toppidrettsutøver”. Med undertittel: ”Hva kan du lære av de beste”.

"I hodet på en toppidrettsutøver" - 'I hodet på en toppidrettsutøver', Lars Kolsrud, Kagge forlag - Foto: Kagge forlag /

'I hodet på en toppidrettsutøver', Lars Kolsrud, Kagge forlag

Foto: Kagge forlag

Ethvert forlag vet at et innbydende cover og en god tittel er viktig. Men at tittelen er god er det beste som kan sies om denne boka.

Selvfølgeligheter

Deler av boka er en overfladisk og dårlig strukturert sammenstilling av selvfølgeligheter og poenger, som at nøkkelen til suksess for Ole Einar Bjørndalen er fysisk form, godt humør, teknikk, utstyr og nitidig planlegging.

Andre deler er anekdoter fra idrettsverdenen og Lars Kolsruds egen legepraksis. Noen underholdende,som historiene fra timer med tisseventing på dopingkontroll. Men for en gjennomsnittlig leser av avisenes sportssider er det ingenting oppsiktsvekkende eller nytt i denne boka. Løftet i bokas tittel - at vi skal tas nært med og inn i utøvernes hoder – oppfylles aldri.

En tredjedel av boka er en slags selvbiografisk fortelling fra forfatterens eget liv og virke, uten særlig allmenn interesse. Lars Kolsrud er sikkert en kjent figur innen toppidrettsmiljøet, men for lesere flest er han ukjent. Et stort antall av bokas illustrasjoner er amatørbilder av forfatteren selv, poserende sammen med idrettsstjerner og trenere.

Dårlig forlagsjobb

Jeg kan godt tenke meg at Lars Kolsrud er en god foredragsholder. Men for å skrive en god bok skal det mer til enn et knippe powerpoint-plansjer, anekdoter og bilder av kjente idrettsfjes. Kagge forlag har enten sviktet fundamentalt som konsulent, eller så har forlaget rett og slett konsentrert seg om et mest mulig salgbart bokomslag, vel vitende om at innholdet ikke holder mål.

Det utgis mange, trolig for mange, bøker i Norge. Boka ”I hodet på en toppidrettsutøver” er en av de overflødige.

Siste om bøker fra TV og radio

Intervju med Margit Sandemo i forbindelse med biografien om henne

Fra arkivet: Hør Bok i P2s portrettintervju med Margit Sandemo (2010).

Hva får leseren når historisk sakprosa går stadig lenger mot detaljer og enkeltpersoner - i stedet for de lange linjene? Bok i P2 om Florian Illies´ bok om 1913. Og Steinar Opstads nye diktsamling gir leeren ro.
Gjest: Sindre Ekrheim med samlingen Ho kjem fram i regnet. Ved Annelita Meinich.

Anmeldelser

Arkivopptak med lyrikaren Jan Magnus Bruheim

– Eg kjende det som ei skam å gå der unyttig!

Det seier lyrikaren Jan-Magnus Bruheim frå Skjåk i dette intervjuet frå 1964. Han fortel at han i yngre år tok øksa og drog til skogs, for at folk skulle tru at han gjorde «skikkeleg mannfolkarbeid». Men etter som åra gjekk vaks sjølvtilliten, og han kunne gå i skogen med berre ei innbilt øks på nakken.

Kronprinsessen leser høyt fra Brødrene Løvehjerte. (NRK Nordland, 1. april 2014)
På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.
Kronprinsesse Mette-Marit har selv tatt initiativet til toget som er lastet med bøker, for å øke leselysten blant folk flest.(Kulturhuset 31.03.2014)
 : Gine Cornelia Pedersen i Kulturhuset (24.mars-14)

Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris på besøk i Kulturhuset på P2.

Kim Leine har gjennomlevd angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og eget narkotikamisbruk. I 2013 ble han tildelt den gjeve Nordisk råds litteraturpris. Hvordan klarte han å gå veien fra avgrunn til suksess? Bokprogrammet besøker den dansk-norske forfatteren hjemme i København, og blir med på tur tilbake til hjembygda Seljord der han feires av ordføreren og sin gamle norsklærer.

Portrett av den Nordisk Råd-vinnende forfatteren Kim Leine.

Hvorfor er du så opptatt av skitt i menneskelivet? spør vi den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Klipp fra Bokprogrammet.

Smakebit fra Bokprogrammets portrettintervju med den dansk-norske forfatteren Kim Leine.

Den unge danske poeten Yahya Hassan leser fra sin selvtitulerte diktsamling. Videoen har tidligere blitt lagt ut på YouTube av danske Gyldendal Forlag.

Den danske poeten messer sitt råeste dikt.

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)